Comunitat Valenciana

La parròquia de Sant Nicolau presenta al·legacions i demana que s'alce el veto a les campanes

  • La parròquia de Sant Nicolau de València ha presentat l'escrit d'al·legacions a la notificació de 26 de gener de l'Ajuntament de València en el qual es requeria la suspensió immediata del funcionament de les campanes fins que per part del Servici de qualitat i Anàlisi mediambiental, Contaminació acústica i platges, es constate l'efectiva correcció de les deficiències existents.
Campanar de Sant Nicolau
Campanar de Sant Nicolau
ALBERTO SÁIZ/AVAN
Campanar de Sant Nicolau

Al mateix temps, sol·licita "l'arxiu de l'expedient, sempre garantint la pròpia parròquia de Sant Nicolau que no es fa, ni es farà, un toc abusiu de les campanes".

En l'escrit d'al·legacions, corresponent al tràmit d'audiència, s'indica que, "per al cas que no s'accepten les primeres al·legacions, deu igualment anul·lar-se el requeriment de suspensió i d'adopció de mesures correctores formulat, fins a tant es produïsquen les enquestes que acrediten que el toc de les campanes és una molèstia real per als veïns", detalla l'Arquebisbat de València a través d'un comunicat.

La parròquia de Sant Nicolau acudix a la normativa del Reial Decret 1513/2005, el Reial Decret 1367/2007 i la pròpia Ordenança de l'Ajuntament de València en la qual es basa l'informe de Servici de Contaminació Acústica, on s'afirma que molèstia és el grau de pertorbació que provoca el soroll o les vibracions a la població, determinat mitjançant enquestes sobre el terreny.

"És a dir, que l'actuació administrativa es limita a una suposada molèstia però no ens consta que s'haja efectuat cap enquesta sobre el terreny perquè es puga considerar el toc de campanes una molèstia, i a més, està en la percepció d'un sol receptor", argumenten.

Pel que fa a eixe "únic" denunciant, des de la parròquia de Sant Nicolau assegura que "sorprèn que l'Ajuntament de València inicie un expedient imposant mesures tan greus sense tan si més no examinar en primer lloc la legitimitat del denunciant per a formular la queixa, i assegurar-se d'acreditar en l'expedient que es tracta d'un veí, la qual cosa és un requisit previ essencial que no es fa constar en l'expedient".

D'altra banda, en el plànol administratiu de l'expedient, la parròquia de Sant Nicolau ha sol·licitat al Servici de Contaminació acústica "còpia o accés a l'informe acústic preceptiu realitzat, ja que se solament se'ns han traslladat dades del mateix, i no l'informe íntegre en resolució de data 18 de gener de 2017. I també que es done trasllat o accés a l'interposat pel denunciant".

"SENSE FONAMENT OBJECTIU"

L'escrit de Sant Nicolau arreplega que "n'hi ha prou amb examinar la informació i durada dels tocs per a advertir que les campanes no repiquen durant tot el dia, per la qual cosa l'afirmació del denunciant no es correspon amb la realitat, i per tant, manca de fonament objectiu".

També se sol·liciten com a aclariments que s'especifique "en quines condicions de mesurament s'han basat, quina metodologia, quin mostreig temporal representatiu o què genera l'incompliment per a procedir a la paralització de tots els elements del campanar".

Tant la Llei del Soroll estatal, com de Generalitat Valenciana com la pròpia Ordenança, arrepleguen exempcions per als tocs tradicionals. L'escrit arreplega que "el toc de campanes està eximit de la prohibició que establix amb caràcter general l'article 15 de l'Ordenança Municipal 'en els casos de tradicional consens', i consens es pot considerar les milers de firmes que presentarem davant la Corporació, que no poden ser silenciades per una sola queixa, sense fonament".

En estos casos de tradicional consens, no s'indica un numerus clausus, per la qual cosa en gens impedix que l'exempció aplica a qualsevol toc de campanes, sempre que siguen tradicionals i es realitzen dins d'un horari que no altera la vida ciutadana".

La parròquia de Sant Nicolau, de 1238 és un conjunt patrimonial, declarat Monument Històric Artístic, incloses les seues campanes i el seu campanar, el segon en altura en la ciutat de València, "les campanes se suposa que són per a tocar, no per a estar sense emetre so".

Les al·legacions presentades este matí, corresponents al tràmit d'audiència, s'han presentat cinc dies abans que expirara el termini assenyalat en la notificació, conclouen des de l'Arquebisbat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento