Comunitat Valenciana

La Generalitat publicarà el resultat de tots els controls de la Intervenció al sector públic des de 2012

  • VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat este dimarts que la pàgina web de la Conselleria d'Hisenda publicarà, per primera vegada, tots els controls especialitzats realitzats per la Intervenció General des de 2012 al sector públic.

A més, ha remarcat que el Consell està treballant en la Llei del Sector Públic, que "simplificarà l'estructura organitzativa, obligarà al fet que qualsevol nou ens es creu per llei, possibilitarà la gestió compartida de servicis per a estalviar despeses, professionalitzarà els òrgans de govern, regularà les encomanes de gestió, obligarà les entitats amb dèficit a un control financer i un pla de sanejament i limitarà la participació de la Generalitat en empreses i fundacions mixtes", a més de fixar el règim de recursos humans per a garantir el lliure accés.

Així ho ha avançat en la sessió de control en les Corts Valencianes davant la pregunta formulada per Ciutadans sobre l'estat de les auditories que el parlament valencià va encomanar realitzar al Consell sobre empreses públiques i concessions administratives.

En este sentit, ha indicat que l'auditoria de la Sindicatura de Comptes sobre les ITV està "en fase final" i s'espera concloga abans d'estiu, i en el cas de les auditories sobre les àrees de salut privatitzades està "pràcticament conclosa la de Dénia" i després d'ella es realitzarà la de Torrevella, encara que de forma paral·lela s'han realitzat inspeccions en altres departaments que han revelat "dèficit de personal i equipament i irregularitats en els servicis d'urgències".

A més, ha prosseguit, l'auditoria sobre la gestió i situació laboral en Vaersa començarà "en breu" i prèviament la Intervenció ha controlat l'ús de targetes revelant l'ús suposadament fraudulent de les mateixes.

Respecte a l'auditoria de tot el sector públic instrumental, el president ha avançat que s'han trobat un "embull patrimonial jurídic i financera amb préstecs entre entitats amb saldos mai cancel·lats, adscripcions d'infraestructures capritxoses i pressupostos dopats".

Segons ha dit Puig, "malgrat la suposada reorganització que va iniciar el Consell anterior, ni es va millorar el control, ni la transparència, ni es va simplificar l'embull patrimonial o la política de recursos humans". El nou Executiu, ha explicat, ha ordenat controls periòdics sobre el registre unificat de factures, les concessions sanitàries, ressonàncies magnètiques o contractes de l'EPSAR, entre uns altres.

"Hem fet un treball de desembolicar el sector públic, que acumulava irregularitats en la seua gestió, falta de control sobre la seua comptabilitat i unes plantilles anàrquiques" que feien "impossible saber quanta gent treballava en empreses i fundacions", per la qual cosa ara s'han elaborat totes les relacions de llocs de treball (RPT). S'han extingit, així mateix, set fundacions, i es treballa perquè el sector públic implique el menor despesa possible.

Marí ha exigit a Puig "resultats" de les auditories després d'any i mitjà des que es van sol·licitar a l'Executiu valencià i ha acusat el Consell de prometre canviar les coses però continuar usant el sector públic "per a endollar familiars i amics". "Es passen els dies parlant de transparència i són opacs", ha incidit, per a agregar que en el cas concret de Sanitat hi ha al capdavant "pèssims gestors" que preferixen el "sectarisme" a la gestió i l'eficàcia.

"JA NO ÉS LABORATORI D'EXPERIMENTS"

D'altra banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha preguntat al 'president' per les mesures previstes perquè el personal directiu del sector públic siga triat mitjançant convocatòria pública i baix criteris basats en el mèrit i capacitat.

Sobre este tema, Puig ha explicat que es va trobar a la seua arribada al Palau una administració "desmoralitzada, antiquada, oxidada" i plena de càrrecs de confiança, lliure designació, amb contractes d'assessoria i encomana de tasques a empreses externes, en alguns casos amb conseqüències ètiques, però també legals, a més de "sobrecostos escandalosos" en sous de directius d'entitats públiques com Ciegsa, CACSA o Ciutat de la Llum.

En estos moments, ha indicat, estan en procés de "reconstrucció" basat en els principis de transparència, seguretat jurídica i gestió responsable, seguint les recomanacions de la Sindicatura en matèria de contractació, esteses mitjançant instrucció a les empreses del sector públic, que ja "no és el laboratori d'experiments per a fugir dels controls legals".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento