Comunitat Valenciana

Foment i estibadors mantenen postures oposades a una setmana de la vaga

  • MADRID 10 (EUROPA PRESS)
Reunió en el Ministeri de Foment amb els sindicats d'estibadors
Reunió en el Ministeri de Foment amb els sindicats d'estibadors
Europa Press
Reunió en el Ministeri de Foment amb els sindicats d'estibadors

El Ministeri de Foment i els estibadores han conclòs amb postures oposades la reunió mantinguda este divendres per a buscar un acord sobre la reforma del sector que el Govern aprovarà divendres que ve i evitar així la vaga que l'estiba té convocada en els ports per als pròxims dies 20, 22 i 24 de febrer en contra d'esta reestructuració.

El principal escull de la negociació ho constituïx l'eventual articulació d'un registre d'estibadors, la principal reivindicació del sector per a avindre's a l'acord i desactivar les aturades, però una "línia roja" de Foment, que assegura que no ho permet la normativa europea.

Malgrat això, les dos parts van manifestar la seua voluntat de seguir negociant en la setmana que resta per a aprovar el text en Consell de Ministres. Per això, s'han emplaçat a una nova reunió dimarts que ve, 14 de febrer, en la qual a més s'han compromès a acudir amb nous plantejaments.

L'objectiu de la negociació és aconseguir un consens sobre la reforma del sector que ha de realitzar Espanya per a sortejar una sanció que el Tribunal de Justícia de la UE està a punt d'imposar al país per no haver-la abordat abans, atés que contravé la normativa comunitària.

En últim terme, es busca evitar que es paralitzen els ports amb una vaga, donat l'impacte que açò tindria per a l'economia. Els ports canalitzen el 85% de les exportacions i el 65% de les importacions del país.

En virtut de la reforma, el Govern vol trencar el monopoli que tenen les societats de gestió d'estibadores portuaris (Sagep), firmes de les quals depèn tot el col·lectiu de 6.150 treballadors que s'encarreguen de carregar i descarregar la mercaderies dels vaixells en els ports, i que controlen la seua contractació per les empreses d'estiba.

Al final de la primera reunió celebrada després que este dijous Foment repartira a patronal i sindicat el Reial Decret Llei de reforma que preveu aprovar el divendres no es preveu que el text vaja a comptar amb consens.

POSTURES OPOSADES

"El text del Reial Decret Llei de la reforma del sector que ha presentat Foment no garantix l'ocupació i, per açò, no és acceptable", ha assegurat Antolín Goya, el coordinador del principal sindicat del sector, la Coordinadora de Treballadors del Mar.

"No és acceptable que un Reial Decret Llei plantege el que considerem un acomiadament col·lectiu encobert i a més pagat per l'Administració", ha afegit després de la reunió. "Volem garanties per a tots els treballadors", va remarcar.

Goya ha explicat que, per als treballadors, la garantia de les seues ocupacions després de la reforma passa per que s'articule el referit registre d'estibadores, una cosa que, segons el seu criteri, no contravé el que fixa la primera sentència de la UE, quan fa dos anys va instar Espanya a canviar el sector.

No obstant açò, el secretari d'Estat d'Infraestructures de Foment, Julio Gómez-Pomar, ha assegurat que este registre constituïx una de les "línies roges" de la negociació, atés que la Comissió Europea ja ha manifestat el seu "rebuig total" a la mateixa.

"El Govern està disposat a analitzar propostes del sector, però les línies roges són molt clares i una d'elles és el rebuig que la Comissió Europea ha manifestat tant al registre d'estibadors com al fet que es restringa la llibertat de les empreses estibadoras per a contractar estibadors", ha asseverat el 'número dos' de Foment.

Per a Foment, la garantia laboral dels estibadores vé pel certificat de professionalitat amb què explicaran per a acreditar la seua formació i experiència, i per un posterior procés de negociació col·lectiva amb les empreses del ram.

A més, el Ministeri assegura que el text de reforma que ha redactat ja ha sigut avalat per la UE, que a més ha assegurat que iniciarà el procés per a parar l'eventual multa una vegada que es convalide pel Congrés. Per açò, el secretari d'Estat ha apel·lat als diferents grups parlamentaris a ser "conscients de la responsabilitat" de recolzar-ho.

Per la seua banda, els sindicats d'estibadores (Coordinadora, UGT, CC.OO i CGT), que també s'estan reunint amb els diferents partits, demanen també més temps per a negociar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento