Comunitat Valenciana

El 80% dels empresaris valencians preveu augmentar la seua facturació en 2017 i un 60% contractar més personal

  • El 80% dels empresaris i directius de la Comunitat Valenciana preveu augmentar la seua facturació en 2017, mentre que un 60% creu que haurà de contractar més personal, segons l'informe Perspectives Espanya 2017, elaborat per KPMG amb la col·laboració de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), que arreplega l'opinió d'empresaris i directius espanyols sobre la situació econòmica actual i les seues expectatives a curt i mitjà termini.

Així mateix, el document assenyala que un 24% dels empresaris de la Comunitat qualifica la situació econòmica de la regió valenciana com a 'bona', mentre que per a un 53% és 'regular' i per a un 23% de 'mala' i 'molt mala'.

No obstant açò, de cara al 2017, la seua visió és significativament més positiva ja que un 44% dels empresaris espera que l'economia millore enguany; un 50% preveu que es mantinga igual i solament un 6% tem que empitjore. A més, el 80% de les empreses espera un creixement de les vendes enguany i el 60% contempla contractar més personal.

D'altra banda, la tecnologia i R+D absorbirà la major part de les inversions dels empresaris valencians que posaran el focus en els mercats de França, EUA i Alemanya. Com a prioritats estratègiques, els valencians se centraran en la millora de processos i el desenvolupament de nous productes.

OPTIMISME MODERAT I CREIXENT A NIVELL NACIONAL

A nivell nacional, l'exercici 2017 promet ser un bon any per a les empreses espanyoles, segons es desprèn de les previsions de facturació, plantilla i inversions de les companyies que operen en Espanya. D'esta manera, tres de cada quatre empresaris i directius afirmen que en els pròxims 12 mesos creixerà el volum de vendes, mentre que un 59% planeja augmentar les seues inversions i el 46% preveu contractar més professionals.

A més, més d'un terç dels 2.906 empresaris i directius enquestats en tot el territori nacional qualifica de 'bona' la conjuntura actual, si bé encara són majoria (59%) els que opinen que la situació no passa de regular. Preguntats per qual serà l'evolució a 12 mesos vista, una àmplia majoria (el 92%) creu que millorarà o es mantindrà igual i solament un 8% opina que empitjorarà.

D'esta manera, es confirma el canvi de tendència observat fa tres anys, quan es va produir un punt d'inflexió en les expectatives de les empreses espanyoles. Si en 2012 un 95% qualificava la situació econòmica d'Espanya de 'mala' o 'molt mala', hui solament un 7% així ho expressa.

Sobre este tema, el president de KPMG a Espanya, Hilario Albarrasí, assenyala que les empreses espanyoles encaren 2017 "amb optimisme i la certesa que les prioritats estratègiques han d'adaptar-se a un entorn d'enorme canvi i complexitat". Al seu parer, l'ús de noves ferramentes, com la tecnologia cognitiva o la robotización de processos (RPA), ha de ser "un driver fonamental per al creixement, com també ho ha de ser el major focus en el client, el canvi cultural en les organitzacions i la cerca d'oportunitats a través del creixement inorgànic".

Per al president de CEOE, Juan Rosell, durant 2017 encara se'n van a mantindre alguns dels factors d'impuls que han permès que es registren creixements molt notables en 2015 i 2016, si bé considera que "encara persistixen elements que reduïxen el potencial de l'economia espanyola, com l'elevada taxa de parada o l'alt nivell d'endeutament públic i privat".

En la seua opinió, "hi ha assignatures pendents que no han de passar-se per alt, com l'avanç en la reforma de les pensions, la reducció de les cotitzacions socials i la millorar la fiscalitat i l'educació".

PERÍODE D'INCERTESA POLÍTICA VISCUT A ESPANYA

D'altra banda, els empresaris i directius espanyols també fan balanç del període d'incertesa política viscut a Espanya durant gran part del passat any. En este sentit, el 55% dels enquestats afirma que la paràlisi política ha tingut un impacte negatiu en la seua empresa i solament el 9% diu haver tret algun profit d'este període d'indefinició institucional.

La gran majoria de les empreses espanyoles assegura en l'informe de KPMG i CEOE que ja ha iniciat el procés de transformació digital i solament un 17% admet no haver començat encara. Pel que fa als impactes que este procés ha tingut en les seues organitzacions, el 49% diu que ha influït en la relació amb els clients i el 43% assegura que li ha ajudat a reduir costos i millorar l'eficiència.

PRINCIPALS INQUIETUDS

Respecte a les principals inquietuds a les quals s'enfronten els empresaris i directius espanyols, la incertesa política i el debilitament de l'economia apareixen esmentades com les dos majors amenaces per a l'economia, mentre que la càrrega regulatòria i la debilitat de la demanda són percebuts com els dos majors riscos als quals s'enfronten les empreses.

A més, coincidixen a demandar al Govern central la reforma de les pensions i la rebaixa de les cotitzacions socials són els dos assumptes als quals, segons els empresaris, l'Executiu hauria de concedir "major prioritat".

DISPARITAT EN LES PERCEPCIONS

Per sectors, destaca el bon moment que viuen els empresaris i directius del sector d'Oci i Turisme: el 83% assenyala que la situació actual és "bona" o "molt bona". Li seguixen el sector d'Automoció (76%) i el d'Assegurances (65%).

Per la seua banda, els sectors de Mitjans de comunicació, Infraestructures i Banca són actualment els més pessimistes, amb un 50%, 48% i 40% d'enquestats que valoren el context actual de 'roín' o 'molt roín'. En este sentit, un de cada cinc directius del sector bancari vaticina un descens de la plantilla en la seua empresa superior al 5% en els pròxims 12 mesos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento