Comunitat Valenciana

Els instruments dels àngels de la Catedral, més a prop en una mostra en Sant Miquel dels Reis

  • L'exposició 'D'Atzur i Or. El silencia dels àngels', coordinada per la Fundació Cultural Capella de Ministrers, serà permanent i s'inaugurarà este dijous 6 de juliol.
  • Mostra més d'una desena d'instruments que toquen els àngels que decoren la volta de l'altar major de la Seu i que combina peces clàssiques del Renaixement.
  • Per a reconstruir les peces ha sigut necessària una investigació de dos anys en la qual han participat músics i luthiers de tota Europa, entre ells Carles Magraner.
Exposició d'instruments dels àngels músics en San Miguel dels Reis
Exposició d'instruments dels àngels músics en San Miguel dels Reis
EUROPA PRESS
Exposició d'instruments dels àngels músics en San Miguel dels Reis

Els instruments que apareixen en els frescs dels àngels músics de la Catedral de València estaran a partir d'ara més prop del públic amb l'exposició 'D'Atzur i Or. El silenci dels àngels', que albergarà de manera permanent en el monestir Sant Miquel dels Reis les reproduccions realitzades per luthiers de tota Europa.

Es tracta d'una mostra de les reproduccions de més d'una desena d'instruments musicals que toquen els àngels que decoren la volta de l'altar major de la Seu i que combina peces clàssiques del Renaixement, com l'arpa o el llaüt, i d'altres, com la cítara, pertanyents a la Grècia Clàssica. Este projecte serveix a més per a arrancar el Festival Cultural Renaixement.

La directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, al costat del director de la formació de música antiga Capella de Ministrers, Carles Magraner, han presentat davant els mitjans de comunicació la mostra este dimecres.

Per a reconstruir els instruments representats en els frescs dels italians Paolo di San Leocadio i Francesco Pagano en 1472 ha sigut necessària una fase d'investigació de dos anys. A més, un equip compost per músics i luthiers de tota Europa ha treballat conjuntament per a donar-los forma i aconseguir que sonen correctament. D'esta forma, els instruments que anteriorment es trobaven en l'Institut Valencià de la Música i que s'han exhibit a Roma, Madrid, Granada, Guadassuar, València, Alcoi i Xàtiva, podran ser visitats pel públic de forma permanent. A més, a partir de setembre s'organitzaran visites guiades.

"Estem molt contents d'albergar una exposició com esta, que va a permetre a la ciutadania gaudir d'estes obres d'art. L'objectiu del Consell és obrir el patrimoni a tots els ciutadans", ha afirmat Amoraga.

A més dels instruments, l'exposició acull unes reproduccions a grandària real dels àngels. Per a Carles Magraner, el més important és que l'exhibició aconseguisca traslladar a l'espectador a la Catedral de València. "Per açò quan entres a esta sala el primer que et trobes és una reproducció de l'altar major, sense açò és impossible entendre l'exposició. El més bonic és la proximitat, ací es poden veure els detalls de les pintures que són imperceptibles en el fresc, que es troba a 18 metres d'altura", ha explicat.

Així mateix, el director de Capella de Ministrers ha subratllat la importància per a la investigació de la història de la música d'estes pintures, descobertes en 2004 durant la restauració de la volta de la Catedral de València.

"Descobrir els nostres orígens"

"Per a tractar de redescobrir el so del passat tenim pocs elements, per açò esta iconografia tan detallada és tan important. En un poble amb tanta afició a la música com el valencià, açò ens pot permetre descobrir els nostres orígens i que en el segle XV ací ja hi havia una gran tradició musical", ha asseverat Magraner. El músic ha agregat que per a la reproducció va caldre canviar alguns dels materials per a permetre la sonoritat, ja que el bisbe que va encarregar els frescs, Rodrigo de Borja, "volia mostrar luxe, per açò molts instruments eren d'or i nosaltres hem respectat l'aspecte, però hem hagut de substituir materials perquè es puguen tocar i sonen bé", ha detallat l'especialista.

L'acte ha servit també per a presentar la Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM), un Centre Internacional per a la Música que té una missió col·lectiva de recuperació, salvaguarda i difusió del patrimoni i la tradició musical, així com la dinamització cultural i acadèmica del Monestir de Sant Miquel dels Reis a partir d'activitats en sintonia amb el context històric que representa.

La inauguració de l'exposició, promoguda per la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, coordinada per la FCCdM i amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, i l'inici del Festival Cultural Renaixement serà demà, dijous, 6 de juliol (19.15h) a la qual seguirà un concert de Capella de Ministrers amb el programa Mediterraneum en Sant Miquel dels Reis.

El divendres, Elia Casanova & Alfred Fernández actuaran amb el repertori La vihuela de Germana de Foix; el dissabte hi haurà una visita guiada (12h) i l'actuació de Lluís Vic Vocalis baix el títol Capella del Duc de Calàbria. L'entrada és lliure fins a completar l'aforament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento