Comunitat Valenciana

El Consell demana al Govern "major implicació" contra la Xylella fastidiosa

  • Agricultura col·laborarà amb la FVMP per a facilitar informació als agricultors a través dels Ajuntaments.
  • Elena Cebrián s’ha reunit aquest dijous amb associacions d’agricultors, citricultors, sector de plantes i exportadors.
  • La consellera ha destacat la labor del personal de la conselleria, els equips tècnics dels serveis de sanitat vegetal i els laboratoris de l’IVIA.
Xylella fastidiosa
Xylella fastidiosa
LA UNIÓ
Xylella fastidiosa

La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha demanat aquest dijous al Ministeri del ram "major implicació" i suport en termes de recerca en la lluita contra la Xylella fastidiosa i ha anunciat que a partir del dilluns iniciarà una col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a, a través dels Ajuntaments, oferir informació i atendre les consultes i preocupacions als agricultors.

La Conselleria vol major suport en recerca per a "saber com podem trobar mètodes de cultiu, varietats o qualsevol qüestió, que puga ajudar-nos en el futur, una vegada atallats o continguts aquests brots, per a poder arribar a una convivència com es té amb altres plagues". Així mateix, volen traslladar al Govern que aquesta situació "afecta no solament a una comunitat autònoma com la valenciana, sinó que és qüestió de tot l'Estat".

Així ho ha donat a conèixer aquest dijous la consellera, en declaracions als mitjans, després de la reunió amb associacions d'agricultors, citricultors, sector de plantes i exportadors, a més de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, dins dels seguiments que realitzen amb el sector des que es va comunicar el primer brot de Xylella fastidiosa, detectat el 29 de juny en una parcel·la de Castell de Guadalest (Alacant).

Col·laboració amb la FVMP

Cebrián ha assenyalat que la col·laboració amb la FVMP començarà dilluns que ve en la província d'Alacant i la setmana següent en les províncies de Castelló i València, amb la finalitat d'a través dels Ajuntaments, oferir "tota aqueixa informació i atendre a les consultes i preocupacions que tenen molts agricultors".

En aquesta línia, ha assenyalat que el seu departament ha "intensificat la informació i la transparència per diverses vies", com el telèfon de consulta per a cridar i comunicar sospites; el correu electrònic o la web habilitada per a açò.

La consellera ha descrit que totes les actuacions que es van a realitzar o dur a terme ja estan previstes en el pla de contingència de la Comunitat Valenciana. Sobre aquest tema, ha concretat que el que es fa és "demarcar la zona, aplicar tractaments fitosanitaris en les zones més pròximes, eliminar els insectes que poden transmetre la malaltia i radicar, extraure o talar els arbres infectats".

Posteriorment, ha dit, es fan "una sèrie de prospeccions, de presa de mostres i anàlisis molt intensives, més intensius en aqueixa zona propera i després un cercle de 10 quilòmetres a la redona i després es fan unes malles per quadrícula". En açò estan treballant, ha explicat, en un seguiment "molt intensiu" de presa de mostres d'espècies d'ametler -on s'han detectat els brots, un altre en la comarca de la Marina Baixa el 25 de juliol-.

Totes negatiu

Cebrián ha puntualitzat que totes les captures d'insectes "han donat negatiu". Preguntada per nous brots, ha precisat que estan esperant resultats de la presa de mostres que estan duent a terme i "encara que hi ha moltes mostres que donen negatiu, hi ha unes altres en les quals s'han de fer dobles o triples comprovacions". Encara que ha afegit que suposa que la recepció dels resultats de les anàlisis de la presa de mostres serà "imminent".

Preguntada pels equips que estan treballant en aquest procés, Cebrián ha destacat la labor del propi personal de la conselleria, els equips tècnics dels serveis de sanitat vegetal i els laboratoris o especialistes de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) perquè la consellera ha assegurat que "és el laboratori nacional de referència".

Així mateix, ha asseverat que des de la conselleria estan reforçant les assistències tècniques que ja tenien treballant en el seguiment de programes de sanitat vegetal i "estem reforçant tant en el que són les prospeccions analítiques com en els treballs de camp de les arrencades dels arbres infectats", ha assenyalat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento