Comunitat Valenciana

Cinema Jove crea 'Art & The City', un cicle de cinema dedicat a l'art urbà

  • El festival, que es desenvoluparà entre el 24 i el 30 de juny, estarà integrada per set projeccions de llargs i curts presentats pels màxims exponents del 'street art'.
  • Des del festival han remarcat que l'art urbà viu un moment àlgid a la Comunitat Valenciana, tant per la projecció internacional dels seus artistes.
  • Segons el director de Cinema Jove, l'objectiu és "reivindicar als artistes urbans, reduïts sovint a un mer paper residual i clandestí en l'escena cultural".
Cinema Jove dedicará un ciclo al arte urbano
Cinema Jove dedicará un ciclo al arte urbano
CINEMA JOVE
Cinema Jove dedicará un ciclo al arte urbano

El Festival Internacional de Cinema de València, Cinema Jove, dedicarà un cicle al retrat fílmic de la manifestació artística contracultural que és l'art urbà, que es desenvoluparà entre el 24 i el 30 de juny. La proposta, titulada 'Art & The City', estarà integrada per set projeccions de llargs i curts, que seran presentats pels màxims exponents locals del 'street art'.

Les pel·lícules es projectaran en les parets del solar situat en el carrer Conde de Montornés de València, on se situa un enorme mural de l'artista 'Escif', titulat 'Bonjour tristesse', en referència a una frase que va aparèixer escrita en un edifici berlinés dissenyat per Alvaro Siza, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

La selecció integra ficció, documental i cinema experimental. En el seu conjunt, arreplega l'energia i la immediatesa d'aquesta pràctica, els seus orígens, les seues tècniques i el seu vigor en l'actualitat, amb festivals disseminats per tot el món.

Des del festival han remarcat que l'art urbà viu un moment àlgid a la Comunitat Valenciana, tant per la projecció internacional dels seus artistes, amb referents de la talla de Julieta, Escif, Deih, Hope, On_ly, End, Tiboo, Llueix i Hyuro, com per la quantitat d'esdeveniments especialitzats en les intervencions urbanes, amb la Trobada d'Art Urbà Poliniza, Zedre o Més que murs (Sagunt), FAP (Patraix) o Graffitea (Xest).

El director de Cinema Jove, Carlos Madrid, ha apuntat que "entre les responsabilitats dels programadors artístics de qualsevol disciplina es troba la de donar major visibilitat als creadors. Amb aquest cicle, pretenem reivindicar als artistes urbans, reduïts sovint a un mer paper residual i clandestí en l'escena cultural", ha explicat.

Història audiovisual del grafit

El primer títol programat és 'Style Wars' (Tony Silver, 1983). Aquesta pel·lícula s'ha convertit en un emblema de l'esperit original i entusiasta del 'hip-hop' quan va esclatar en el món des dels túnels subterranis, els carrers del 'uptown', els clubs i els parcs de Nova York.

Un altre dels seus al·licients serà la première a Espanya del documental italià 'Fame', amb presència del seu director. La pel·lícula documenta l'efervescència cultural viscuda entre 2008 i 2012 en la xicoteta localitat de Grottaglie. Durant cinc edicions, el poble va acollir la major trobada europea de 'street art'.

La regió, de tradició ceràmica, es va convertir en una galeria d'art a l'aire lliure, amb intervencions a càrrec dels grans artistes d'aquest conjunt de disciplines 'underground', com Blu, Sam3, Boris Hoppek, Escif i Erica Il Cane.

'Muro', per la seua banda, és un curtmetratge documental de producció íntegrament valenciana, dirigit per David Molina i Rafa Casañ, en el qual tres artistes del món del 'street art' reconeguts a nivell internacional, realitzen diferents intervencions urbanes en la ciutat de València mentre són valorats pel seu públic natural, la gent que veu diàriament aquestes obres. Serà la segon de les estrenes d'aquest cicle, amb l'assistència dels seus directors.

També es projectarà la miscel·lània de curts 'Metagraffiti'. La compilació de més de 20 peces fílmiques és, en el seu conjunt, un al·legat a favor de l'envergadura que han aconseguit les pel·lícules sobre el '#grafiti' contemporani. Tots els curts estan realitzades per gent propera a les subcultures urbanes, i van de l'aventura d'acció a l'animació hipnòtica, a més de cinema experimental i observacions documentals sobre el context i els seus artistes.

Bansky en pantalla

També hi haurà espai per a 'Exit Through The Gift Shop', el debut cinematogràfic del reverenciat artista urbà Banksy. El fals documental funciona com una estructura de caixes xineses on, amb ironia, es crítica la mercantilització del 'street art'.

La colombiana 'Els fongs' (Óscar Ruiz Navia, 2014), per la seua banda, és una proposta naturalista, que va ser premiada en Locarno i Rotterdam. Els seus protagonistes són dos joves grafiteros a la deriva en la ciutat de Cali. A l'entorn d'escassetat econòmica, la parella d'amics oposa resistència, creativitat i esperança.

'The Neverending Wall', de la valenciana Silvia Carpizo, és un al·legat contra la destrucció de la memòria històrica de 'La East Side Gallery' i contra la construcció d'alguns murs interminables, com en un bucle incessant, continuen alçant-se i coartant les llibertats.

La nord-americana 'Bomb the System' (Adam Bhala Lough, 2002) traça un homenatge a l'art pictòric als carrers i la ciutat on es va iniciar. L'òpera primera relata les aventures d'un grup d'artistes que decideixen prendre a l'assalt Nova York amb els seus aerosols i deixar la seua petjada visual en la metròpoli. En l'òpera primera van participar artistes urbans coneguts com Lee Quinones, Cope2 i Xinés BYI.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento