Comunitat Valenciana

Moragues afirma que Rajoy "atén" les "grans peticions" dels valencians de finançament i Corredor Mediterrani

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Moragues després de la reunió atenent als mig
Moragues després de la reunió atenent als mig
EUROPA PRESS
Moragues després de la reunió atenent als mig

El delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha afirmat este dilluns que el president del Govern, Mariano Rajoy, "sí que ha atès" les "grans peticions" dels valencians respecte a un nou sistema de finançament i l'engegada del Corredor Mediterrani.

Moragues, després d'assistir a la presa de possessió del nou subdelegat de Govern a València, José Vicente Herrera, s'ha referit així a les peticions que este diumenge va traslladar la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, a Rajoy en l'acte de clausura del congrés regional.

Sobre este tema, ha assenyalat que el sistema de finançament "s'està negociant" i el Corredor Mediterrani es va anunciar que estaria conclòs esta legislatura en la seua branca valenciana amb el que "les peticions dels valencians són ateses pel Govern".

De fet, ha recordat que Rajoy va anunciar este diumenge "una cosa molt important" com és la finalització esta legislatura del Corredor Mediterrani en la seua branca valenciana "tan demandat per tota la societat valenciana i en particular pel sector empresarial".

En concret, ha assenyalat que solament amb el tram de Vandellós a Tarragona, previst per al pròxim any i amb una inversió de 667 milions dels quals ja hi ha executat 548, permetrà reduir en més de mitja hora el trajecte per a passatgers entre València i Barcelona. A més, ha destacat que s'està treballant també l'Alzina per a connectar València i Alacant amb l'AVE regional.

En esta línia, ha destacat el viatge que va realitzar la passada setmana el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, amb el tren laboratori d'Adif, per a recórrer el trajecte entre València i Castelló, que s'engegarà en "les pròximes dates".

D'esta manera, ha ressaltat que solament hi haurà dos comunitats, la Comunitat Valenciana i Catalunya, que tinguen l'arribada d'AVE a les seues capitals de província i que eixa alta velocitat les unisquen mentre que altres comunitats autònomes "no tenen ni un metre quadrat".

Respecte al finançament autonòmic, ha replicat que va ser el propi Rajoy qui en la Conferència de Presidents del passat 17 de gener qui va fixar com a punt del dia "fonamental" la negociació d'un nou model. Moragues ha assenyalat el model actual, que tant "perjudica i maltracta" la Comunitat Valenciana va ser aprovat pel govern socialista amb el vot en contra del PP.

No obstant açò, ara ha ressaltat que ha sigut el Govern de Rajoy el que ha convocat a la comissió s'experts, amb la participació d'un expert nomenat per cada comunitat autònoma. Amb tot, ha apuntat que el sistema de finançament "no competix solament al Govern central ni al PP sinó a totes les comunitats autònomes i a tots els grups polítics" perquè l'acord al que s'arriba ha de ser aprovat per les càmeres.

Moragues ha insistit que el Govern està en minoria i per açò ha apel·lat a "la responsabilitat" de la resta de grups. D'esta manera, ha ressaltat que a l'inici de la legislatura es va convocar la conferència de presidents i ja s'està treballant i en matèries d'infraestructures ferroviàries està este anunci sobre la finalització del Corredor Mediterrani en el tram valencià, amb el que Rajoy "sí que va atendre les peticions" que ahir es van formular.

PGE

En esta línia, preguntat per una valoració davant les crítiques sorgides per la comparació d'inversions en obra pública anunciats a Catalunya per valor de 4.200 milions d'euros amb els quals hi haurà para la Comunitat Valenciana en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) ha replicat: "com deia Julio César quan arribem a eixe riu creuarem eixe pont".

En qualsevol cas, ha apuntat que les inversions en el Corredor Mediterrani a Catalunya "també beneficien" la Comunitat Valenciana. Així ha recordat el branc de Vandellós permetrà atendre la demanda de retallades de "l'excessiu temps" que es tarda a connectar passatgers entre València i Barcelona.

Moragues ha assegurat que les "grans inversions que beneficien la Comunitat Valenciana no solament en matèria ferroviària sinó també portuària, aeroportuàries i en carreteres tindran reflex" en els PGE. Així, ha apuntat que el Ministeri de Foment "servix per a fomentar el sector privat, el teixit empresarial, que són els teixits estratègics" de la Comunitat i "les grans inversions tindran eixe reflex" en els comptes públics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento