Comunitat Valenciana

Carles Mulet canvia el Senat per la literatura amb un llibre sobre un capellà i poeta assassinat en la Guerra Civil

  • El senador de Compromís Carles Mulet, que en els últims temps ha ocupat pàgines en els mitjans primer amb la seua pregunta al Govern sobre el protocol a seguir davant un apocalipsi zombi i després per trencar una fotografia de la socialista Susana Díaz, presenta ara la seua faceta d'escriptor amb un llibre en el qual repassa la "tràgica i curta vida" d'un desconegut poeta de Cabanes assassinat en la Guerra Civil.
Carles Mulet
Carles Mulet
COMPROMÍS
Carles Mulet

L'editorial Onada Edicions ha sigut l'encarregada de traure a la llum un nou treball del també cabanyut Mulet, "fruit d'un treball d'investigació gràcies a l'accidental descobriment de la tràgica i curta vida del cura Jesús Boira Sidro".

En 'Jesús Boira Sidro. Poeta silenciat 1909-1937', l'escriptor s'endinsa en la investigació d'un jove de Cabanes nascut en 1909 que acaba de capellà en la localitat de Culla, des d'on comença a escriure poemes en valencià que són publicats en la revista 'El Vers Valencià', editada a València.

Mulet arreplega en este llibre els pocs poemes dels quals es té constància va deixar escrits Boira i després transcriu en primera persona el testimoni d'Herminio Sales, un veí de Culla de 92 anys, que va ser escolà de Boira, qui compta amb detall com va viure els últims dies de Boira, "com va haver de ser amagat en una masia del terme municipal de Culla per a no patir represàlies per ser cura o com impartia escola als xiquets del municipi".

Herminio Sales explica com Boira és cridat a files en la guerra per part de l'exèrcit republicà i com suposadament veïns de Cabanes el delaten com a cura i açò provoca que siga assassinat en 1937 en les costes de la Pobla Tornesa.

També s'aporten els expedients de responsabilitat política de veïns de Cabanes als quals s'acusa de ser còmplices en l'assassinat del cura-poeta.

Mulet ha explicat que este modest treball de 70 pàgines va nàixer fruit de la fascinació pel personatge, "una persona religiosa que es dedica a enviar poemes en valencià a una publicació de la ciutat de València i que és assassinada sense cap motiu".

"Potser és l'antiheroi de totes les històries de la Guerra Civil, una víctima anònima, silenciada, un poeta en constant creixement al que s'esborra del mapa i es trunca una carrera prometedora. Un jove de 28 anys adorat pels alumnes als quals ensenyava no solament a escriure i llegir, sinó també música", ha indicat l'autor.

Així mateix, agrega: "Hem llegit molt d'herois carregats de somnis i ideologies, de guerrilles que donen fins a l'últim alé per un món millor; de brillants polítics i activistes que van lluitar per la justícia social. Hem llegit dels abusos d'una llarga repressió franquista, dels crims del colpistes, però molt poc altres persones a les quals eixa guerra els va agafar pel mig i els va esborrar completament. Este treball pretén ser un xiquet i homenatge per a aquella gent que ningú recorda, aquelles víctimes innocents, aquells que van fer callar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento