Comunitat Valenciana

La Generalitat ampliarà el tractament d'última generació per a l'hepatitis C a tots els malalts

  • Les estimacions per a enguany apunten al tractament d'entre 2.500 i 3.500 pacients amb un mètode que registra un 98% d’èxit.
  • Es calcula que l’impacte pressupostari oscil·larà entre els 27 i els 38 milions d'euros i amb un cost mitjà per pacient tractat de 10.996 euros.
  • Hi havia 8.500 persones "que estaven destinades a patir esta malaltia terminal i morir que estan vives", explica sobre les mesures presses anteriorment pel seu equip.
Cèl·lules infectades per hepatitis C
Cèl·lules infectades per hepatitis C
CNB-CSIC
Cèl·lules infectades per hepatitis C

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat este dijous que el Govern valencià va a ampliar els criteris de selecció per a l'accés al tractament antiviral d'última generació destinat a malalts d'hepatitis C, de manera que s'incorporarà a tots i no solament es dispensarà a aquells en un estadi més avançat de la patologia.

Així ho ha avançat en les Corts Valencianes el cap del Consell, que ha assenyalat que una de les coses més importants que ha fet el Consell en el que va de legislatura és que hi havia 8.500 persones "que estaven destinades a patir esta malaltia terminal i morir que estan vives".

"Anem a ampliar per primera vegada a Espanya els criteris de selecció de tractament a pacients d'hepatitis C menys avançats", ha dit, per a agregar que esta mesura beneficiarà entre 2.500 i 3.500 persones.

Així mateix, el president de la Generalitat ha remarcat que aquesta mesura es va a executar malgrat les dificultats econòmiques que travessa el Consell i, sobretot, gràcies a l’"esforç" dels professionals mèdics. Com ha detallat, en els últims anys el percentatge d'èxit per a fer front a aquesta malaltia amb els nous tractaments antivirals ha sigut d'un 98%.

Després de la sessió de control, Ximo Puig i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, han mantingut una reunió amb els membres de les plataformes d'afectats per l'hepatitis C en el Palau de la Generalitat, en la qual han aprofundit sobre aquesta mesura i la seua futura implantació. 

La consellera de Sanitat ha destacat que, en ampliar els criteris de selecció per a accedir al tractament antiviral contra l'hepatitis C, la Comunitat Valenciana demostra que torna a ser "avantguarda" i que de nou dóna solució als problemes dels ciutadans i ciutadanes "enfront de la desatenció del Govern d'Espanya". 

Carmen Montón ha expressat que se sent "molt orgullosa" que la Comunitat Valenciana siga la primera a donar tractament a tots els pacients d'hepatitis C i ha incidit que en el territori valencià és on s'ha atés a més malalts en termes relatius. "Més de 8.500 persones han sigut tractades i han salvat la seua vida", ha puntualitzat Montón. 

Valoració dels afectats 

El portaveu de la Plataforma d'Afectats per l'hepatitis C i el seu vicepresident a Alacant, Armando Montes, ha considerat que aquest anunci "suposa un canvi en la qualitat de vida de les persones", alhora que ha reivindicat que la mesura "ha de servir perquè la resta d'Espanya prenga la iniciativa".

"No podem tenir desajustaments entre territoris i ha d'haver-hi equitat" ha denunciat. Al mateix temps, ha elogiat que territoris com el valencià "facen un esforç perquè tothom estiga tractat", mentre que, ni en altres comunitats, ni des del Govern central "per desgràcia s'ha fet el pas".

Impacte dels tractaments 

En l'últim cens realitzat per la Direcció General de Farmàcia, al gener de 2017 s'han registrat en la consulta dels hospitals 4.688 pacients candidats a tractament. D'ells, el 60%, és a dir 2.800 persones, presenten graus F0 o F1, que són precisament els pacients que es veuran beneficiats per la mesura impulsada pel Govern valencià.

En aquest context estadístic, les estimacions per a enguany apunten al tractament d'entre 2.500 i 3.500 pacients, amb un impacte pressupostari que oscil·larà entre els 27 i els 38 milions d'euros i amb un cost mitjà per pacient tractat de 10.996 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento