Comunitat Valenciana

La confiança empresarial cau a la Comunitat Valenciana un 0,8% en el segon trimestre de 2017

  • L'Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA), que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE), va descendir un 0,8% en el segon trimestre de 2017 a la Comunitat Valenciana respecte al trimestre anterior.

D'esta manera, la regió valenciana es va situar entre les quatre comunitats autònomes on la confiança empresarial va retrocedir en el segon trimestre de 2017. Concretament, van ser Canàries (-1%), Comunitat Valenciana (-0,8%), Extremadura (-0,3%) i Galícia (-0,2%), mentre que va progressar en 13 CA. Els majors repunts els anoten Balears i Astúries, amb avanços del 5,5% i del 5%, respectivament.

En l'àmbit estatal l'Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat, la publicació de la qual correspon a l'Institut Nacional d'Estadística (INE), va pujar un 1,8% en el segon trimestre d'enguany respecte al trimestre anterior, la seua major alça des del tercer trimestre de 2015, gràcies a la millora de les expectatives.

Amb este repunt de la confiança en el segon trimestre, este indicador encadena cinc trimestres de taxes positives. Les dades de l'INE corresponents al segon trimestre apunten a una forta millora de les expectatives, ja que els empresaris optimistes sobre com marxarà el seu negoci han superat els pessimistes.

En concret, en el segon trimestre de l'any el balanç d'expectatives (diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes), es va situar en 9,3 punts, enfront del saldo negatiu de 3,1 punts del trimestre anterior.

Açò es deu al fet que el percentatge d'establiments empresarials que pensen que la marxa del seu negoci serà favorable entre abril i juny d'enguany s'ha situat en el 24,1%, xifra superior a la del trimestre anterior (17%).

Al mateix temps, descendix notablement el pessimisme dels empresaris respecte al futur immediat, des del 20,1% del primer trimestre al 14,8% en el segon. També baixa el percentatge d'empresaris que pensen que el seu negoci marxarà de manera normal, des del 62,9% al 61,1%.

EMPITJORA LA PERCEPCIÓ SOBRE LA SITUACIÓ ACTUAL

Per la seua banda, el balanç de situació (diferència entre respostes favorables i desfavorables respecte al trimestre finalitzat) empitjora cinc punts i arriba als -2,3 punts.

Este empitjorament de la percepció sobre la situació actual és resultat de la reculada d'establiments empresarials que pensen que el seu negoci va evolucionar de manera favorable en els tres últims mesos i de l'augment dels quals opinen que es va comportar de manera desfavorable.

Així, quant al trimestre ja finalitzat (primer trimestre de 2017), l'ICEA mostra que el 18,5% dels establiments empresarials tenen una opinió favorable sobre com va funcionar el seu negoci en eixos tres mesos, enfront del 20,8% d'establiments que han apreciat una evolució desfavorable en este període i al 60,7% que parlen de normalitat.

L'ICEA, que té una periodicitat trimestral i és comparable a nivell europeu, és la primera enquesta d'opinió que realitza l'organisme estadístic i s'elabora a partir d'una mostra representativa d'establiments empresarials.

Durant el segon trimestre, la confiança empresarial puja en 13 comunitats autònomes, en tots els sectors d'activitat i en quatre de les cinc grandàries d'establiments analitzats, ja que només els de més de 1.000 assalariats retallen la seua confiança.

TRANSPORT I HOTELERIA, ON MÉS PUJA LA CONFIANÇA

Així, d'acord amb les dades d'Estadística, dels cinc sectors econòmics analitzats en este trimestre, el que experimenta el major avanç de la confiança va ser el de transport i hoteleria, amb un augment del 3,7%, seguit de la construcció (+3%); altres servicis (+2%), i indústria i comerç, tots dos amb un avanç del 0,7%.

Quant a la grandària dels establiments, la confiança millora un 3,5% en els de menys de deu assalariats; un 1,5% en els de 50 a 199 assalariats; un 1% en els de 200 a 999 assalariats, i un 0,6% en els de 10 a 49 assalariats. En el costat contrari, els de més d'un miler d'assalariats retallen la seua confiança un 0,4% en el segon trimestre.

Per a l'elaboració d'este indicador es pren com a referència metodològica l'OCDE, l'Ifo alemany i, sobretot, el Tankan japonés, que elabora el Banc Central del país nipó.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento