Comunitat Valenciana

El 92,9% dels funcionaris de la Generalitat Valenciana entén el valencià, segons una enquesta

  • Rubén Tranzano assegura que la voluntat del Consell és "que tots els empleats públics siguen competents en les dues llengües oficials".
  • Del total d'empleats de la Generalitat un 35,7% assegura que necessita més formació lingüística per a exercir el seu lloc de treball.
  • Tot i que un 87,4% de treballadors públics diu tindre acreditacions oficials de valencià, "el 45% podria parlar valencià però no ho fa".
Treballadora de l'administració
Treballadora de l'administració
Europa Press
Treballadora de l'administració

El 92,9% dels funcionaris de l'administració de la Generalitat entén el valencià perfectament o bastant bé -56,7% i 36,2%, respectivament-, un 6,9% poc i un 0,2% gens, mentre que un 57,3% el sap parlar perfectament o bé -26% i 31,3%, respectivament-, un 38,5% poc i un 4,2% gens. Igualment, un 80,6% d'estos empleats sap llegir en valencià perfectament o bastant bé -43,1% i 37,5%, respectivament-, un 17,5% una mica i un 1,9% gens.

No obstant açò, en el cas de l'escriptura en valencià el percentatge de treballadors públics autonòmics que té pocs coneixements o cap, un 54,1% -39,4% una mica i 14,7% gens- supera als quals són competents en este àmbit, 45,9% -14,8% perfectament i 31,1% bastant bé-. Així mateix, del total d'empleats de la Generalitat un 35,7% assegura que necessita més formació lingüística per a exercir el seu lloc de treball, enfront d'un 60,9% que no.

Estes dades es desprenen de l'Enquesta sobre l'Ús del Valencià en l'Administració encarregada pel Govern autonòmic i duta a terme en les tres províncies de la Comunitat a través d'entrevistes personals a treballadors públics de les diferents conselleries i d'organismes com el CVC, l'IVIA, l'Institut Cartogràfic, Culturarts, l'Ivaj, el Servef o l'Invassat.

Així ho ha indicat este dimarts la directora general de la Funció Pública, Eva Coscollá, que ha presentat al costat del director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, els resultats d'este sondeig i el Pla d'Acompanyament Lingüístic al Personal de la Generalitat.

La selecció dels entrevistats per a este sondeig ha sigut aleatòria i en ella han participat funcionaris de totes les categories professionals A1, A2, C1, C2, APF i sense grup, així com de totes les relacions jurídiques -funcionaris de carrera, interins, laborals fixos, temporals i indefinits o eventuals-, ha explicat Coscollá. Ha apuntat que l'univers d'estudi abasta els 15.756 funcionaris de l'administració autonòmica valenciana, sense comptar el personal docent, estatutari i de justícia.

En total, s'han fet 1.100 entrevistes entre el 14 de novembre i el 7 de desembre de 2016. L'Enquesta sobre l'Ús del Valencià en l'Administració de la Generalitat indica també, respecte al canal d'aprenentatge a través del qual coneixen esta llengua els seus funcionaris, que per mitjà de cursos l'ha aprés a escriure el 77,7% i a parlar el 71,3%.

D'altra banda, el sondeig assenyala que a casa o amb la família ha aprés a parlar el valencià el 41,3% i a escriure el 10,3% dels empleats autonòmics, mentre que amb els amics ha aprés a parlar-lo el 24,5% i a escriure'l el 2,2%. En el treball ha aprés a parlar valencià el 22,8% i a escriure el 15,5% d'estos treballadors, i en l'escola ha aprés a parlar i a escriure en valencià el 35,7% i el 35,2%, respectivament.

Quant a l'aprenentatge d'esta llengua, l'enquesta apunta també que un 92,7% dels funcionaris autonòmics de la Comunitat ha assistit a cursos de valencià -el 80,7% de la Generalitat per a empleats públics i el 28,2% en el sistema educatiu reglat, mentre que altres ho han fet en la universitat, els ajuntaments, els sindicats o associacions-.

Sobre les acreditacions oficials de valencià, el 87,4% dels empleats públics assegura tindre'n -el 99,4% a través de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i la resta d'escoles oficials o universitat-. Quant al nivell, el 68,6% compta amb l'Elemental o Mitjà, un 16 amb l'Oral i un 19,2 amb el Superior.

Comunicacions orals

L'enquesta assenyala, d'altra banda, que un 72,3% dels treballadors de la Generalitat contesta en valencià si se li dirigeix un usuari parlant en esta llengua i el 24,3%, en castellà. No obstant açò, l'administració ressalta que "solament el 12,3% de les comunicacions orals amb la ciutadania són en valencià".

Pel que fa a l'elaboració de documentació escrita, Coscollá ha manifestat que "sorprèn" que del 66,6% de funcionaris que la realitza "solament un 13,2%" ho faça sempre, generalment o més vegades en valencià. Ha destacat que preguntats pels instruments d'assessorament que els ajudarien a elaborar documentació en esta llengua, un 60,3% dels quals la fan demanen models de documents, el 22,6% atenció telefònica.

La Generalitat ha indicat que malgrat que hi ha una "significativa majoria qualificada de personal amb competències més que suficients per a comunicar-se en valencià, el 45% podria parlar en valencià però no ho fa i el 32,4% escriure i tampoc ho fa. Així, ha exposat que esta llengua "no té un ús equitatiu respecte al castellà" malgrat ser també llengua oficial i que encara que les competències en valencià estan acreditades "en percentatges més que raonables" açò "no es tradueix en un ús real".

"Política d'acompanyament"

En conseqüència, com ha plantejat Trenzano, la "política d'acompanyament lingüístic" es converteix en una ferramenta imprescindible" per a aconseguir l'autonomia lingüística dels funcionaris. "És necessari activar la formació consolidada, dirigir-la i estendre-la", ha afirmat, després del que ha defés l'aplicació del Pla d'Acompanyament Lingüístic al Personal de la Generalitat que "arranca hui".

Rubén Tranzano ha dit que la voluntat del Consell és "que tots els empleats públics siguen competents en les dues llengües oficials". Ha precisat que este pla tindrà cinc "potes": repositori de documentació institucional i administrativa; formació lingüística i tècnica; atenció lingüística; 'coaching' lingüístic i les noves versions del Salt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento