Comunitat Valenciana

La dona d'un exdirectiu d'Epsar pacta amb Fiscalia i accepta una multa de 62.000€ per blanquejar diners d'Emarsa

  • Teresa Gálvez, dona d'Ignacio Beráncer, excap del Departament d'Explotacions de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), ha pactat amb Fiscalia i ha acceptat el pagament d'una multa de 62.387 euros i 120 dies de treballs socials per un delicte de blanqueig de capitals. En concret, va permetre que el seu espòs ingressara en els seus comptes bancaris part dels diners públics que va obtindre il·lícitament de l'Empresa Metropolitana d'Aigües Residuals (Emarsa).
Vista general de la depuradora de Pinedo
Vista general de la depuradora de Pinedo
EMSHI
Vista general de la depuradora de Pinedo

Així consta en la resolució, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que arreplega la conformitat aconseguida entre la Fiscalia i l'acusada. El jutge es limita en este cas a comprovar que la qualificació jurídica dels fets és correcta i que la pena sol·licitada s'ajusta a dret.

El juí ràpid per esta peça separada del cas Emarsa es va celebrar este dimarts en la Ciutat de la Justícia i en la vista la dona de l'exalt càrrec de la Conselleria d'Agricultura va reconéixer els fets i es va declarar culpable d'un delicte de blanqueig per imprudència greu.

Va admetre que en els comptes bancaris que utilitzava per als seus dos negocis, una fruteria i un taller de tapisseria, va permetre que es realitzaren de forma continuada ingressos en efectiu procedents d'una activitat il·lícita, els quals es van ser barrejant amb els procedents de la seua activitat professional, "encobrint-se així el seu origen delictiu". I ho va fer "sense adoptar cap tipus de cautela".

L'import total d'ingressos de fons il·legals que van tindre entrada en els comptes en els quals participa l'acusada com a titular o cotitular va ser superior als 93.000 euros. La seua confessió li ha permès beneficiar-se d'una reducció d'un terç en la pena de sis mesos de presó i 93.000 euros de multa que inicialment va sol·licitar el ministeri públic.

BERNÁCER TAMBÉ RECONEIX

El seu marit, Bernácer, està acusat per la seua presumpta participació en la comissió d'un delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat en document oficial en la peça principal del cas Emarsa, el juí del qual està previst que arranque el 2 de maig.

Estos fets, que ell ha reconegut en un escrit presentat davant el tribunal que ha de jutjar-lo i pels quals ha pagat 400.000 euros per a reparar parcialment el dany causat, es remunten als anys 2004 a 2010. Segons la Fiscalia, es va produir un desviament de fons públics per part dels gestors d'Emarsa. En estos fets hauria participat Bernácer com a cap de departament d'explotacions de l'Epsar, entitat pública que, al costat de l'Emshi, va transferir fons públics a la primera per a la gestió i explotació de l'estació depuradora de Pinedo (València).

La manera d'actuar, segons arrepleguen els escrits de les acusacions, era la següent: els gestors de l'empresa pública, concertats amb una altra persones físiques i jurídiques, van dissenyar i van executar de manera continuada un pla consistent a incrementar diferents partides dels pressupostos de l'Epsar, organisme públic dependent de la Conselleria d'Agricultura, amb els quals finançava el cost de l'explotació de l'EDAR de Pinedo, la gestió de la qual corresponia a Emarsa.

Ho van fer, segons les acusacions, "amb l'única finalitat d'apropiar-se de la diferència existent entre el valor real dels servicis inclosos en estes partides i el cost amb el qual estaven sent finançats".

Rebuts els fons públics i deduït del satisfet el valor del cost real del servici prestat per una altra empresa no investigada, els acusats "feien seus els fons públics detrets, principalment, en efectiu, bé mitjançant la retirada dels mateixos per finestreta, bé mitjançant l'ús de diferents targetes bancàries associades als comptes beneficiaris dels fons públics".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento