Comunitat Valenciana

Francisco Camps i González Pons, citats en la comissió d'investigació sobre Ciegsa en les Corts

  • L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, l'exconseller d'Educació i actual eurodiputat del PP, Esteban González Pons, i l'exconseller d'Economia i Hisenda Gerardo Camps són alguns dels noms que han sigut citats per a comparéixer en la comissió d'investigació de l'empresa pública Ciegsa en les Corts Valencianes.
Esteban González Pons, Francisco Camps i Gerardo Camps en una imatge d'arxiu
Esteban González Pons, Francisco Camps i Gerardo Camps en una imatge d'arxiu
EUROPA PRESS
Esteban González Pons, Francisco Camps i Gerardo Camps en una imatge d'arxiu

Així consta en el pla de treball presentat per PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, que ha sigut aprovat per estos quatre grups i rebutjat pel PP, que hauria presentat un pla alternatiu. Les compareixences d'este primer període, que comprèn fins al mes de juliol, començaran el 10 d'abril, i el dia 28 d'eixe mateix mes serà el torn de González Pons, el 8 de maig està cridat Francisco Camps i el 22 de maig Gerardo Camps.

La comissió, que analitzarà la gestió realitzada en esta empresa pública i, concretament, els sobrecostos calculats en més de 1.000 milions d'euros en les obres de construcció de centres educatius, es reunirà cada 15 dies els dilluns amb quatre compareixents per sessió.

Entre els citats estan també l'exsindic major de Comptes, Rafael Vicente Queralt, així com Andrés Perelló, Ana Noguera, Manuel Broseta Dupré, Javier García Liberós, Luis Grau, Carlos Turró, Alejandro Serra, Guillermo Orozco, Núria Genís, José Luis Gisbert, Ángeles Asensi o Juan Manuel López Mira.

Sobre la resta de compareixents, els quatre grups proposen en el pla de treball que una vegada se sàpia el calendari del pròxim període de sessions de les Corts, que arrancarà després de l'estiu, s'acorden les dates en què han d'acudir a la comissió.

El PP, per la seua banda, havia proposat que la comissió es reunira dos vegades a la setmana quan hi haguera ple i tres en cas de no haver-ho per a donar-li un "ritme dinàmic" i demanava la compareixença de tots els extreballadors i actuals treballadors de Ciegsa, així com funcionaris i exfuncionario de la Conselleria d'Educació, membres del consell d'administració de Ciegsa, exgerents i gerent de l'empresa, constructors, l'ex síndic major de Comptes, exinterventores, exalts càrrecs de la Generalitat, exconsellers i expresidents de la Generalitat. Tot açò havia de concloure el 12 de maig a un ritme de sis compareixences per dia.

Des de Podem, Sandra Mínguez ha retret als 'populars' la seua falta de concreció en les peticions de compareixences i ha assegurat que la resta de grups s'han pres este assumpte d'una forma "més seriosa, més professional i ordenant les compareixences amb un criteri lògic", mentre el socialista Alfred Boix ha qüestionat el ritme "frenètic" que proposaven i ha assegurat que el document dels quatre grups té "major rigor" per a aclarir l'ocorregut en Ciegsa.

El diputat del PP José Juan Zaplana ha defès que el seu pla de treball és "més eficaç" i les compareixences s'estructuren en quatre eixos: els treballadors, els gerents i exgerents, constructors

i òrgans de fiscalització i polítics. "Ordenat està", ha insistit Zaplana, que ha lamentat que van demanar més compareixences, més documentació per a investigar "més i millor" però la resta de grups es van negar. "Es neguen a més compareixences, a més documentació i a més celeritat, què volen fer en esta comissió? El paperot", ha conclòs.

EL PP LA CONSIDERA "EXTINGIDA"

Així mateix, ha recordat que al febrer de 2016 es va aprovar la creació d'esta comissió, amb un termini de constitució de dos mesos i d'altres sis per a acabar els seus treballs una vegada constituïda, mentre que finalment es va constituir a l'octubre, set mesos després, i fa tres dies hauria d'haver acabat la seua comesa.

Després dels retrets de la resta de grups al PP en considerar que els seus recursos han retardat tot el procés, Zaplana ha negat este extrem: "No l'han retardat ni en un àpex perquè no s'han resolt, l'han retardat vostés". A més, ha preguntat si s'ha sol·licitat una ampliació del termini perquè entenen que esta comissió "està extingida fa tres dies".

Sobre este tema, la diputada de Compromís Belén Bachero ha explicat que davant l'elevat nombre de comissions d'investigació es va acordar paralitzar la constitució de noves fins que anaren finalitzant les que estaven ja en marxa, per la qual cosa entén que els terminis no s'han incomplit, sinó que es van paralitzar.

També la diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha criticat la "paradoxa" que el PP vullga ara "recuperar el considerable retard" quan la comissió "no ha avançat per circumstàncies que ja coneixen", i Bachero ha acusat els 'populars' de voler "ventilar-se la comissió en dos mesos" per a veure si "no s'investiga massa".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento