Comunitat Valenciana

La Generalitat aprova el projecte de Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible que crearà "un nou model" valencià

  • El Consell ha aprovat el projecte de Llei de la Generalitat de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Comunitat Valenciana, un text legislatiu que crea "un nou model de cooperació valenciana fruit del diàleg, la participació" i orientat a modernitzar-la i adaptar-la a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 en el nostre territori.

Des del Govern autonòmic han destacat a més que es tracta d'un nou model de desenvolupament sostenible molt participat, atés que ha obert el nombre d'agents que han intervingut en la seua elaboració, "generant aliances i aconseguint l'aprovació per unanimitat de l'avantprojecte legislatiu en el si del Consell Valencià de Cooperació".

La futura llei de la cooperació valenciana aposta per la cultura de la transparència a través de la promoció de l'avaluació i les bones pràctiques com a base per a l'aprenentatge de tots els actors implicats.

Així mateix, oferix un enfocament multidimensional de gènere, infància i drets humans sobre la base de tres dimensions: econòmica, social i mediambiental. "És inclusiva i afavorix la coordinació, complementarietat i reforça les aliances entre els agents que participen en la cooperació", han subratllat.

Al seu torn, és de caràcter global i situa els ODS en l'horitzó de l'estratègia de la cooperació valenciana, incorporant els cinc eixos centrals de l'Agenda 2013 de Desenvolupament Sostenible: Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Aliances, per a contribuir al seu compliment.

Aposta a més per la participació, el diàleg polític i social amb les ONGDS, agents socials i la ciutadania en l'elaboració i avaluació de la cooperació.

PRIORITATS DE LA NOVA COOPERACIÓ VALENCIANA

La futura llei inclou com prioritats de la cooperació valenciana al desenvolupament el suport a les àrees de major pobresa i desigualtat; en les quals es produïsquen transgressions greus i generalitzades dels drets humans; conflictes o situacions d'emergència humanitària; pobles i països més empobrits, amb majors fluxos migratoris i de població refugiada; a més d'aquells països que presenten pitjors indicadors de desenvolupament humà de la infància.

També es plasmen prioritats de caràcter sectorial, com relacionades amb el dret als béns públics globals; el dret a la participació i a la gobernanza democràtica; al desenvolupament; drets de la terra; i els relacionats amb les dones i la infància.

Així mateix, la transparència, la rendició de comptes i l'avaluació de les actuacions cobren un pes important en la nova Llei valenciana de Cooperació, amb l'objectiu de garantir l'accés i disponibilitat d'informació sobre els desemborsaments de l'ajuda oficial al desenvolupament.

PLA DE CONTROL I SEGUIMENT

Per a açò, s'engegarà un pla de control de seguiment, avaluació i verificació d'objectius i resultats aconseguits per la política de cooperació, així com de les dades quantitatives i qualitatius.

El projecte de Llei de Cooperació reforça al seu torn el desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, centrant-se en la defensa dels drets fonamentals de les persones en qualsevol territori i país i dels pobles indígenes.

D'altra banda, la nova llei tindrà un desenvolupament reglamentari específic en dos àrees: Cooperació al Desenvolupament i consecució dels ODS a la Comunitat. Els reglaments regularan l'Alt Consell Consultiu per al desenvolupament de l'Agenda 2030; la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació al Desenvolupament i la implementació de l'Agenda 2030; el Comité Permanent d'Acció Humanitària de la Comunitat; i el Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació al Desenvolupament i la Implementació de l'Agenda 2030.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento