Comunitat Valenciana

Unes 1.200 experts de 114 països fan de València cabdal de la llibertat d'expressió en l'Internet Freedom Festival

  • VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
Presentació de l'Internet Freedom Festival
Presentació de l'Internet Freedom Festival
BIEL ALINO
Presentació de l'Internet Freedom Festival

El III Internet Freedom Festival (IFF), que se celebrarà del 6 al 10 de març en l'espai cultural de les Naus de València, reunirà 1.200 professionals de diversos sectors -com el periodisme, activisme, desenvolupament de programari o disseny, entre uns altres-, procedents de 114 països per explorar reptes, oportunitats i amenaces de la xarxa en projectes locals i globals, així com debatre sobre la necessitat de protegir la llibertat d'expressió i els drets digitals.

La trobada ha sigut presentada este dijous en roda de premsa pel regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Jordi Peris, la directora general de Transparència i Cooperació de la Generalitat, Aitana Mas; el diputat de Transparència de la Diputació de València, Roberto Jaramillo; la presidenta de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre, i els fundadors del projecte, Sandra Ordóñez i Pepe Borrás.

Al llarg dels cinc dies que durarà la trobada, es realitzaran més de 200 sessions dividides en 8 grans temàtiques, entre les quals s'inclouen el present i futur dels drets digitals, periodisme i mig i ferramentes i tecnologia. A més, l'IFF serà la seu del primer ciberdiàleg sobre el Vietnam, d'una trobada internacional de països en vies de desenvolupament (Sud Global), una reunió d'activistes llatinoamericans i del Dia de la Dona, entre altres activitats.

La diversitat tornarà a ser també un dels eixos del festival, que en esta edició ha comptat amb la col·laboració de Valerie Aurora, referència en Silicon Valley en matèria de gènere. Així mateix, enguany s'incidix en la importància dels drets digitals i la inclusió de les dones en esta àrea del coneixement, la qual cosa es traduïx en un 47% de participació femenina a l'esdeveniment.

També destaquen en la nòmina d'inscrits -que ha triplicat el registrat el passat any-, representants d'entitats internacionals com Mozilla, Twitter, Facebook, Google, Reporters sense Fronteres, Tor o Viquièdia.

Este projecte es va iniciar gràcies a la trobada entre una novaiorquesa, Sandra Ordoñez, fundadora del festival, i un valencià, Pepe Borrás, que codirigix esta iniciativa i que ha subratllat que s'ha convertit en un esdeveniment de categoria mundial en drets humans i tecnologia".

El festival tria València perquè la ciutat aposta per la cultura i resulta "molt acollidora", ha remarcat, per la seua banda, Ordóñez.

Des de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre ha posat en relleu "els difícils moments pels quals passa el periodisme en una època summament tecnològica com la qual vivim, una qüestió que també serà debatuda intensament en l'Internet Freedom Festival". "Està en joc la neutralitat, la llibertat d'expressió", ha assenyalat.

SUPORT INSTITUCIONAL

El regidor Jordi Peris ha ressaltat la importància de "treballar per una xarxa lliure i sense censures" per a assegurar l'existència d'un model democràtic en internet.

En termes similars, la directora general de transparència i cooperació de la Generalitat, Aitana Mas, ha recordat la importància de recolzar este tipus d'esdeveniments, no solament institucionalment, sinó també amb la participació de professionals de la societat civil per fomentar el 'networking' i el 'now how' que poden aportar altres països participants.

En este sentit, ha anunciat que la Conselleria de Transparència pretén engegar una bústia de denúncies anònimes perquè els ciutadans puguen mantindre una comunicació oberta amb les institucions. La iniciativa, que ja funciona en a l'Ajuntament de Barcelona, està prevista per a finals d'any.

Finalment, el diputat delegat de Transparència de la Diputació de València, Roberto Jaramillo, també s'han expressat en esta direcció, remarcant "la necessitat de promulgar els valors dels drets humans, la transparència, la llibertat d'expressió i la participació, impulsant activitats com l'IFF des de les institucions públiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento