Comunitat Valenciana

Oltra: "No hi ha piló que ens puga protegir si no tenim mecanismes de detecció"

  • Per a la vicepresidenta "l'error està sent aquest encreuament d'acusacions mútues" entre cossos i no l’actuació policial.
  • "En comptes de tirar-li els trastos al cos de policia del costat o al polític de torn o a l'alcaldessa de Barcelona”, cal "practicar la unitat".
  • Mentre es parla de pilons no es posa damunt de la taula que "col·laborem amb governs que financen aquests grups terroristes”.
Mónica Oltra en un momento de la entrevista con Europa Press
Mónica Oltra en un momento de la entrevista con Europa Press
EUROPA PRESS
Mónica Oltra en un momento de la entrevista con Europa Press

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha defensat aquest divendres la necessitat de treballar amb experts en mecanismes que permeten detectar "com es pot produir un canvi en el cervell d'una persona fins a convertir-la en un monstre de la nit al dia" perquè això és el que protegirà a la societat.

"No hi ha piló que ens puga protegir si no tenim mecanismes de detecció de què passa en el cap d'una persona i poder-ho detectar abans que siga massa tard", ha assegurat. Així ho ha assegurat en una entrevista amb Europa Press en ser preguntada sobre les crítiques entorn de la coordinació policial sorgides després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, així com les mesures de seguretat implementades arran d'aquests atacs terroristes.

Després de recordar que aquest dissabte el president de la Generalitat, Ximo Puig, estarà en la manifestació contra el terrorisme a Barcelona en representació del poble valencià, ha reconegut que "el primer que ha fallat és airejar açò després de l'atemptat tan terrible que ha patit Barcelona, em sembla un despropòsit", ha indicat, per a agregar que "clar que han fallat coses", però no considera que haja sigut en l'àmbit policial, malgrat que "l'error està sent aquest encreuament d'acusacions mútues" entre cossos.

Per a Oltra, "alguna cosa ha de fallar quan persones que encara no han complit els 25 anys, alguns ni els 18, que aparentment estaven integrats en la societat en un lapse de temps molt curt es converteixen en uns monstres sense empatia, assassins, terroristes".

"Sobre això hauríem d'estar reflexionant: què fer perquè des del sistema educatiu, els serveis socials, les entitats cíviques socials tinguem mecanismes per a detectar aquests processos", ha prosseguit la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que advoca per "veure amb experts com es pot produir un canvi en el cervell d'una persona fins a convertir-la en un monstre de la nit al dia".

La detecció "no és una qüestió de pilons"

Així, ha insistit que el debat hauria de centrar-se en aqueixa detecció dels “motius que porten a un adolescent a fer una atrocitat així, a immolar la seua pròpia vida quan tenien tota la vida per davant" perquè "açò no és una qüestió de pilons".

Oltra considera que "si cal posar pilons es posaran", però aquests "òbviament no ens va a protegir d'una persona que ha decidit matar-se amb tal de portar-se no sé quantes desenes de persones per davant, perquè quan arriben a aqueix punt són imparables" i, a més, aquestes estructures de formigó requereixen una reflexió prèvia: "Cal pensar que quan hi ha gent en estampida en quantitat, un bloc de formigó el que pot fer és picar-te".

"Cal pensar una mica abans de posar-los i asseure'ns des de la serenitat, la reflexió, parlar amb experts, anem a veure què passa i abordar tots els fronts" perquè els terroristes eren "gent com qualsevol dels nostres fills i que, de sobte, un dia algú el capta, li llava el cervell i el converteix en un monstre".

Per això, considera que "en comptes de tirar-li els trastos al cos de policia del costat o al polític de torn o a l'alcaldessa de Barcelona (Ada Colau), que sens dubte haurà sigut el moment més difícil del seu mandat", cal "practicar la unitat", deixar parlar als experts i després actuar.

Repensar la política exterior 

També ha defensat que s'aborde la política exterior d'Espanya perquè mentre es parla de pilons no es posa damunt de la taula que "col·laborem amb governs que financen aquests grups terroristes i nosaltres els estem donant les armes que després utilitzen contra la gent a Europa, l'Iraq, Afganistan o a Nigèria, on agafen explosius, li'ls lliguen a un bebé i ho llancen entre la multitud". "El que passa és que açò passa més lluny, no es veu", ha lamentat.

"I nosaltres estem finançant això", ha qüestionat la vicepresidenta valenciana, que ha preguntat si aqueixa política exterior es va a revisar i si es va a anar a "l'arrel" del terrorisme.

Preguntada sobre si aquesta és una condició perquè el partit que lidera, Compromís, se sume al pacte antiterrorista, ha afirmat que aquesta és una d'elles, que se sume a la d'abordar la qüestió social i procurar que "tothom se senta útil i important" i no vulga renunciar a la seua pròpia vida.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento