Comunitat Valenciana

La 'rajola' es dispara un 58% en la província de València amb 1.035 habitatges iniciats en 2016

  • Els visats del Col·legi d'Arquitectes Tècnics mostren una recuperació del sector en la província.
  • Després d'anys de sequera, les grues tornen també a la ciutat de València, que passa de 53 obres en 2015 a 340 en 2016.
  • Fons alimenten la demanda després de llançar-se a invertir de nou en habitatge amb la compra d'edificis sencers.
Grúas y edificios en construcción.
Grúas y edificios en construcción.
EUROPA PRESS
Grúas y edificios en construcción.

"No es veien grues des de feia molts anys i ara comença a haver-hi obres per una incipient demanda d'habitatges. Però cura: encara que hi ha un moderat optimisme, el parc que queda per vendre encara és molt gran". Amb aquesta reflexió descriu el president del Col·legi Oficial d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació de València, Vicente Terol, el repunt en la construcció de nous habitatges registrat el passat any.

Les xifres de l'entitat, a les quals ha tingut accés 20minutos, mostren que el passat any es van iniciar 1.035 habitatges en la província de València, un 57,7% més que en 2015, quan es van registrar 656. Aqueix total correspon a 500 edificis, dels quals 31 són en bloc (amb 522 habitatges) i 469 unifamiliars (513 cases).

Aquesta és una de les característiques que defineixen la incipient recuperació del sector: els compradors busquen pisos en la ciutat de València i cases unifamiliars en els municipis. En la capital, el creixement ha sigut encara més espectacular, si bé partia d'una xifra molt modesta. Dels 53 habitatges iniciats en 2015 s'ha passat a 340 en 2016, que corresponen a 12 edificacions: 10 en bloc (338 habitatges) i 2 unifamiliars."S'estan tornant a reprendre plans urbanístics, però l'increment no respon exactament a açò", explica Terol. "Es tracta de fons d'inversió que aprofiten per a comprar abans que pugen els preus, i també hi ha famílies que volen una casa nova", afirma sobre el repunt de la demanda.

"Abans l'habitatge era un valor segur, però ara no. Hem tingut uns 12 anys de caiguda i estancament i durant anys es vivia de les obres ja iniciades", afig el president del Col·legi d'Arquitectes Tècnics. De fet, 2015 va ser el primer any de creixement des de 2006. La promoció d'habitatges en la província de València durant 2015 va invertir per primera vegada el ritme de creixement negatiu interanual que venia registrant-se durant una dècada.

Magnituds de l'època de la bambolla

En aquest sentit, una ullada a les magnituds dels anys de la bambolla immobiliària permeten relativitzar i posar en el seu context el repunt actual. El punt més calent en la construcció d'habitatges en la província es va produir en 2006, amb 5.025 noves promocions que van albergar 46.335 immobles. Des de llavors, la construcció de nova planta es va enfonsar fins als 502 habitatges i 292 promocions registrades en 2014.

Per municipis, el passat any, al marge dels esmentats 340 habitatges iniciats a València, es van visar 44 a Oliva, 40 a Aldaia, 31 a Puçol i 30 en Sant Antoni de Benaixeve. Segons fonts del Col·legi, foren 146 les localitats en les quals es van començar a construir cases el passat any 2016. "Observem que el creixement està molt atomitzat, i açò és bo, perquè evidencia un canvi", afirma Vicente Terol.

Respecte als fons d'inversió, assegura que no disposa de dades, però constata que, pel que veuen, estan llançant-se a la compra d'edificis sencers. Preguntat pel paper de les entitats financeres com a promotores, afirma que estan tornant al seu rol tradicional, d'intermediàries, si ben encara han d'eliminar estoc d'habitatges.

Incertesa en les previsions

El canvi de tendència en el sector de la construcció té encara moltes incògnites. El president del Col·legi d'Arquitectes Tècnics diu que no saben "per on pot anar l'evolució" en els pròxims anys, ni, el més important, si aquesta incipient recuperació tindrà continuïtat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento