Comunitat Valenciana

Fiscalia no veu tracte de favor a Bonig en les primàries del PPCV i demana desestimar la demanda de Bayo

  • La Fiscalia no veu tracte de favor a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, en el procés de primàries que va celebrar el partit enguany per a triar el seu líder, i ha demanat en un juí celebrat en el Jutjat de Primera Instància 11 que es desestime la demanda interposada pel qual anara precandidat, José Luis Bayo, qui al·legava vulneració del dret d'associació i es va retirar del procés.
José Luis Bayo en el juí
José Luis Bayo en el juí
EUROPA PRESS
José Luis Bayo en el juí

La fiscal ha compartit la postura de l'advocat dels 'populars', qui ha assegurat que no s'ha conculcat cap dret i ha lamentat que en este procediment s'hagen dit "barbaritats que es passen de la ratlla". Enfront d'estes tesis, Bayo, a través del seu lletrat, ha insistit que "s'han vulnerat les regles del joc", amb el que ha demanat que s'anul·len les actes i decisions que va adoptar la Junta Directiva regional del partit al febrer per a organitzar el congrés del PPCV.

José Luis Bayo, qui també va ocupar el càrrec de president de NNGG del PPCV, va impugnar judicialment el procés de primàries del seu partit i va al·ludir a presumptes irregularitats. Va sol·licitar en eixe moment que es paralitzara de forma cautelar la votació per a triar el nou president però el jutge ho va desestimar. Després d'açò, va presentar una ampliació de la demanda i este dijous ha tingut lloc la vista.

El juí s'ha cenyit a dos aspectes fonamentals: l'accés al cens per part dels precandidats i la convocatòria de la Junta Directiva Regional. Bayo, qui va proposar el procés d''un militant, un vot', ha defès en tot moment que se li van negar les dades del cens malgrat que Bonig sí disposava d'elles, segons el seu lletrat, i respecte a la Junta, ha al·legat que no es va convocar adequadament amb cinc dies d'antelació, tal com estipulen els reglaments.

El lletrat ha justificat l'afirmació que Bonig sí disposava del cens en què és "l'única" candidata "de tota Espanya" a la qual no se li ha anul·lat cap aval -va presentar 7.228-, mentre que a Bayo se li van anul·lar uns 40 d'uns 200 que va portar. "No se'ns pot demanar una prova diabòlica per a demostrar-ho, però si aporta 7.228 avals i no s'anul·la cap, és que tenia el cens", ha manifestat.

Respecte a la Junta, que va tindre lloc el 13 de febrer, ha defès que l'acta de la mateixa els va arribar fa amb quasi una setmana i que es va convocar per part de la coordinadora general quan no tenia facultats per a açò, ja que corresponia a la secretària general. A més, la data -l'any- i la direcció estava malament, i en l'acta no consta ni els assistents ni si va haver-hi acord, entre altres aspectes.

"MOLTES TRAVES"

El lletrat de Bayo ha al·ludit a altres suposades irregularitats com a "moltes traves" al seu representat per part del PPCV per a cedir-li seus en les quals organitzar actes tipus rodes de premsa; incongruència en el pagament de quotes; i desigualtat de difusió de candidats, ja que Bonig "sí" tenia un enllaç en la pàgina web del partit al seu currículum i al seu Twitter amb l'agenda electoral mentre que Bayo no.

D'altra banda, este advocat ha afirmat que des de Gènova es va manar una circular al Comité Organitzador del Congrés en la qual es demanava que es facilitara als candidats la possibilitat de difondre els seus projectes als afiliats. No obstant açò, esta opció no se li va donar a Bayo.

Tant el lletrat del PPCV com la fiscal diferixen d'estos arguments. Tots dos han qüestionat els cinc dies als quals s'ha referit Bayo per a convocar la Junta i han assegurat que no estaven fixats en cap lloc perquè en el moment de la convocatòria encara no s'havien aprovat els estatuts del partit. També han destacat que no es va impugnar esta convocatòria per cap membre de la junta.

A més, han postil·lat que un mandat legal prohibix als candidats tindre accés al cens per a salvaguardar la protecció de dades. No obstant açò, a Bayo, després de sol·licitar-ho diverses vegades, han recordat que se li va donar l'opció d'anar a cada delegació provincial del partit per a consultar les dades uns dies abans de presentar avals, però açò no es produïsc.

El lletrat del PPCV ha defès així mateix que no es pot parlar de manipulació en esta causa i ha subratllat que el Comité Organitzador del Congrés (COC) "sempre ha vetlat per un equilibri entre les parts i no s'ha negat mai excepte el cens però perquè no es podia". Per tot, entén que Bayo ha incorregut en una "maniobra de confusió". "No hi ha hagut tracte desfavorable", ha resumit.

BETORET, BELLVER

En el juí han declarat quatre testimonis: el president del PP de la província de València, Vicente Betoret; Jesús Crespo, qui va anar cap de campanya de Bayo; Juan Gasó, gerent del PPCV; i Jorge Bellver, expresident del COC regional.

Crespo ha insistit que en el partit existia "rumorologia" que la convocatòria de la Junta no s'havia realitzat correctament i que li consta que en la reunió "faltava gent". Sobre el cens, ha reiterat que es va sol·licitar "en moltes ocasions" accedir a ell i quan se'ls va permetre, "era tard". "Se'ns va dir un dijous que Bayo podia anar a les tres seus provincials per a veure-ho però no hi havia temps material per a açò" perquè l'entrega d'avals era el dilluns.

"No hem tingut la més mínima col·laboració amb el COC. No vam poder traslladar el projecte intern ni als afiliats ni als inscrits que volien votar", ha dit, per a agregar: "En campanya la gent estava desinformada. Hem tingut totes les traves. No hem explicat ni amb mitja ajuda", ha lamentat.

Prèviament a Crespo ha comparegut Betoret, qui ha afirmat que no recordava molts aspectes pels quals se li ha preguntat. Ni quants van assistir a la Junta, ni si es va aprovar allí el Reglament del Congrés, ni si els candidats van poder accedir al cens. Preguntat per si Bonig s'exposava en el web del partit, ha contestat: "Fa molt que no consulte el web del partit".

Per la seua banda, Bellver ha assenyalat que la Junta es va convocar "com sempre", per correu electrònic i amb cinc dies d'antelació. Les decisions adoptades van ser per "unanimitat" i ha dit que no es va negar la utilització de les seus a Bayo. Sobre l'oferiment de Gènova, ha afirmat que no se li va fer al precandidat però ell tampoc ho va demanar, ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento