Comunitat Valenciana

Oltra diu que pot haver-hi puntualment menors de 3 anys en centres i culpa el PP de l'"abandó" de famílies acollidores

  • VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
Centre de menors de Monteolivete
Centre de menors de Monteolivete
CEDIDA
Centre de menors de Monteolivete

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que pot donar-se el cas que un xiquet de 3 anys haja estat puntualment i de forma excepcional en un centre de menors, encara que "normalment van a famílies d'urgent diagnòstic". No obstant açò i, ha retret al PP que critique esta situació, atés que els seus governs "van abandonar les famílies acollidores. "D'on trac jo les famílies, les pinte?", ha preguntat.

Així ha respost Oltra a la portaveu adjunta del grup 'popular' en les Corts, María José Català, que ha denunciat este divendres que s'estan internant menors de 3 anys en els centres depenents de la Generalitat de forma "il·legal". La vicepresidenta ha incidit que pot haver-se donat el cas de manera excepcional que un menor passe uns dies en el centre mentre es troba una família, s'avalua la situació o es precisa una intervenció professional.

"El rellevant es que a cada moment es busque el millor recurs per a les necessitats d'eixe xiquet", ha dit, i ha recordat que ja no hi ha menors de 0 a 6 anys en els centres de la província de Castelló i el Consell seguix avant amb l'objectiu de "desinstitucionalitzar" eixa atenció perquè "por regla general on millor estan els xiquets s'en una família i no en un centre".

Ha indicat que la llei estatal de 2015 assenyala que estos menors de 3 anys no han d'estar en centres, però "per a complir la llei necessites tindre mitjans per a complir" i augmentar la captació de famílies acollidores: "Què fas amb un xiquet, me' porte a casa? No puc perquè tampoc estic declarada idònia per a ser família acollidora".

Oltra ha lamentat que el PP va tindre "abandonades estes famílies, a les quals "no les pagava" i ara s'està fent un esforce por augmentar el nombre d'estes, complint la llei "en temps rècord" la provincia de Castelló. Ha recalcat, així mateix, que açò lleva un procés de valoració i formació de les famílies de desitgen ser acollidores. "Açò no s'un supermercat".

Por açò, considera que Català "no té ni idea del que està dient" i li ha recomanat que per a fer oposició s'assabente primer de les coses perquè si ho fa al revés "pot dir ximpleries".

"L'ÚNIC INTERÉS, ARREAR AL GOVERN"

Així mateix, Mónica Oltra ha assenyalat que s'ha remès una circular als centres en la qual se les demana "que velen per l'interés superior del menor i que les informacions tinguen en compte això" perquè "no es bo" que en un trasllat, per exemple, hi haja mitjans gràfics en la porta o haja d'haver-hi presència policial.

"Igual que no es bo que María José Català faça la geolocalització dels centres o fotos on el centre es recognoscible, això no es pot fer, cal protegir els menors", ha dit, igual que no es publica la ubicació de centres de protecció a dones per a evitar que els presumptes agressors sàpien on estan".

Segons ha remarcat, "quan revela on està un centre de menors està posant en perill" xiquets que estan ací por un motiu, perquè necessiten eixa protecció, i ha indicat que "la transparència es total" sobre este tema i hi ha fins i tot diputats que han anat als centres en horari nocturn. "La senyora Català també està convidada", ha agregat.

Així, ha criticat que localitzar un centre es com "posar-li un lluminós d''estem ací' i se de sentit comú no revelar on estan els centres de persones vulnerables. Això li l'AEIOU, una altra cosa es que l'únic interés que tinga és donar-li al Govern, i si provoquem una desgràcia també li donem a la vicepresidenta". "Açò és el partit d'Estat, la gent d'ordre? Doncs no sé", ha asseverat.

"Si vol frivolitzar amb el tema de menors, comparar i dir que en la Fórmula 1 no hi ha violacions ni abús de menors, si vol frivolitzar sobre el que ha suposat un sistema absolutament destrossat por falta d'interés, de gestió i inversions públiques, jo tinc coses millors que fer, perquè he d'arreglar el sistema que estos senyors, amb ella en el govern, van deixar com van deixar", ha destacat.

INVESTIGACIÓ EN CORTS

Preguntada per la proposta de PSPV i Compromís de crear una mesa de treball sobre els centres de menors -el PPCV ha criticat esta intenció i vol que s'òbriga una comissió d'investigació- Oltra ha indicat que no té "cap problema" en què les Corts decidisquen com articular eixa investigació perquè ella vol "saber moltes coses".

No obstant açò i, ha recordat que ja hi ha una investigació en Conselleria, una altra en Fiscalia i una part està en el jutjat, de manera que "investigar s'està investigant".

Al seu juí, el que cal aconseguir és combinar eixe dret amb el fet que diputats i opinió pública coneguen l'ocorregut con la protecció dels menors. "Espere que les Corts troben la fórmula".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento