Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana treballarà per a "posar dics a la marea de la despoblació"

  • Segons dades oficials, almenys 72 municipis estan en "gravíssim risc de despoblació".
  • Aquest dimarts s'ha donat a conéixer l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), que inclou un "gran congrés" en 2018.
  • "Les desigualtats territorials provoquen desigualtats en la qualitat de vida", ha agregat Puig.
Imatge del municipi valencià d'Aílla
Imatge del municipi valencià d'Aílla
EUROPA PRESS
Imatge del municipi valencià d'Aílla

La Generalitat Valenciana treballarà al costat d'ajuntaments, diputacions, societat civil i universitats de la Comunitat Valenciana en diferents taules i comissions per a "intentar posar dics a la marea de la despoblació" que afecta la regió, en la qual almenys 72 municipis estan en "gravíssim risc de despoblació".

Entre les mesures plantejades es troba un diagnòstic per part de les universitats que propose solucions a esta qüestió i un "gran congrés" que se celebrarà en el primer trimestre de 2018.

Així ho ha indicat el cap del Consell, Ximo Puig, després de mantindre una reunió a València per a abordar l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), a la qual han assistit també la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, i el director general d'Administració Local, Antoni Such.

Puig ha assegurat que actualment la Comunitat compta amb 72 municipis "en gravíssim risc de despoblació", encara que ha precisat que la qüestió va "més enllà", ja que existeixen algunes comarques valencianes que formen part de la "Sibèria espanyola". "Ací hi ha gran dispersió i una demografia molt baixa" en algunes zones de la Comunitat, ha asseverat el president.

En este sentit, ha destacat la necessitat "d'intentar posar dics a la marea de la despoblació" mitjançant mesures que incentiven l'activitat econòmica en estes zones. Així, s'ha plantejat la possibilitat d'aplicar avantatges fiscals en estos llocs -una qüestió que haurà d'abordar una mesa interdepartamental-, i de dotar-les dels recursos humans imprescindibles.

"Cal fer atractives les zones on la despoblació ja quasi s'ha convertit en una realitat absoluta", ha subratllat Puig, qui ha recordat que "la immensa majoria dels joves no viu en zones rurals". A més, s'ha referit a qüestions com les infraestructures, concretament al trajecte de més de tres hores entre Camporrobles i València: "no és raonable que coste el doble que anar a Madrid en AVE", ha criticat.

El 80% de la Comunitat té el 20% de la població

El president de la Generalitat ha subratllat que Avant ha de donar resposta a la realitat de la Comunitat, en que el seu 80% del territori viu "solament el 20% de la població". "Les desigualtats territorials provoquen desigualtats en la qualitat de vida", ha agregat Puig, qui ha advocat per avançar cap a un model "sense fractura territorial".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento