Comunitat Valenciana

Oltra diu que gestionen les residències "de manera més diligent que quan el PP deixava de pagar fins el 12 mesos"

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha respost les crítiques de la portaveu adjunta del grup popular en les Corts, Maria José Català, sobre la gestió del servici d'atenció a majors assegurant que "no es porta mig any sense pagar" a les residències, encara que hi ha "una casuística segons el centre", i s'està administrant "de manera més diligent que quan el PP deixava sense pagar fins el 12 mesos".

Així s'ha pronunciat la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada per les declaracions de la diputada del PP, que ha acusat Oltra de tindre "tot el servici pràcticament d'atenció a persones majors sense contracte" des del passat mes de gener i acumular "factures en els calaixos" que sumen "més de 60 milions d'euros" pels servicis que este seguixen prestant.

Ha apuntat, a més, que la seua Conselleria "té 218 milions d'euros retinguts de crèdit perquè porta més de sis mesos sense adjudicar no solament les 3.300 places residencials a les quals es va comprometre, i el termini de les quals de finalització d'entrega de la documentació va ser al gener, sinó també d'altres set centres més d'atenció residencial".

Sobre este tema, Oltra ha assegurat que estes afirmacions l'han agafat "governant" i que la Generalitat "no para mai, no ha paralitzat res" i està "tots els dies governant i prenent decisions", per la qual cosa "les declaracions de María José Catalá passen a un segon terme" perquè ella es dedica "a solucionar problemes, molts d'ells que han deixat des del PP".

Ha explicat que la Generalitat s'ha vist obligada per una sentència judicial a traure a licitació 3.300 places del model d'accessibilitat després d'una sentència judicial que declarava il·legal part del "model residencial de Blasco, Cotino, de Bonig, del PP enterito", licitació que es va publicar -pel seu elevat volum econòmic- en el Diari Oficial de la Unió Europea al novembre passat, iniciant-se al gener les reunions de la mesa de contractació i adjudicant ja 10 lots, pendents de contractació.

Ha assenyalat que ja s'han regularitzat 636 places de les més de 2.000 declarades il·legals per la sentència judicial i "acaba el monopoli de deu empreses" fent-se càrrec d'este servici, passant a 31. Així, s'han seguit els terminis "habituals" i ha subratllat que esta és una situació que no estava prevista perquè no es tracta d'una fi d'una licitació, sinó que una sentència "va avançar els terminis".

Oltra ha incidit que "no es porta mig any sense pagar" però els terminis depenen de la casuística concreta de cada centre i també del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que el Govern ha decidit remetre "per remeses", la qual cosa fa que els pagaments "de vegades tarden més del que deuen". En el cas de centres de menors, per exemple, el retard és de 3 mesos i 27 dies de mitjana, ha assenyalat.

"Hi ha qui cobra per contracte, per rescabalament, a través d'administració", ha explicat la vicepresidenta, que ha admès que hi ha un retard que no hauria de donar-se però que "no són els 12 mesos als quals s'arribava amb el PP".

PREVALER EL PAGAMENT A ENTITATS SENSE ÀNIM DE LUCRE

Ha assenyalat que solen prevaler el pagament a entitats sense anime de lucre, "que tenen menys pulmó econòmic" i, per contra, "empreses mercantils que tenen acreditada solvència econòmica pot ser que tinguen més retard". A més, ha explicat que en el cas de la diversitat funcional està oberta una línia de l'IVF per a evitar problemes de tresoreria i avança diners que es reintegra quan arriba el FLA.

"Hauríem de tindre un finançament com toca, el FLA no hauria de ser una ferramenta arbitrària", ha dit, perquè "quan estàs sotmès al FLA i el ministre fa el que vulgues, passen estes coses", ha dit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento