Comunitat Valenciana

Entitats agràries valencianes valoren les mesures d'Agricultura davant la Xylella: "Hi haurà constipat però no pulmonia"

  • Les principals entitats agràries de la Comunitat Valenciana -Ava-Asaja i La Unió de Llauradors i Ramaders- i les cooperatives agroalimentàries han valorat este divendres les mesures adoptades per la Conselleria d'Agricultura enfront de la Xylella Fastidiosa. Així mateix, han considerat "valenta" la decisió de destruir totes les plantacions afectades per este bacteri i les situades en les proximitats.

"Hi haurà constipat però no pulmonia", ha dit el president de les cooperatives agroalimentàries, Cirilo Arnandis, després de la reunió que els responsables de la conselleria han mantingut amb ell i amb els titulars d'Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, i de La Unió, Ramón Mampel, per a informar de la localització del primer brot de la Xylella Fastidiosa a la Comunitat i en la Península, en una plantació d'ametlers d'Alacant.

Cristóbal Aguado ha indicat que este bacteri és "summament perillós" i que els seus efectes tenen "una transcendència econòmica i professional" per als agricultors "extraordinària". No obstant açò, ha valorat les mesures de la Generalitat, a través de la Conselleria d'Agricultura, per a fer front a esta "epidèmia" i ha considerat que són una "sort" per als agricultors d'este territori.

"La Generalitat s'ha mogut molt bé. La Comunitat solament té un focus localitzat a Alacant que està en un estat primari", ha exposat. En este sentit, ha subratllat el "compromís del sector per a col·laborar tots" davant la Xylella Fastidiosa i la decisió de l'administració autonòmica per a "fer l'impossible per a evitar l'expansió, controlar i eradicar el bacteri i combatre l'insecte vector que la pot transmetre".

"Si ens impliquem tots" es podria aconseguir, "per primera vegada en el món" el control d'este problema, ha dit Aguado. "Malgrat la situació negativa que representa l'aparició del bacteri, tenim molts factors i possibilitats de fer front. Anem a veure si des de la tranquil·litat i conscients del perill que representa podem lluitar contra ella", ha agregat.

La Xylella Fastidiosa pot produir danys en cultius com cítrics, vinya, olivera i espècies del gènere Prunus, així com en espècies ornamentals i forestals. El bacteri arriba a les espècies vegetals a través de la picada d'un insecte i s'assenta en el seu interior. Després d'açò, col·lapsa els gots de la planta, que així no pot transportar ni la saba ni l'aigua i comença a marcir-se i decaure des dels brots més tendres i fins a la seua mort.

D'altra banda, el secretari general de La Unió de Llauradors i Ramaders ha expressat la preocupació del sector agrícola davant este bacteri des que la detecció del primer focus a Itàlia, la seua localització posterior a Balears i ara a Alacant. Mampel ha coincidit amb Aguado a valorar "tot el protocol" iniciat per la conselleria davant la possibilitat de l'arribada de la Xylella Fastidiosa a la Comunitat.

"S'ha actuat bé, amb tots els paranys que s'han posat per tot el territori i el treball fet" des de departaments autonòmics com l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i el laboratori de salut vegetal i altres instàncies com l'universitat.

El responsable de La Unió ha considerat que s'està "en el camí" encara que ha advertit de l'atac "fort" que representa el bacteri per als arbres als quals afecta. "La preocupació és màxima però crec que que estem en el camí. Hem d'anar tots agafats de la mà", ha insistit.

"ERADICACIÓ" I "INDEMNITZACIÓ"

Al seu torn, ha valorat que una de les mesures que contempla el Pla de Contingència engegat per la Conselleria d'Agricultura davant la presència de la Xylella Fastidiosa siga la destrucció dels arbres contaminats en un radi de cent metres. "L'eradicació porta a la destrucció de tots els arbres en tot eixe perímetre", ha destacat, a més de ressaltar la importància de tractar zones pròximes com s'està fent.

Mampel ha considerat, d'altra banda, que la Unió Europea "no s'ha comportat com hauria de" perquè "les alarmes estan ja en molts països europeus" i seria necessària "més dedicació i més diners de pressupost per a pagar l'eradicació a l'agricultor afectat". En este punt, ha ressaltat que la Conselleria d'Agricultura haja decidit indemnitzar a tots els agricultors de la Comunitat que es troben en esta situació.

"La conselleria ha donat l'ok per a disposar dels diners necessaris per a indemnitzar als qui se'ls destruïsca la seua parcel·la, tot el material vegetal afectat", ha declarat, després del que ha apuntat que La Unió ha remès una carta al Ministeri d'Agricultura per a "realitzar una valoració de tota la destrucció que es puga fer", tenint en compte que "ja no hi haurà producció en eixa parcel·la".

Ramón Mampel ha insistit que la Xylella Fastidiosa és "un problema de tots, no solament de comunitat autònoma sinó d'Estat i de la Unió Europea". "Ací cal unificar esforços perquè estem davant un bacteri destructiu", ha manifestat.

Igualment, ha apuntat la importància d'informar als agricultors per a detectar el bacteri, com ha succeït en el cas d'Alacant ja que ha sigut el propietari de l'explotació el que va alertar la conselleria davant un minvament de la collita dels seus arbres.

Mampel ha agregat que en el cas de la Comunitat ajuda que hi haja "indemnització" prevista si es perd la plantació perquè els agricultors denuncien. "Si hi ha indemnització darrere, no hi haurà especulació. Això és el que ha seguit la Conselleria. A Itàlia no es va fer així, es va ser estenent i tenen un gran problema", ha afirmat.

"AVANÇAR-NOS AL PROBLEMA"

Cirilo Arnandis, per la seua banda, ha estimat un "avantatge" per al camp de la Comunitat les actuacions dutes a terme en esta autonomia i de manera preventiva per part de la conselleria després de la localització del bacteri a Balears. "El pla de treball ens ha portat a avançar-nos al problema. S'han fet milers d'analítiques a la Comunitat i tenim un positiu controlat", ha exposat.

Arnandis ha considerat també que la "eradicació" de la plantació afectada per la Xylella Fastidiosa és la "decisió més encertada" per a fer-li front. "És una decisió valenta que el sector aplaudix i entén. Estem segurs que anem a tindre un refredat però no la pulmonía perquè" a la Comunitat "s'han pres des del principi les decisions adequades", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento