Comunitat Valenciana

Transparència obri a consulta pública l'avantprojecte de la Llei valenciana reguladora de l'activitat de lobby

  • La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha obert hui a consulta pública l'avantprojecte de la llei reguladora de l'activitat de lobby en l'àmbit de la Generalitat i el seu sector públic, tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Tots els interessats a participar podran presentar les seues al·legacions, observacions i suggeriments durant els pròxims 15 dies hàbils.

Esta norma innovadora pretén garantir la transparència en la participació dels grups d'interés en l'adopció de polítiques públiques i en l'elaboració de projectes normatius, tot açò d'acord amb els principis de legalitat, publicitat, transparència, rendició de comptes i responsabilitat en la gestió pública.

Es tracta d'una nova ferramenta de participació, amb la qual es perseguix "millorar la qualitat de les normes, aprofundir en les pràctiques que definixen el bon govern i facilitar la resolució de conflictes abans de l'aprovació de les normes", informa l'administració autonòmica a través d'un comunicat.

L'avantprojecte de llei, que regularà l'activitat dels lobbies a la Comunitat, fa efectiva la identificació pública de les activitats que desenvolupen els grups d'interés a través d'un registre caràcter electrònic, administratiu, gratuït i obligatori. D'esta forma, la ciutadania podrà accedir a la informació sobre l'activitat i influència dels grups d'interés en les seues relacions amb l'administració.

D'altra banda, la futura norma regula un codi de conducta per als lobbies, a més de sistemes de control i fiscalització de la informació registral.

El nou text normatiu contempla el que es denomina "empremta normativa", referida a la publicitat dels contactes que l'administració de la Generalitat manté amb els lobbies durant l'elaboració dels avantprojectes de llei i els projectes de decret, per a assegurar així que la influència d'estos grups en la confecció de les normes siga transparent i no desproporcionada.

Unes altres de les línies que establix l'avantprojecte de llei és la possibilitat que certes normes, com a avantprojectes de llei i decrets del Consell, puguen ser negociades amb els lobbies, sense que açò substituïsca la participació ciutadana i el tràmit d'audiència, previstos en la normativa vigent.

Finalment, també arreplega un règim sancionador específic en la matèria i tipifica els fets que es consideren infracció per al lobby, càrrec i empleat públic, i les sancions que poden suposar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento