Comunitat Valenciana

Una 'mascletà' plena de ritme i amb un final morat homenatja el Dia Internacional de la Dona

  • Ha sigut disparada per María José Lora Zamorano, de la pirotècnia Caballer FX-Global Foc, i ha utilitzat 145 quilos de pólvora.
  • És pirotècnica des de fa més de 20 anys i és néta de Josefina Caballer i neboda de Miguel Zamorano Caballer.
  • Reyes Martí, la professional que havia disparat habitualment la mascletà un dia com hui, ha assistit com a públic al balcó del consistori.
Pirotècnica María José Lora durant el tir
Pirotècnica María José Lora durant el tir
Europa Press
Pirotècnica María José Lora durant el tir

Una 'mascletà' plena de ritme i amb un final morat, disparada per María José Lora Zamorano, de la pirotècnia Caballer FX-Global Foc, ha servit este dimecres com a homenatge al Dia Internacional de la Dona. Un total de 145 quilos han fet vibrar de nou la Plaça de l'Ajuntament, repleta de gent.

Ha sigut una dona l'encarregada en este dia del tir, i després de rebre nombrosos aplaudiments ha asseverat estar "molt contenta. He gaudit molt i no m'esperava la rebuda que he tingut en pujar al balcó. M'ha encantat. El de hui ha sigut impressionant", ha manifestat als mitjans de comunicació emocionada, en companyia del seu fill.

La pirotècnica ha explicat que la 'mascletà' d'este dia, que tradicionalment ha sigut disparant Reyes Martí, ha consistit en una primera fase aèria, seguida per un digital aeri-terrestre en diverses parts, una etapa de terratrèmol en quatre fases i tres bombardejos finals.

En total, molt de ritme i color. "No m'he passat molt, he utilitzat 145 quilos del material", ha explicat Lora Zamorano per a agregar que la part que més li ha agradat a ella ha sigut la del principi. Ha afirmat que es va decantar per combinar el digital i el terrestre "perquè cal combinar-ho. Si no, no és una 'mascletà'", ha dit. Així mateix, per a esta jornada especial, ha optat pel color morat per a retre homenatge al Dia de la Dona.

Reyes Martí, que ha assistit com a públic al balcó del consistori, ha afirmat que disparar este dia és "molta responsabilitat" i "esgotador" i creu que Lora Zamorano estava més nerviosa hui que l'any passat -va disparar el dia 17- per una doble responsabilitat: "perquè la plaça imposa molt i perquè la gent esperava que estiguera jo", ha assenyalat.

Martí ha afirmat que espera tornar a disparar un altre any el dia 8 de març però ara, ha agregat, "cal anar cobrint etapes i no podia quedar-me tan queta". "Sempre has de sacrificar alguna cosa en el camí per a complir objectius", ha postil·lat. Enguany dispararà la 'mascletà' el dia 18.

Per la seua banda, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, que ha presenciat el tir, ha assenyalat que ha acudit al balcó amb una representació de dones dels cossos policials i de l'Exèrcit, de les Forces Armades, a manera de tribut, homenatge. "La presència de la dona en estos cossos policials és cada vegada més nombrosa i hi ha més llocs de responsabilitat ocupats per dones", ha destacat.

Des de més de 20 anys

María José Bàrbara Lora Zamorano és pirotècnica des de fa més de 20 anys i és la cinquena generació de pirotècnics des de 1877, néta de Josefina Caballer i neboda de Miguel Zamorano Caballer de Montcada.

La pirotècnia Caballer FX-Global Foc no solament realitza treballs pirotècnics tradicionals, sinó també espectacles multimèdia, piromusicals, pirolletrers, foc fix i efectes especials. En 2009 va participar en el XIV Festival Internacional de Pirotècnia a Valladolid i en 2011 en la Petxina d'Or en el Festival Internacional de Sant Sebastià.

En l'àmbit internacional, en 1977 va obtindre el primer premi del Concurs Internacional de Focs Artificials a Nova York i l'any 2000 va ser el primer premi en l'Espectacle Piromusical en Vancouver. Recentment, a València, va disparar la Nit de Cap d'Any en l'Ajuntament en 2016 i en la inauguració de l'Exposició del Ninot en el Museu Príncep Felipe en 2017.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento