Comunitat Valenciana

De figuració virtual a la realitat: l'anell ciclista de València s'obri per complet a la circulació

  • El carril-bici de 4,7 quilòmetres de la ronda interior quedarà completament obert aquest divendres a les 7.00 hores del matí.
  • Connecta els itineraris que arriben al centre des dels barris.
  • És una reivindicació històrica i una de les principals obres del Govern local tripartit aquesta legislatura.
  • No hi haurà inauguració oficial, sinó una festa del col·lectiu València amb bici.
Recreación del futuro anillo ciclista de Valencia en la calle Xàtiva
Recreación del futuro anillo ciclista de Valencia en la calle Xàtiva
EUROPA PRESS/AYUNTAMIENTO DE VALENCIA
Recreación del futuro anillo ciclista de Valencia en la calle Xàtiva

L'anell ciclista de València ha deixat de ser una figuració virtual. Després d'anys de plans, dissenys, canvis i retards, el carril-bici de la ronda interior obri aquest divendres íntegrament al trànsit de bicicletes a les 7.00 hores del matí.

La infraestructura, una de les principals obres de la legislatura, amb 700.000 euros de pressupost i un termini d'execució de tres mesos i mig, ha complit els terminis previstos i els treballs han pogut finalitzar abans de Falles. D'aquesta manera, la primera circumval·lació de València, la que envolta el centre històric, queda unida amb la resta dels carrils-bici que conflueixen cap als barris mitjançant un itinerari exclusiu de 4,7 quilòmetres de longitud i 2,5 metres d'ample, dividit en tots dos sentits de la marxa. 

Encara que no estava obert oficialment i encara hi havia barreres que impedien la circulació, molts ciclistes han vingut utilitzant els trams més recents, mentre que uns altres, com el de Guillem de Castro o el que enllaça el Pont del Real amb la plaça de Tetuán, ja estaven en funcionament des de Nadal. 

"Durant tota aquesta setmana hem anat completant les obres i, sobretot, el treball de pintura i senyalització, per exemple en les interseccions, que és una de les coses que nosaltres hem introduït de forma nova en aquesta obra, que considerem molt important i que marcarà un abans i un després en la forma de desplaçar-se per València", ha anunciat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi. L'edil prefereix no fer estimacions d'ús i afluència d'usuaris. «Es calcularan quan estiga obert completament», va dir, per a afegir que en un termini de sis mesos es realitzarà el primer balanç.

Sense inauguració oficial de l'Ajuntament

La inauguració no tindrà el tradicional tall de cinta. L'alcalde de València, Joan Ribó, i el propi Grezzi, acudiran a títol particular a la festa organitzada pel col·lectiu València amb bici, impulsor de la idea de l'anell ciclista (de fet, van encunyar la denominació) en 1994. La convocatòria està fixada per al dissabte a les 10.30 hores en l'esplanada de la plaça de Bous, al costat del propi anell ciclista.

Tant el Pacte de la Nau que va il·luminar el Govern local tripartit com el programa electoral de Compromís per València arrepleguen que les institucions públiques no han d'organitzar inauguracions d'obres. "Les obres no són del gestor, són de la gent. Nosaltres tenim el mandat de fer les coses, però després qui ho ha d'inaugurar i gaudir és la ciutadania", va agregar el regidor. L'Ajuntament treballa en la creació de l'Agència de la Bici, per a cedir-li les competències de mobilitat ciclista i elaborar un Pla Rector de la Bici.

Repartir l'espai públic

L'Ajuntament sosté que l'objectiu de la política d'expansió del carril-bici és "repartir l'espai" entre vianants, cotxes i vehicles privats. El període d'obres ha causat embossos pel major estrenyiment dels carrils de circulació, cosa que està previst que vaja a menys amb l'alliberament de carrils després de la finalització dels treballs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento