Comunitat Valenciana

Desenvolupen nous materials, amb vidre bioactiu i fluor, per a evitar la degradació i remineralitzar les dents

  • Una estudi d'investigadors de Finlàndia, el Brasil, Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit en el qual també ha participat el professor de Dentistry del CEU-UCH, Salvatore Sauro, ha desenvolupat nous materials, amb vidre bioactiu i fluor, per a evitar la degradació i remineralizar de les dents.
Dentina desmineralizada
Dentina desmineralizada
CEU-UCH
Dentina desmineralizada

Esta investigació sobre biomaterials per a la regeneració dels teixits dentals ha sigut publicada en Journal of Dental Research, la revestisca número u en el rànquing de publicacions científiques d'este àmbit, segons ha informat en un comunicat CEU-UCH.

Segons l'estudi els nous composites experimentals amb vidre bioactiu enriquit amb fluor han mostrat la seua eficàcia per a protegir i remineralitzar el col·làgen desmineralitzat de la dentina afectada per la càries.

Els bacteris que causen les càries generen àcids que desmineralitzen la dentina, per la qual cosa trobar nous biomaterials amb propietats remineralitzants és un dels principals reptes de l'odontologia restaurador i mínimament invasiva

L'estudi ha comparat l'acció inhibidora dels enzims proteolíticas de la dentina i la remineralización induïda aconseguida per dos tipus de resines experimentals que contenen vidre bioactiu: una d'elles, amb micropartícules de Bioglass 45S5 i l'altra, amb vidre bioactiu experimental enriquit amb fluor i fosfats.

Els efectes de tots dos tipus de material experimental s'han testat sobre mostres de dentina completament desmineralitzades, submergides en saliva artificial durant un període de trenta dies. Mitjançant un procés inmunohistoquímic, es va avaluar la degradació del col·làgen dentinal per l'acció dels enzims proteolítics.

D'altra banda, mitjançant tècniques d'espectroscòpia infraroja i microscopía electrònica d'agranament, s'ha avaluat la remineralització induïda per les dos resines bioactives experimentals, comparant els resultats abans i després del procés.

MÉS EFICÀCIA AMB FLUOR I FOSFATS

Sauro ha explicat que la resina amb vidre bioactiu que han enriquit amb fluor i fosfats ha demostrat ser més activa per a inhibir els enzims proteolítics de la dentina i més bioactiva que la que contenia solament Bioglass. "Segons hem observat en l'estudi, açò es deu als ions fluorats que allibera i a la gran quantitat de fosfats que acceleren la remineralització de la dentina i frenen la seua degradació".

Este tipus de material experimental bioactiu i enriquit seria, per tant, més adequat per al desenvolupament de nous materials dentals destinats al tractament de la càries, que destruïx els teixits de la dent com a conseqüència de la desmineralització provocada pels àcids que genera la placa bacteriana.

El professor Sauro dedica la seua tasca investigadora al desenvolupament de tractaments odontológicos mínimament invasius contra la càries, que permeten eliminar la menor part possible de teixit de la dentina afectat i que empren per a la seua restauració composites dentals bioactius de caràcter terapèutic capaços de remineralitzar els teixits dentals, com els testats en este estudi.

Un dels treballs més recents del professor Sauro s'ha centrat en un nano-mineral bioactiu anomenat halloysite, sobre el qual ha demostrat les seues propietats òptimes per a transportar agents terapèutics antibacterianos, com el triclosan, per a evitar la reaparició de la càries, afavorint al mateix temps la remineralització del teixit dental danyat.

A més, este mes de maig el professor del CEU-UCH ha sigut premiat per l'European Federation of Conservative Dentistry (EFCD), pel seu estudi sobre l'eficàcia de la fotopolimerización en atmosfera d'argón per a augmentar la duresa i les propietats de poliment dels composites dentals, conservant així per més temps la seua resistència i aspecte estètic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento