Comunitat Valenciana

Moren quatre banyistes en platges i piscines en un dia a la Comunitat Valenciana

  • Tres dels morts, tots homes de 70 o més anys, van patir els contratemps en platges.
  • Un d'ells va morir en la Malvarrosa abans que donara començament la jornada dels socorristes.
  • Cruz Roja reclama “màxima prudència” en les zones no vigilades o fora de l'horari de vigilància.
La playa de la Malvarrosa (Valencia).
La playa de la Malvarrosa (Valencia).
Biel Aliño/EFE
La playa de la Malvarrosa (Valencia).

Quatre ofegaments en menys de 24 hores van convertir ahir en tràgica la jornada estiuenca a la Comunitat Valenciana. Quatre banyistes, almenys tres d'ells septuagenaris, van morir ofegats en platges i piscines, dos d'ells en els municipis de Sueca i València, i els altres dos a Torrevella i Xàbia (Alacant).

El primer cas es va produir poc abans de les 10.00 hores en la platja de la Malvarrosa de València, on una dona va avisar a la Policia Local i als serveis de salvament quan va perdre de vista al seu marit, de 70 anys, que s'havia ficat a nadar en l'aigua. Segons Creu Roja, després del rescat, els serveis mèdics van practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar a la víctima sense èxit. El succés va ocórrer sobre les 9.50 del matí, fora de l'horari de vigilància de platges que presta Creu Roja, que s'inicia a les 10.00 hores. 

Des de l'entitat van insistir a tindre màxima prudència amb el bany en les zones no vigilades o fora de l'horari de control, ja que ahir els socorristes van col·locar la bandera groga i quan es va produir el succés no hi havia ni vigilància ni indicacions sobre el mar. 

Una hora després, un home de 77 anys va ser rescatat inconscient de la piscina d'una urbanització del municipi alacantí de Xàbia però les maniobres de reanimació tampoc van tindre èxit i va morir en el lloc.

Sobre les 12.55 hores, una telefonada alertava al Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) que un home de 76 anys estava en parada cardiorrespiratòria en la platja del Mareny Blau, en el terme municipal de Sueca (València), i que els serveis de socorrisme li estaven aplicant tècniques de reanimació cardiopulmonar. Fins al lloc es van desplaçar un metge del centre de salut de Mareny de Barraquetes, una unitat de Suport Vital Bàsic (SVB) i una altra del servei d'ajuda mèdica urgent (SAMU), però solament van poder confirmar la seua mort.

En la platja del Capellà de Torrevella (Alacant) un altre banyista, del que no es va facilitar l'edat, va morir sobre les 14.25 h després de ser rescatat de l'aigua en parada cardiorrespiratòria. Est va rebre l'assistència d'una unitat del Servei d'Ajuda Mèdica Urgent (Samu), l'equip facultatiu de la qual va realitzar la reanimació cardiopulmonar avançada al banyista, que inicialment es va recuperar, però de camí a l'hospital va tornar a patir una altra parada cardiorrespiratòria i va morir, segons fonts mèdiques. 

També durant la jornada d'ahir, però fora de la Comunitat Valenciana, un home va morir ofegat en una piscina de Pontevedra i un altre, de 63 anys, en una altra de Logronyo.

Un 25% de persones majors

El perfil de les persones ofegades en el que portem d'any, segons un informe de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, és el d'un home (82%), espanyol (73%), de 35 o més anys (68%) mort en un platja (50%). Un de cada quatre tenia més de 65 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento