Comunitat Valenciana

Oltra denuncia partidisme en el 'Cupo' a Euskadi i advertix Montoro: "Potser la borratxera de despesa era Castor"

  • VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
La vicepresidenta, en declaracions als mig abans de presentar una llei
La vicepresidenta, en declaracions als mig abans de presentar una llei
EUROPA PRESS
La vicepresidenta, en declaracions als mig abans de presentar una llei

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha denunciat "partidisme" en l'acord aconseguit entre el Govern central i basc per al 'Cupo' d'Euskadi i ha relacionat la "borratxera" de despesa pública que va criticar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb la relació entre el magatzem de gas Castor de Castelló i els terratrèmols en la província. "Potser la borratxera de la despesa era Castor", ha asseverat.

En declaracions als mitjans de comunicació este dijous, Oltra -cap del Consell en funcions mentre Ximo Puig està de viatge institucional a Finlàndia- ha valorat així la postura de la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, favorable a obrir un debat sobre el 'Cupo' Basc després del pacte pel qual l'Executiu retornarà al País Basc 1.400 milions d'euros per les competències transferides des de 2010.

Per a la vicepresidenta, "el finançament de les comunitats autònomes no pot ser una qüestió que es decidisca en funció del partidisme o la necessitat d'aprovar un pressupost", sinó "pels drets i la igualtat de tots els ciutadans", en referència al suport del PNB que precisa l'Executiu de Mariano Rajoy per a traure avant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2017.

Per tant, s'ha preguntat si "al final, açò funciona de manera que el PP no té majoria suficient en el Congrés per a aprovar el pressupost i injecta diners en una comunitat en detriment de la resta i per damunt de les seues possibilitats", tot perquè "un determinat partit li vote". "Com garantim la igualtat d'oportunitats de tots els ciutadans quan ací la qüestió del finançament es decidix al salt de mata?", ha subratllat.

Oltra també ha lamentat "per què un xiquet que naix al País Basc té més oportunitats que un que naix a la Comunitat o en una altra part d'Espanya?". Es tracta, al seu juí, "d'una irresponsabilitat molt gran" que "fa fallida la igualtat" i "trenca" la relació entre CA.

Com a exemple, ha indicat que "amb els diners per habitant que té el País Basc, esta Comunitat tindria 10.000 milions més en el pressupost". "Ací podríem construir la Suècia del Mediterrani", ha assegurat, per a recalcar que no està en contra que els diners vaja a Euskadi i que el que defèn és un sistema igualitari "independentment d'on visca cada persona".

A més, Oltra ha recordat que "Montoro té en el calaix i caducat des de 2014" el sistema de finançament de les comunitats sense contingent. "Mentre, a les comunitats no ens arriba la camisa al coll i al País Basc li arriba una inversió de 1.700 milions. Per què al País Basc sí i a la Comunitat no?".

"Com es prenen les decisions en un Estat en el qual Rajoy utilitza arbitràriament els recursos de tots per a afavorir uns i altres en funció dels seus interessos de partit, que és aprovar el pressupost?", s'ha inquirit.

"DINERS ENTERRATS EN EL MAR" PER CASTOR

D'altra banda, preguntada per la resolució del Govern de no reobrir Castor pel "risc elevat" de nous moviments sísmics -després de l'estudi encarregat a l'Institut Tecnològic de Masaachussets (MIT) i a la Universitat d'Harvard, que advertix de terratrèmols "fins i tot majors" si la planta reprèn la seua activitat-, Mónica Oltra ha denunciat que este "és un altre dels empastres del Govern i del PP".

"No sé si ahir Montoro, quan parlava de 'borratxera' de despesa, es referia a Castor", ha esbossat, per a advertir que "potser la 'borratxera' del gasto era Castor, que ens ha costat 1.700 milions en la indemnització que en el seu moment se li va pagar a l'empresa de Florentino Pérez".

De fet, la vicepresidenta creu que "la borratxera són els 17 milions que ara ens va a costar mantindre eixa bomba submarina de gas". "Açò sí que és una despesa inútil, un balafiament que, per descomptat, a l'empresa de Florentino Pérez li ha vingut molt bé. És els diners tirats o, millor dit, enterrat baix el mar, amb el perill que comporta". En definitiva, "una bomba de rellotgeria".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento