Comunitat Valenciana

Les Corts aproven una modificació legislativa per a protegir el patrimoni històric de la Guerra Civil

  • El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dijous per unanimitat la modificació de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià de 1998 per a incloure la protecció de les construccions civils i militars de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana.

La iniciativa, que va partir de Compromís i va aconseguir el consens ja durant la tramitació en comissió i la incorporació d'esmenes, ha sigut recolzada per tots els grups, que s'han referit a la necessitat de protegir un patrimoni "oblidat" o han recordat, per exemple, el 75 aniversari de la mort del poeta Miguel Hernández.

Segons arreplega el text en la seua exposició de motius, els conjunts constructius de la Guerra Civil "tenen un important valor patrimonial, com a mostra notable de l'enginyeria militar i com a espais privilegiats de la memòria de la guerra", i per a la seua construcció, recorda, va ser necessària la intervenció d'arquitectes, obrers, fusters, voluntaris sindicals, presos, tots ells protagonistes "d'una tragèdia que no ha de repetir-se".

Considera que els vestigis arqueològics de la Guerra Civil són "una ferramenta fonamental de recuperació dels esdeveniments del passat per a les generacions futures, que podran tindre una aproximació més fidedigna als fets a partir d'estos testimoniatges patrimonials".

Atés que apareixen amb freqüència relacionats amb altres elements paisatgístics, històrics i arqueològics, apunta a què es podria en el futur conformar un eix cultural per a l'oci i el turisme.

A més, remarca que la seua protecció "pot ser el punt de partida per a publicar un inventari que permeta assegurar la seua protecció i difusió com a turisme cultural". "La societat valenciana assistix en despertar d'una consciència de respecte als vestigis de la Guerra Civil", agrega, per a justificar que el patrimoni bèl·lic puga adquirir l'estatus de protecció que té en altres països europeus.

Per açò, veu fonamental la protecció d'aeròdroms, refugis, trinxeres, parapets, polvorins, canals de comunicació, observatoris, posats de comandament, búnquers, magatzems subterranis, memorials i, en general, "tots aquells elements constructius relacionats amb l'arquitectura militar d'este conflicte".

En concret, la modificació se centra en la inclusió d'estos vestigis entre els béns que poden gaudir del reconeixement legal com a béns immobles de rellevància local. Així, als nuclis històrics tradicionals, pous, ximeneres, molins de vent, barraques, llotges, panells ceràmics o l'arquitectura religiosa, s'afig el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra Civil a la Comunitat, com també els espais singulars rellevants de la capitalitat valenciana, com tots els que es van usar quan València va ser seu del Govern de la República.

La Conselleria de Cultura haurà d'executar un inventari de béns en el qual s'explicitaran els béns protegits i aquells que tan sols es documenten, d'acord amb la seua importància patrimonial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento