Comunitat Valenciana

València augmenta un 9,8% la poda d'arbres després de les queixes veïnals

  • L'Ajuntament ha tramitat en un any 756 expedients i ha canviat el mètode de treball de les 12 brigades del Servei.
  • Per una part, s’atenen les urgències i per altra asseguren que s’està potenciant la planificació de les actuacions de poda.
  • Les associacions van traslladar en febrer al consistori que la falta de poda de l'arbrat comporta problemes de plagues de rates i d'embós en els embornals.
Los técnicos de las contratas podan los árboles de la calle Colón.
Los técnicos de las contratas podan los árboles de la calle Colón.
20minutos
Los técnicos de las contratas podan los árboles de la calle Colón.

La falta de poda dels arbres que adornen els carrers i places de València és un dels principals motius de queixa per part dels veïns de la Ciutat. Sense anar més lluny, entre juny de 2016 i maig de 2017, l'Ajuntament ha tramitat 756 expedients relacionats amb aquesta matèria, i aquesta és només una part de les peticions realitzades, que arriben als serveis municipals a través de diversos canals.

Davant d’aquesta situació, l'àrea de Medi Ambient ha optat per canviar la metodologia de les brigades de poda per a “optimitzar” les seues actuacions i prestar un millor servei, expliquen fonts d'aquest departament.

La principal novetat consisteix a dividir en dues les actuacions que escometen les 12 brigades (sis per cada zona en les quals es divideix la ciutat) que actuen diàriament. D'aquest total, nou estan formades per dues persones més la maquinària, i tres estan conformades per tres persones més les màquines.

Així, d'una banda, s'atenen les urgències, entre les quals s'inclouen actuacions després d'episodis de pluges o vent que suposen un risc de caiguda d'arbres i, per tant, de danys per a les persones. El segon criteri, el que es pretén potenciar, és la planificació de les actuacions de poda. Anteriorment, segons expliquen des del Consistori, un empleat atenia les queixes ciutadanes per telèfon, però aquestes no quedaven registrades de forma oficial, per la qual cosa no era possible realitzar un seguiment i control i hi havia “falta de transparència”.

El resultat d'aquests canvis s'ha traduït en un augment del 9,83% en el nombre d'arbres sobre els quals s'ha actuat. Si en el període comprés entre gener i maig de 2016 van ser 7.417 els exemplars sobre els quals es va intervenir, en el mateix període de 2017 la xifra ha ascendit fins als 8.146 arbres, tot açò amb els mateixos mitjans humans i materials. Segons comenten des de Medi Ambient, encara que el canvi en la metodologia ja estava vigent en 2016, els seus resultats comencen a ser més visibles ara, quan la forma de funcionar ja està més interioritzada entre els membres de les brigades.

Respecte a les queixes i peticions, a més dels 756 expedients tramitats entre juny de 2016 i maig de 2017, serveis com ‘Parla amb Joan Ribó’ van registrar 28 peticions durant el segon semestre de 2016 i 35 en el que portem d'any, a la Comissió de Medi Ambient han arribat 33 escrits i, per exemple, els conductors de l'EMT han avisat de 9 casos.

La regidora de Medi ambient, Pilar Soriano, es va reunir el passat mes de febrer amb les associacions de veïns de les diferents zones per a escoltar les seues peticions i explicar-los les actuacions en marxa. En aquest sentit, van exposar el seu problemàtica barris com la Creu Coberta, Arrancapins, Safranar, Sant Isidre, La Raiosa, Marxalenes, Beniferri, Grau, Benimaclet o Ciutat Fallera. Les entitats van concloure que la falta de poda de l'arbrat comporta problemes de plagues de rates i d'embós en els embornals que es tradueixen en inundacions quan hi ha temporals.

Un contracte blindat fins a final de mandat

Segons fonts municipals, l'anterior Govern local del PP “va decidir perllongar el contracte” amb les adjudicatàries del servei de poda, FCC i SAV, fins al final de l'actual mandat. I ho va fer un mes abans de les eleccions municipals de les quals va sorgir l'actual Govern de la Nau. Aquest blindatge fa que el servei es preste “sota mínims” i en unes condicions “molt millorables” que quasi no deixen marge per a la seua millora, afigen aquestes fonts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento