Comunitat Valenciana

El Parc Central de València preveu finalitzar en un any les seues obres

  • Les labors de descontaminació del sòl després de trobar-se restes han acabat retardant un any el calendari inicial.
  • Les obres inclouen edificis dotacionals, jardins i canalitzacions.
  • La primera fase suposarà la realització del 40% del futur gran pulmó verd al costat del centre de València.
Aspecto de las obras en el sector Ruzafa-Malilla del Parque Central de Valencia, junto a las vías y a la estación Joaquín Sorolla de Adif.
Aspecto de las obras en el sector Ruzafa-Malilla del Parque Central de Valencia, junto a las vías y a la estación Joaquín Sorolla de Adif.
20MINUTOS.ES
Aspecto de las obras en el sector Ruzafa-Malilla del Parque Central de Valencia, junto a las vías y a la estación Joaquín Sorolla de Adif.

La primera fase del Parc Central de València, que suposa la urbanització de 110.826 metres quadrats en ple centre de la ciutat mitjançant la construcció de jardins, zones verdes, vials i rehabilitació d'edificis, estarà finalitzada al febrer de 2018. Aqueix és el nou termini de pròrroga del contracte que ha aprovat la Societat Valenciana Parc Central, promotora de les obres i integrada pel Govern central, la Generalitat i l'Ajuntament. Aquesta primera fase suposa l'habilitació del 40% del que serà el nou pulmó verd de València, concretament la part no afectada per l'ús ferroviari.

El nou termini obeeix fonamentalment al retard en l'execució provocat per les labors de descontaminació del sòl que es van haver de traure a licitació al juliol de 2015. Els terrenys no van estar disponibles fins a passat un any, al juliol de 2016, segons recorden fonts de València Parc Central. El nou termini de finalització, afegeixen, està condicionat a la plantació de les espècies vegetals que es realitzarà en els nous jardins. “Si no es donen les condicions meteorològiques adequades, el calendari es mourà”, expliquen, ja que “no es va a forçar la plantació per a complir un calendari”.

En aquesta superfície, equivalent a la d'uns 13 camps de futbol, s'estan executant tres tipus d'actuacions: les que es refereixen a l'interior (el parc pròpiament dit), les edificacions (rehabilitació d'antigues naus i molls) i l'exterior, amb la posada a punt dels vials i les canalitzacions.

Segons fonts de la Societat, la fase de les naus, que albergaran dotacions municipals per als barris de Ruzafa i Malilla, “està molt avançada” i la previsió oficial és que la rehabilitació estiga finalitzada dins d'un mes, al març. En aquests moments s'estan realitzant treballs de fusteria i vidres, així com de llum, aigua i gas. Respecte als molls, el número 3, confrontant al carrer Filipines, va finalitzar l'any passat la seua consolidació estructural, mentre que el 4, recaient a Peris i Valero, segueix en obres.

A l'interior del parc se segueix treballant en moviment de terres en el Jardí dels Xiquets i en l'Horta Jardí. I s'està construint el Mur Verd, que separarà tots dos espais. També s'han construït 29 pous subterranis per a arreplegar l'aigua de pluja. En l'exterior, s'estan instal·lant les canalitzacions en la rotonda de Manuel Sanchís Guarner (en la pantera rosa) i en el carrer Filipines, així com en paral·lel al viaducte de Peris i Valero.

La resta, pendent del soterrament

El 60% restant del Parc Central està supeditat al soterrament de les vies del tren. La indefinició del Ministeri de Foment respecte al disseny final del canal d'accés i de la futura estació subterrània ha deixat en l'aire, de moment, l'execució d'aqueixa segona fase. El túnel passant per a l'eixida ferroviària cap al nord i el nombre de nivells sota terra encara són una incògnita.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento