Comunitat Valenciana

Grau sobre Fira València: "Ni l'Ajuntament va posar un duro ni va cedir patrimoni"

  • Segons ell, la gestió de Fira València va ser "correcta" durant el període en el qual ell va ocupar el càrrec de vicepresident.
  • "Tinc entés pels mitjans de comunicació que totes estes despeses han sigut revisades i no s'ha trobat cap fet punible", ha recordat.
  • L'ampliació de la fira "va ser positiva" perquè es tractava d'instal·lacions "que tenien molts anys i calia posar-les al dia".
Alfonso Grau en las Corts Valencianes
Alfonso Grau en las Corts Valencianes
EUROPA PRESS
Alfonso Grau en las Corts Valencianes

L'exvicealcalde de València i exvicepresident primer del Comité Executiu de Fira València, Alfonso Grau, ha assegurat que el seu paper en la institució firal era "defendre els interessos municipals", al mateix temps que ha indicat respecte a les obres d'ampliació i modernització que "ni l'Ajuntament va posar un duro ni va cedir absolutament res del que era patrimoni dels valencians".

Grau, investigat en el cas Taula, s'ha manifestat en estos termes durant la seua compareixença en les Corts en la Comissió especial d'investigació sobre els aspectes de la gestió general de les institucions firals de la Comunitat Valenciana, on ha apuntat que al seu juí la gestió de Fira València va ser "correcta" durant el període en el qual ell va ocupar el càrrec de vicepresident, entre 2000 i 2014.

Preguntat pels sobrecostos del 86% detectats per la Intervenció de la Generalitat en les obres de modernització i ampliació de la institució firal -que es van derivar a la Fiscalia per a la seua investigació, que este va arxivar el passat mes de desembre-, Alfonso Grau ha assenyalat que en aquell moment "entendria que era lògic si estaven plenament justificats". "En qualsevol cas, tinc entés pels mitjans de comunicació que totes estes despeses han sigut revisades i no s'ha trobat cap fet punible", ha recordat l'exvicealcalde 'popular', que a més s'ha remès "a allò que diguen les actes".

Respecte a la "inversió" realitzada per la Generalitat per a la realització d'estes obres, ha considerat que el Govern autonòmic la va fer "perquè a fi de comptes -la fira- és un motor molt important per a l'economia valenciana", però no perquè el consistori ho demanava: "l'Ajuntament mai la va demanar". Així mateix, ha reconegut no recordar que "la qüestió de les obres es tractara detalladament en el Comité Executiu".

"Jo estava allí en representació de l'Ajuntament, que és, o almenys ho era, propietari dels terrenys sobre els quals està edificada la fira, i segons constava, en cas de dissoldre's tots els immobles i béns passarien a ser de titularitat municipal", ha explicat Grau, qui ha destacat que la seua obligació era "defendre els interessos municipals", ha dit.

En este sentit, ha recordat que sent Juan Carlos Moragues conseller d'Hisenda "es pretenia modificar els estatuts -de Fira València- on l'Ajuntament cedira part dels seus drets patrimonials en favor de la Generalitat per a rescabalar-se" -del deute contret després de la inversió en les obres-. "Jo en tot moment vaig defendre, com seguisc defenent, no cedir ni un sol cèntim; van ser algunes sessions una mica tempestuoses, per dir-ho d'alguna manera", ha afirmat.

"Baratet no se m'antoixa"

Una part de l'ampliació de les obres que va assumir Fira València, ha dit, "era exclusivament responsabilitat de la Generalitat", com el túnel que passa per davall de la institució firal i el pont sobre l'autovia. "No sé quant costa ni ho vull saber, però baratet no se m'antoixa", ha indicat Grau, per a qui l'ampliació de la fira "va ser positiva" perquè es tractava d'instal·lacions "que tenien molts anys i calia posar-les al dia".

"Durant molts anys, Fira València va ser el motor essencial del turisme. Eren les fires les que, no solament omplien al complet els hotels, sinó que fins i tot hi havia persones que s'havien de desplaçar a Gandia o Castelló; possiblement determinats certàmens com el del moble o la ceràmica eren les fites majors d'ocupació hotelera" en la ciutat de València, ha asseverat.

Inquirit sobre la naturalesa jurídica de la institució firal, ha indicat que ell no és "expert" ni té coneixements en Dret, per la qual cosa esta qüestió ha de resoldre-la "qui l'haja de dir". No obstant açò, ha precisat que el fet que una institució com la Generalitat faça una inversió a una entitat com a Fira València "no canvia la seua naturalesa jurídica".

Desconeix el contracte de Laterne amb Fira

L'exvicepresident del Comité Executiu de Fira València, qüestionat sobre el contracte que l'empresa Laterne va formalitzar amb la institució firal per a treballs de gabinet de premsa, ha assenyalat que desconeix esta qüestió, per la qual cosa "difícilment puc valorar res". "Mai he pertangut al grup Laterne, l'única relació que vaig tindre va ser com a portaveu del grup municipal popular per a les eleccions de 2007, quan jo era el coordinador de la campanya i vaig firmar aquell contracte", ha subratllat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento