Comunitat Valenciana

De la Serna veu amb optimisme les reunions per a un acord en l'estiba que done estabilitat en l'ocupació

  • El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat este dilluns és "molt optimista" en relació als acords que es puguen aconseguir en la mesa de negociació entre sindicats i patronal en el tema de l'estiba i s'ha mostrat convençut que si existix voluntat de parlar i asseure's per a arribar a acords, s'aconseguiran objectius "d'estabilitat" en l'ocupació que donen satisfacció a totes les parts.
De la Serna amb el president d'AVE, Vicente Boluda
De la Serna amb el president d'AVE, Vicente Boluda
EUROPA PRESS
De la Serna amb el president d'AVE, Vicente Boluda

El responsable de Foment s'ha pronunciat en estos termes a València, a preguntes dels mitjans, en ser preguntat per la vaga convocada pels estibadors i la possibilitat que s'estiga duent a terme una vaga encoberta que determinats recintes com el Port de València.

"La vaga és un element de pressió és una negociació i les negociacions han de fer-se en clima de normalitat i assossec", ha apuntat De la Serna, qui ha afegit que els convocants saben que suposa un dany molt important a l'economia del país i dels espanyols. Al seu parer, "el més raonable, si es vol dialogar i se cerca l'estabilitat de l'ocupació, és aconseguir-ho per la negociació col·lectiva i en un clima d'absència de pressió a una de les parts", ha subratllat, per a afegir que confia en un "clima d'enteniment en un marc obert de diàleg".

De la Serna ha reiterat que, en este cas, el Govern ha fet el que estava obligat a fer davant una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que era l'aprovació d'un decret llei per a donar compliment a esta resolució ja que, d'una altra manera, una segona sentència haguera suposat una multa de 134.000 euros cada dia fins a l'aprovació de la normativa.

"Estem obligats en els termes en els quals la Comissió Europea ha dit. No tenim llibertat per a fer-ho en la forma en què Govern, o els sindicats o empresaris hagueren volgut", ha manifestat el titular de Foment. Per açò, ha valorat que sindicats i patronal negocien i "s'entenguen" i s'ha mostrat "molt optimista" amb els acords que es puguen aconseguir en la taula de negociació.

El ministre ha reconegut que existix una "preocupació" per part dels sindicats pel manteniment de les seues condicions laborals i socials, que és compartida per empresaris i govern, encara que s'ha mostrat "convençut" que si hi ha voluntat de parlar i asseure's per a arribar a acords, s'aconseguiran per a aconseguir objectius d'estabilitat en l'ocupació que donen satisfacció a totes les parts.

INTENSIFICAR REUNIONS

"El govern va a seguir estant ací", ha dit, i ha demanat a les parts que s'intensifiquen les reunions per a aconseguir acords. De la mateixa manera, ha instat a la "responsabilitat" dels grups polítics per a la convalidació del reial decret en el Congrés, on creu que tots coincidiran que la sentència s'ha d'acatar i complir perquè, en cas contrari, "seria el primer incompliment d'una sanció d'estes característiques en relació al Tractat".

Per este motiu ha dit no tindre cap dubte que tots coincidiran que la sentència s'ha de complir i en el necessari diàleg que ha d'obrir-se en la negociació col·lectiva. "És important que s'afavorisca el diàleg i, en el marc del decrete llei, que és molt ampli, que s'aconseguisca l'estabilitat dels treballadors, que és el que pot preocupar a les formacions polítiques", ha insistit.

El ministre ha subratllat que el Reial Decret s'ha "flexibilitzat" al "màxim" a favor dels treballadors i ha insistit en la importància que continuen les negociacions per a "avançar" en la preocupació dels sindicats de l'estabilitat en l'ocupació", que veu "perfectament assolible".

Sobre la proposta dels sindicats de crear un registre d'estibadors, De la Serna ha subratllat que la Comissió Europea "ha deixat clar que no es pot disposar d'ell" i que no admetria registre o una llista que supose restricció a la lliure contractació per part d'una empreses dels seus treballadors.

"Nosaltres tenim el centre portuari d'ocupació, on poden estar les persones amb titulació adequada o que pogueren acreditar les cent jornades de treball", ha dit, que és una cosa que complix el 100% dels estibadors en este moment, i ha afegit que el que ha deixat clar la Comissió Europea és que "ha de ser un espai on no es puga produir cap diferenciació respecte al règim jurídic que permeta la lliure contractació per part dels treballadors de les empreses".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento