Comunitat Valenciana

L'elecció de membres del CJC i la llei 'trans' marquen el ple de la setmana vinent en les Corts

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Ple de les Corts Valencianes en imatge d'arxiu
Ple de les Corts Valencianes en imatge d'arxiu
FLICKR/CORTS VALENCIANES
Ple de les Corts Valencianes en imatge d'arxiu

El ple de les Corts de la setmana que ve estarà marcat per la votació dels tres membres del Consell Jurídic Consultiu (CJC) que el parlament ha de designar, una elecció encallada des de fa mesos per la falta d'acord entre els grups, així com per la presentació de la coneguda com a llei 'trans', que començarà la seua marxa parlamentària, la previsible derogació de la llei del PP de protecció a la maternitat i la compareixença de la vicepresidenta, Mónica Oltra, per a parlar sobre l'acolliment a refugiats.

Estos són alguns dels punts que conformen l'ordre del dia d'un ple que veurà alterat el seu orde habitual, atés que començarà el dimecres a les 10.00 hores amb la sessió de control al president, Ximo Puig, que el dijous acudirà a la fira internacional de turisme de Berlín, han explicat els cinc grups després de la Junta de Portaveus.

Pel que fa a l'elecció de membres del CJC, el PP ha afirmat que votarà a favor dels candidats proposats pel seu propi grup, Enrique Fliquete, i per part de Ciutadans, José María Tomás y Tío, però no així al de Podem, Rubén Martínez Dalmau, atés que no se senten "còmodes" amb la seua elecció donada la seua trajectòria i relació amb la fundació CEPS, tal com han explicat en reiterades ocasions.

Així, la portaveu adjunta del grup popular, María José Catalá, ha indicat que el PP es manté en la seua posició inicial.

Des de Ciutadans, David de Miguel ha remarcat que la situació s'ha pogut desbloquejar perquè el seu grup ha decidit votar a tots els noms, ja que entén que no han d'agradar al seu partit -"el PP pareix més exquisit", ha ironitzat-, sinó a aquells que els han proposat: "Allà ells amb la seua elecció".

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que esta designació s'ha desbloquejat "en termes raonables, el PP no votarà al de Podem i Podem no votarà al del PP", però tots els altres grups aportaran els vots necessaris per a aconseguir la majoria qualificada, i des de Compromís, la seua síndic, Fran Ferri, admet no estar "del tot content" perquè no es complirà amb la paritat en este òrgan estatutari.

De fet, Compromís ha llançat davant la Junta de Síndics la proposta perquè tots els grups subscriguen una proposició de llei -que firmada per tots podria ser tramitada per lectura única en este mateix ple- perquè en futures renovacions del CJC quede garantira la paritat, davant el que el PP ha plantejat que esta modificació s'estenga a tots els òrgans paritaris, atés que en el Consell Valencià de Cultura, per exemple, hi ha 17 hòmens i quatre dones, ha destacat Catalá.

Ferri ha assegurat que arrepleguen esta anotació "encantats" i ha alertat que de no prosperar esta iniciativa Compromís no participarà en la votació de consellers.

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Podem, Fabiola Meco, ha valorat esta proposta perquè existisca eixe compromís amb la paritat de cara al futur, ha anunciat que també presentaran abans del ple una proposta per a una modificació "més en profunditat" del CJC i ha celebrat que finalment s'haja desbloquejat l'elecció.

DEROGACIÓ DE LA 'LLEI COTINO'

D'altra banda, María José Catalá ha assenyalat respecte a la previsible derogació de la llei de protecció a la maternitat que va aprovar el PP, coneguda com a 'llei Cotino', ha indicat que el seu grup mantindrà vives les seues esmenes, una d'elles destinada al fet que finalment no s'aprove eixa derogació, i ha assegurat no entendre que un Govern derogue una llei "que no parla de qüestions com l'avortament" per motius "ideològics i sectaris", ja que esta norma el que pretén és que "quan una dona decidix lliurement ser mare i està en risc social, poder ajudar-la".

Per contra, Fran Ferri ha defès esta derogació perquè la llei "intentava introduir la ideologia més ultracatòlica" en l'àmbit de l'avortament.

LLEI 'TRANS'

També es presentarà en les Corts el projecte de

Llei Integral del Reconeixement a la Identitat i l'Expressió de Gènere, la coneguda com 'llei Trans', que Ferri ha assegurat és "molt important" vist el que està ocorrent en alguns col·legis concertats, on s'estan produint "xarrades de pares catòlics dient que la llei vol acabar amb la neutralitat de la societat" en l'assignació de gènere.

A més, ha remarcat la seua utilitat per a "acabar amb eixe bus que està passejant-se per Espanya que diu que els xiquets tenen penis, les xiquetes tenen vulva, que no t'enganyen, si naixes home eres home i si eres dona seguiràs sent-ho". Este tipus d'accions, ha prosseguit, "són les que després provoquen suïcidis" de jóvens perquè "altres persones no saben respectar la seua identitat".

El PP també s'ha referit a la proposició de llei d'acció sanitària concertada que es debatrà en este ple, assegurant que mentre el Consell té "una guerra oberta" amb la col·laboració pública i privada en Sanitat i contra les concessions educatives plantege eixa acció sanitària concertada, que servirà per "als servicis que la Conselleria vullga i per l'import que vullga", ha dit Catalá.

COMPAREIXENÇA D'OLTRA

També ha recalcat que Oltra compareixerà el dimecres per a explicar "per què es fa una bandera de l'acolliment de refugiats però se'ls oferix el pitjor que tenim en solucions habitacionales.

D'altra banda, els grups s'han referit també al fet que este dimarts conclou el termini per a presentació de candidatures per a dirigir l'agencia antifrau, una convocatòria pública a la qual els grups no han presentat candidats, una cosa que Manolo Mata ha posat en valor, i a la qual fins al moment, ha agregat el socialista, té constància de la presentació per registre de tres candidatures: Joan Llinares, Antoni Penadés i Sergi Castillo.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento