Comunitat Valenciana

El Consell demana "unitat" als partits polítics en la negociació del nou model de finançament

  • L'informe de la comissió mixta del Consell i les Corts Valencianes valora en 16.000 milions d'euros anuals la insuficiència financera de la Comunitat Valenciana.
  • Els partits coincideixen quant al problema del finançament però mostren discrepàncies pel que fa a la quitació del deute.
  • Este dilluns s'ha realitzat una reunió extraordinària en la qual s'ha presentat l'informe de la Comissió d'Experts per a la reforma del sistema de finançament.
Consell demana 'unitat' als grups per a la reforma de finançament
Consell demana 'unitat' als grups per a la reforma de finançament
EUROPA PRESS
Consell demana 'unitat' als grups per a la reforma de finançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat als grups parlamentaris amb representació en les Corts Valencianes "abordar la fase política d'esta negociació amb la major fortalesa, unitat, disposició i determinació possible" perquè es complisca el calendari previst per a la negociació del nou model de finançament autonòmic i aconseguir "el que es mereixen el conjunt dels ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Així s'ha manifestat Puig, després de presidir una reunió extraordinària de la comissió mixta del Consell i les Corts Valencianes, amb motiu de la presentació de l'informe de la Comissió d'Experts per a la reforma del sistema de finançament, en la qual han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el representant de la Comunitat Valenciana en la comissió d'experts, Francisco Pérez; així com representants de les cinc formacions polítiques amb representació en el parlament valencià.

En la seua intervenció, Puig ha agraït als grups parlamentaris la seua actitud i les propostes que han plantejat en la reunió i ha aplaudit el "procés de cohesió" que serà "fonamental" en els pròxims mesos. El cap del Consell ha incidit en la importància que "continue el calendari previst" per a aconseguir abans de final d'any l'acord per un nou model de finançament, tal com es va consensuar en la Conferència de Presidents del febrer passat. En este sentit, ha mostrat la seua satisfacció pel compliment de la cronologia amb la presentació de l'informe de la comissió d'experts que "entronca en gran manera amb els plantejaments que sosté des de fa temps la comissió d'experts valencians".

No obstant açò, ha lamentat que la insuficiència financera a la qual apunta l'informe, valorada en 16.000 milions d'euros anuals, s'haja agreujat durant la crisi i haja portat a què les comunitats autònomes "no puguen complir amb normalitat una sèrie de competències fins al punt de fer inviable l'autogovern".

Per açò, ha destacat la nova etapa de negociacions polítiques que ara s'inicia i, en este sentit, ha explicat que hi ha "una dinàmica diversa, que és la territorial" i una altra "partidària, la del propi Congrés dels Diputats" que "han de confluir" perquè hi haja "igualtat entre els ciutadans d'Espanya". "Vivim en una situació profundament asimètrica", ha postil·lat.

Ambient de "consens" i de "coincidència absoluta"

Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la reunió s'ha desenvolupat en un ambient de "consens" i de "coincidència absoluta" per part de les diferents formacions polítiques quant al problema del finançament que pateix la Comunitat Valenciana.

En esta línia, ha emplaçat a tots els partits a seguir treballant "des de l'àmbit polític", per a reivindicar "allò que no s'ha reflectit en el document, com la regularització del deute", ha dit. "Tots els grups hem coincidit en el gran treball realitzat i a mantindre l'unitat de totes les forces polítiques i de tota la societat valenciana al voltant de la reivindicació d'un finançament just per a tots els valencians i valencianes", ha valorat.

Sistema "just i transparent"

Així mateix, han intervingut membres dels cinc grups polítics amb representació en el parlament valencià, els qui han valorat l'informe, però han mostrat discrepàncies respecte a la quitació del deute. Concretament, el diputat de Ciutadans (Cs) Tony Woodward ha considerat "necessària una reestructuració del deute perquè la Comunitat Valenciana no tire el tancament per problemes financers", però ha explicat que "un quitament del deute seria inviable si es tracta de fer un nou pegat al sistema perquè recaiga de nou sobre els ciutadans". "És necessari un consens unànime, clar i transparent de totes les parts implicades i no solament de la Comunitat Valenciana", ha remarcat.

Des del PP, el diputat Rubén Ibáñez ha remarcat que el PP en 2013 ja va plantejar una proposta sobre la reestructuració del deute històric i solament la va recolzar el seu grup. No obstant açò, ha subratllat que "el deute algú l'ha de pagar" i ha assenyalat que si es fa la quitació l'Estat pot dir "sent si jo al final m'he de fer càrrec de tot el deute de tot el món no esperen un cèntim d'euro de més del sistema de finançament perquè no puc". Per açò, ha insistit que la reestructuració és "necessària", però "no devem perdre el fil conductor del que significa este canvi de model de finançament que no parla de deute, sinó d'igualtat servici, territori i de prioritat de les persones pro damunt de tot".

Respecte a l'informe, ha indicat que la Comunitat "ha perdut quatre anys de consens polític" respecte al model de sistema de finançament perquè "la proposta del Grup Popular en 2013 era exactament la que defenen els experts i no va tindre aleshores el suport de PSPV ni Compromís". En qualsevol cas, ha destacat s'ha donat "un pas avant" i ha assegurat que des del GPP recolzaran este model que "preval un fons equitatiu i igualitari per a tots els territoris i per a totes les persones".

"Celeritat"

El representant socialista José Muñoz ha reiterat la necessitat que l'Estat incremente la seua aportació a les Comunitats Autònomes així com que accepte el "quitament" del deute valencià "com a única forma de garantir la supervivència del nostre autogovern" perquè "lluny del manifestat pel Govern, el quitament no suposa cap risc per a l'Estat en ser deute ja mutualizat".

Ha advertit que des del PSPV van a estar "molt vigilants" perquè es complisquen amb els terminis aprovats en la Conferència de Presidents per part del Govern de Rajoy" pel que ha demanat "celeritat" al Govern "perquè el nou sistema de finançament s'aprove abans de 2018.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha reiterat que és necessari una condonació del deute històric que "no és conseqüència d'un mal comportament, sinó d'insuficiència financera de molts anys" al mateix temps que ha reclamat continuar des de la societat valenciana amb la "unitat d'acció".

Finalment, des de Podem Fabiola Meco advoca per construir un sistema que "aporte ingressos" perquè eixe és el problema dels valencians. Per açò, ha demanat "voluntat política" per a buscar solucions als problemes de la gent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento