Comunitat Valenciana

L'Audiència anul·la dilacions indegudes en la condemna a Olives i Cotino per frau però manté any i mig de presó

  • La secció quarta de l'Audiència Provincial de València ha anul·lat l'atenuant de dilacions indegudes aplicada a José Luis Olivas, expresident de Bancaixa i expresident de la Generalitat Valenciana, i a l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino, en una condemna per frau, però els manté any i mitjà de presó.
Olivas (centre) al costat de la seua dona i Cotino
Olivas (centre) al costat de la seua dona i Cotino
Europa Press
Olivas (centre) al costat de la seua dona i Cotino

Així consta en una resolució en la qual el tribunal estima parcialment el recurs d'apel·lació interposat per l'Advocacia de l'Estat i pel ministeri fiscal i desestima els interposats per Olivas i Cotino contra la sentència del Jutjat penal número 6 de València que els va condemnar a any i mig de presó per delictes de falsedat en document mercantil i contra la Hisenda Pública. En concret, se'ls va fixar esta pena per falsificar una factura de 500.000 euros més IVA (80.000 euros) per un treball no realitzat i causar un perjuí a Hisenda.

Contra esta pena, l'Advocacia de la Generalitat va interposar un recurs i va sol·licitar que s'eliminara l'aplicació de l'atenuant de dilacions indegudes en al·legar que esta circumstància solament s'aplica en els temps invertits en la tramitació del procediment i no entre la comissió del fet i la formulació de la denúncia.

L'Audiència estima este argument i decidix en la seua resolució eliminar esta circumstància atenuant. No obstant açò, no modifica la pena de presó, que havia quedat en un any i mig precisament per esta mesura. L'Advocacia de l'Estat els reclamava dos anys i mig pels mateixos delictes i la Fiscalia tres.

Per la seua banda, tant Olivas -imputat a Madrid per la fallida de Banc de València- com Cotino també van presentar el seu recurs davant l'Audiència, van demanar l'absolució i van al·ludir a la presumpció d'innocència i a l'absència de proves per a condemnar-los.

El tribunal rebutja els seus arguments i manté que la suposada comissió rebuda per Olivas per la seua intervenció en unes negociacions amb Iberdrola "no és admissible" al concepte de gestió i assessorament amb el qual es va revestir la factura justificativa de les despeses de l'empresa pagadora -de Cotino-.

"No diem amb açò que no siga una comissió equivalent a altres intermediacions en negocis d'elevada quantia, ho ignorem. El que afirmem amb rotunditat és que no constituïx una despesa d'empresa per pagament de treballs de gestió i assessorament, que és el fet configurador dels delictes imputats, segons els preus de mercat notòriament coneguts".

L'operació qüestionada és una factura de 580.000 euros que va emetre Olivas, a través de la seua empresa Imarol, a Cotino, amo de Grup Fiscal Asedes Capital S.L., al que pertanyia Sedesa, per presumptament assessorar-li i ajudar-li a vendre el 25% dels seus actius de Projectes Eòlics Valencians S.A. -accionarada per Endesa (55%), Sedesa (25%) i Bancaixa (20%)- a Endesa. La venda es va dur a terme, però la jutgessa va entendre que Olivas no va realitzar el treball pel qual va cobrar eixa quantitat de diners.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento