Comunitat Valenciana

Puig sobre  la falta de neteja en les muntanyes: "Els boscos són boscos, no poden ser un jardí"

  • “El concepte de neteja és en si mateix complex perquè el sotabosc té una realitat ecològica natural”, diu.
  • “Han hagut de canviar diverses vegades d'estratègia pel canvi dels vents” però no hi ha risc per a la població.
  • "Ara els 365 són potencialment moments en els quals pugues haver-hi incendis", ha advertit.
Puig visita el incendio de Gátova
Puig visita el incendio de Gátova
GVA
Puig visita el incendio de Gátova

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha visitat aquest divendres el Lloc de Comandament Avançat de l'incendi de Gàtova (València), que afecta a l'entorn de la Serra Calderona, on ha destacat que l'evolució del foc va a dependre de les condicions meteorològiques que es donen en les pròximes hores i respost a crítiques sobre falta de neteja en les muntanyes: "Els boscos són boscos, no poden ser un jardí".

Puig ha assenyalat, en declaracions als mitjans de comunicació, que la situació per a fer front a l'incendi, que afecta a quatre termes municipals, és "molt complicada" i hi ha molts efectius treballant. En concret, ha destacat que el canvi de vent i l'orografia del terreny fan difícil l'estabilització, encara que es va a aprofitar al màxim les pròximes hores per a fer el major esforç aeri possible en l'extinció.

"Si les condicions meteorològiques hagueren sigut més previsibles, hauria sigut més fàcil abordar-ho, però hi ha hagut que canviar diverses vegades d'estratègia pel canvi dels vents", ha detallat, per a afegir que no hi ha risc per a la població. Sobre les crítiques per la falta de neteja de les muntanyes i si s'han fet els deures els mesos anteriors, Puig ha indicat que “el concepte de neteja és en si mateix complex perquè el sotabosc té una realitat ecològica natural: els boscos no poden ser un jardí, són boscos".

En tot cas, ha apuntat que estan tractant de millorar l'accessibilitat i ha advocat per "ser cada vegada més contundents en la mesura que puguem invertir prou" en prevenció. Així, ha defensat que s'està desenvolupant un treball "molt important" però ha incidit que la Comunitat "té una enorme massa forestal i si algú pensa que puga estar com una espècie zona verda urbanitzable, no és raonable".

"Tenim el bosc mediterrani que tenim i disposem tots els mitjans que podem quant a prevenció, perquè durant anys hi ha hagut retallades massives i açò es nota especialment en a l'accessibilitat", ha precisat. En aquesta línia, Puig ha manifestat que és "molt difícil tenir risc d'incendis zero" però ha subratllat que la Generalitat ha de "mantenir una gran potència de resposta i gràcies a aqueix gran saber de coordinació que s'està produint, els incendis no són més forts del que són".

"Estem en unes condicions meteorològiques molt adverses. La sequera no és una qüestió d'abans d'ahir i portem molts anys amb situació climatològica molt complicada. El canvi climàtic ens situa en una situació d'alerta", ha expressat el 'president', qui ha destacat que no es tracta de dir "allò que a l'hivern cal apagar els incendis de l'estiu". "Ara els 365 són potencialment moments en els quals pugues haver-hi incendis", ha advertit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento