Comunitat Valenciana

El 77% dels economistes de la Comunitat creu que la política de Trump perjudicarà les exportacions valencianes a EUA

  • El 77% dels economistes de la Comunitat Valenciana considera que les mesures proteccionistes del president dels Estats Units (EUA), Donald Trump, perjudicaran les exportacions d'esta autonomia cap al país nord-americà, "la primera destinació dels productes valencians fora de la Unió Europea (UE)" i "el quart país després d'Alemanya, França i el Regne Unit". Les vendes d'esta regió a EUA van aconseguir en 2015 un valor de 2.119 milions d'euros, el 7% del total exportat.
Contenidors Port de València
Contenidors Port de València
Europa Press
Contenidors Port de València

Així, en una escala d'1 (cap incidència) a 5 (efecte molt negatiu) els economistes de la Comunitat situen les conseqüències de la política de Trump en un 3,32. D'esta manera, "més de tres quartes parts" dels economistes es mostren "convençuts dels possibles efectes negatius per a les exportacions de la Comunitat Valenciana" en posicionar-se en una forqueta d'entre el 3 i el 5.

Els economistes d'Alacant són els que "més preocupació" mostren referent a açò (3,41), seguits dels de València (3,34) i els de Castelló (2,94). Estes dades es desprenen de l'enquesta realitzada pel Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana -integrat pels provincials de Castelló, València i Alacant- sobre la repercussió política i econòmica de la política industrial i comercial del nou president d'EUA.

El sondeig, una nova edició d''Els economistes opinen' en la qual han participat més de 400 economistes, s'ha presentat este dimecres en la desena edició del Fòrum-Exposició Internacional de Productes i Servicis Financers, Inversions, Assegurances, Fiscalitat i Solucions Tecnològiques per al Sector que se celebra esta jornada i demà dijous en Fira València.

L'estudi l'han presentat els degans dels col·legis d'economistes de Castelló, Jaime Querol, també president del Consell de Col·legis d'Economistes; Francisco Menargues, del d'Alacant, i Juan José Enríquez, del de València. Totes les preguntes de l'enquesta, realitzada entre el 20 i el 24 de febrer a través de qüestionari web, s'han centrat en la repercussió en l'economia global, nacional i autonòmica del nomenament de Donald Trump com a president dels Estats Units.

Els economistes de la Comunitat Valenciana estan convençuts, amb un 6,21 en una escala de 10, que la política econòmica proteccionista d'este país, baix el lema 'Amèrica, primer', tindrà "importants conseqüències en l'àmbit internacional", especialment, en el comerç exterior. Tres quartes parts d'estos professionals situen esta influència en la forqueta del 5 al 10 i manifesten "l'influx que l'administració Trump tindrà en les relacions comercials".

Els representants del Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana advertixen que "el proteccionisme de Trump pot tindre un impacte negatiu" en les exportacions cap a esta autonomia en sectors com maquinària, calçat o ceràmica.

Els enquestats estimen, encara que en menor mesura (amb un 5,5), que la política de Trump també incidirà en el creixement econòmic mundial i en l'ocupació (5,41). No obstant açò, reduïxen eixa percepció (fins a un 4,53) pel que fa a l'evolució del mercat immobiliari mundial. En estos casos, els economistes d'Alacant atorguen més importància a l'"efecte Trump" que els de València i Castelló i pareixen "més sensibles" respecte a les conseqüències.

Pel que fa a l'àmbit de la Unió Europea, el sondeig indica que els economistes valencians pensen, d'una banda, que l'elecció de Trump "podria donar ales als moviments nacionalistes i obertament antieuropeistes que proliferen en alguns països" d'este àmbit i, per altra, estimen que podria donar-se "una major cohesió de la UE com a resposta a les polítiques nord-americanes".

Davant esta "dicotomia" estos professionals de la Comunitat es decanten en la seua major part per la possibilitat que es done "una major cohesió en el si de la Unió Europea", amb una puntuació de 3,24 sobre 5. Els que pensen que les polítiques de Trump incentivaran els moviments antieuropeístas ho fan amb un 3,07 sobre 5. Per províncies, els economistes de Castelló estimen per igual les dues opcions, mentre que els de Alacant i València confien més en la cohesió de la UE.

MULTINACIONALS

D'altra banda, l'enquesta parla de les conseqüències de les polítiques de Trump en els països amb seus de multinacionals nord-americanes, especialment, en països "com Irlanda, convertits per la seua baixa tributació" en enclavament per a firmes d'este tipus. En este cas, la mitjana de respostes se situa en 6,06 sobre 10, la qual cosa indica que "els economistes s'inclinen a pensar que la política de l'administració Trump repercutirà" en este àmbit.

En este punt, els representants del Consell de Col·legis d'Economistes han recordat la presència de Ford a València, amb la planta d'Almussafes, i han instat a estar atents per si es vera afectada "per la política primer EUA i després els altres", tenint en compte que aposta per "atraure la producció de les empreses americanes a sòl americà".

El sondeig apunta també que les mesures del nou president d'EUA influiran però menys (5,56) en els intercanvis d'informació tributària per a perseguir la deslocalització i trasllats de negocis buscant una tributació mínima.

Pel que fa a les conseqüències del govern Trump als Estats Units, els economistes creuen "a curt termini" el seu "proteccionisme" podria tindre "un efecte positiu en la creació d'ocupació (5,53 sobre 10) i, en menor mesura, en la industrialització (5,19) i inflació (5,01) del país".

CONTRACTACIÓ D'ESTRANGERS

Així mateix, els economistes estimen que "l'enduriment de les polítiques contra la immigració" a EUA "afectarà la contractació d'estrangers, sobretot, a personal de baixa qualificació (4,03 sobre 5)". En este cas, solament el 15% dels professionals se situa en la forqueta d'1 a 2.

Els economistes pensen també que la gestió de Trump repercutirà en els investigadors sense nacionalitat nord-americana (3,4 sobre 5) i també, encara que en menor mesura en el personal d'alta direcció (2,5) i els treballadors d'alta qualificació (2,45).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento