Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana va deixar de rebre 36,7 milions en 2016 per a la dependència

  • Amb aqueixos diners es podria haver atés a 5.000 persones. El sistema valencià arriba a quasi un 20% més de beneficiaris.
  • Segons l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, l'aportació de l'Estat per a l'atenció a la dependència en la Comunitat continua per baix del 20%.
  • Un total de “16.605 persones tenen reconeguda la seua situació de dependència, però encara no estan sent ateses, i representen el 24,3% del total”, assegura el responsable.
Imagen de archivo de una anciana con dependencia acompañada de una cuidadora.
Imagen de archivo de una anciana con dependencia acompañada de una cuidadora.
EUROPA PRESS
Imagen de archivo de una anciana con dependencia acompañada de una cuidadora.

La Comunitat Valenciana va deixar de rebre l'any passat 36,7 milions d'euros del Govern central per a l'aplicació de la Llei de Dependència com a conseqüència de les retallades. Més enllà de les fredes xifres, aquest import hauria permés atendre a 5.000 persones més, la qual cosa equivaldria a reduir en una tercera part l'anomenat “llim de la dependència” (les persones que tenen aprovada l'ajuda però que encara ho la reben) i crear uns 850 nous llocs de treballs directes. És el càlcul que fa l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials d'Espanya, que va presentar divendres passat el XVII Dictamen de l'Observatori de la Llei de Dependència.

Segons aquesta entitat, l'aportació de l'Estat per a l'atenció a la dependència a la Comunitat Valenciana continua per baix del 20% (concretament en el 17,3% del total), mentre que la Generalitat segueix assumint el 70,9% del cost del sistema i l'11,8% restant l’assumeixen els propis usuaris a través de les objeccions.

El responsable d'Estudis de l'associació, José Gustavo García, va qualificar de “frustrant” la falta d'acords i compromisos en la recent Conferència de Presidents Autonòmics. La cimera solament va rubricar un “imprecís acord” per a crear, en el termini d'un mes, una comissió per a estudiar un nou model de finançament del sistema de la dependència. Mentre aqueixa comissió es posa en marxa, “cada dia que passa moren, de mitjana, unes 80 persones en situació de dependència sense rebre cap de les prestacions o serveis als quals tenen dret”, va afirmar García.

L'altra cara de la moneda és el canvi de tendència que comença a consolidar el sistema valencià. De fet, el nombre de persones ateses a la Comunitat ha augmentat aquest últim any en 8.325 persones (un 19,25% més), segons reflecteix el dictamen presentat per aquesta entitat. García va donar a conèixer les xifres acompanyat de la Presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València, Elena Puig, qui va definir el moment actual com a complicat i canviant, però esperançador, al mateix temps”.

Segons les dades facilitades, l'increment de persones beneficiàries és imputable, quasi íntegrament, a un major nombre de prestacions per a cures en l'entorn familiar i cuidadors no professionals (que han augmentat en un 31.1%), mentre que el nombre de serveis es manté pràcticament igual al llarg de l'any.

A més, malgrat la millora registrada, segons va explicar Gustavo García, “16.605 persones tenen reconeguda la seua situació de dependència, però encara no estan sent ateses, i representen el 24,3% del total”. Aquestes persones conformen l'anomenat llimb de la dependència”, un dels punts febles del sistema valencià des que es va aprovar la llei fa una dècada.

Una gestió en dubte

La Comunitat Valenciana ha estat, des que es va aprovar la Llei de Dependència, a la cua de les autonomies tant en nombre de sol·licitants com de beneficiaris i de prestacions. I no solament en informes d'entitats del sector, sinó també en els indicadors del Sistema d'Atenció a la Dependència del Govern. No obstant açò, el dictamen presentat divendres passat mostra que, per primera vegada, abandona l'últim o el penúltim lloc, encara que segueix quarta per la cua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento