Comunitat Valenciana

Valentino porta 'La Traviata' a Les Arts: "No pot anar vestida amb un impermeable o trages ridículs"

  • L'estrena portarà a la capital valenciana a una llarga llista de personalitats, com Sa Majestat la Reina Dona Sofia o l'actriu Monica Bellucci.
  • En el repartiment figuren Plácido Domingo (com a Giorgio Germont), Arturo Chacón Creu (Alfredo Germont) i Marina Rebeka (Violetta Valèry).
  • El valencià Ramón Tebar, que assumeix la direcció musical de la representació i se situa al capdavant de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.
Representació de 'La traviata'
Representació de 'La traviata'
YASUKO KAGEYAMA
Representació de 'La traviata'

El modista italià Valentino ha destacat que l'òpera 'La traviata' de Verdi és un dels títols més grans del repertori líric universal, "la primera entre totes", ha remarcat. Per açò, ha considerat que la seua protagonista, Violetta, un rol que canten sopranos de veu "extraordinària", no es pot presentar de qualsevol manera, "vestida amb un impermeable o amb trages ridículs".

Així ho ha manifestat el famós dissenyador durant la roda de premsa que ha oferit a València amb motiu de l'estrena a Espanya en el Palau de les Arts Reina Sofia dijous que ve de 'La traviata', una producció creada per Valentino Garavani i Giancarlo Giammetti -de fet és un dels primers projectes recolzats per la seua fundació- per al Teatro dell'Opera di Roma. En el vestuari destaquen diversos models dissenyats pel propi Valentino.

En l'acte de presentació han intervingut també Giancarlo Giammetti; el cantant Plácido Domingo; el director valencià Ramon Tebar; i l'intendent del Palau de les Arts, Davide Livermore, qui ha cridat l'atenció sobre "els cimens de luxe" sobre els quals s'assenta esta cita de la temporada en el coliseu.

La unió de la bella partitura de Verdi -'La traviata' és un dels muntatges preferits del públic valencià com s'ha pogut comprovar en representacions anteriors- i el glamur que acompanya al modista fa que esta 'Traviata' arribe a Les Arts entre expectació de públic i mediàtica.

L'estrena portarà a la capital valenciana a una llarga llista de personalitats, com Sa Majestat la Reina Dona Sofia o l'actriu Monica Bellucci, una fidel dels esdeveniments amb segell Valentino que ja va acudir a la premier a Roma.

Sofia Coppola: "el més natural" possible

L'espectacle arriba avalat per un atractiu i divers grup d'artistes, entre ells la cineasta Sofia Coppola, que viu la seua primera experiència com a regista d'una òpera lírica, i Nathan Crowley, que firma l'escenografia. Precisament, la realitzadora nord-americana -que no ha pogut traslladar-se a València per motius professionals- ha gravat un vídeo en el qual expressa la seua satisfacció per presentar el muntatge en la ciutat del Túria i explica que ha intentat fer l'emblemàtic personatge "tan natural i real" com li ha sigut possible.

A més, en l'equip artístic figuren el mestre valencià Ramón Tebar, que assumeix la direcció musical de la representació i se situa al capdavant de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana; i en el repartiment estel·lar, Plácido Domingo (com a Giorgio Germont), Arturo Chacón Creu (Alfredo Germont) i Marina Rebeka (Violetta Valèry).

En la roda de premsa, Valentino ha manifestat que ha vist moltes versions d'esta obra, algunes d'elles "dirigides per magnífics directors però que dins no tenien l'esperit de Verdi, ni en la música ni en els vestits". En este sentit, ha comentat que fa anys va seguir per televisió una adaptació a Milà en la qual la protagonista lluïa un impermeable de plàstic.

"Jo respecte a tots els creadors però no crec que que una òpera tan gran i important com esta es puga presentar de qualsevol manera. Cal respectar un cert ambient en tot. Per exemple, el vestuari ha de fer bella a la cantant i no vestir-la amb un impermeable o trages ridículs", ha asseverat.

El modista ha insistit en els llaços que li uneixen a Espanya i ha lloat la dona espanyola i la seua "gran bellesa". En la seua opinió, es pot parlar d'una "spanish beauty" (bellesa espanyola). Tant és així, que ha rememorat que en el seu primer viatge a Espanya -un país que "adora", ha recalcat-, a Barcelona, li va impressionar veure a moltes dones de gran bellesa vestides de roig, un color que després li ha acompanyat en el seu periple professional fins a convertir-se en la seua marca.

Valentino declina parlar sobre Trump

Valentino ha declinat pronunciar-se sobre altres temes. Així, preguntat per si tenia una opinió sobre el gir polític als Estats Units amb l'arribada al poder de Donald Trump, ha respost: "Ho sent molt, però no em pareix adequat que una persona que es dedica al món de la moda parle de política americana".

Per la seua banda, Giancarlo Giammetti ha destacat que este projecte operístic no ha suposat "cap desafiament ni dificultat" i ha postil·lat que després de l'èxit collit a Roma han sorgit diverses propostes per a dur a terme més espectacles d'este gènere. Donat "l'amor" que Valentino sent per l'òpera i el ballet, el seu soci durant més de 50 anys ha considerat probable que s'embarquen en noves iniciatives.

Plácido Domingo: "Ací em sent com a casa"

Així mateix, Giammetti ha revelat que la primera persona que els va cridar perquè presentara este muntatge a València va ser Plácido Domingo. En este punt, el tenor i baríton ha explicat que es trobava amb Davide Livermore per la celebració del 200 aniversari d''Il barbiere di Siviglia' i ací va sorgir la idea. "Ací a València em sent com a casa; la meua responsabilitat és artística, porte ací des del principi, i amb Davide es podia pensar a fer-la producció i ací estan els resultats", ha postil·lat.

Domingo ha ressaltat la grandesa d'esta obra de Verdi -"la joia més preada" de la seua producció operística- i més amb un repartiment en el qual es troba el seu "fill artístic i en esta història", en referència a Arturo Chacón Creu, i la que és probablement "la millor Violetta" que ha escoltat al mig segle, Marina Rebeka.

Finalment, el mestre Ramon Tebar ha subratllat en la seua intervenció el "privilegi" i la "motivació extra" que suposa per a ell poder dirigir esta obra a València i ha destacat de la producció el seu "color". "La música -ha continuat- a més de so és color i espere que el públic puga percebre-ho en la nostra meravellosa Orquestra de la Comunitat Valenciana, el Cor de la Generalitat i el fraseig dels cantants".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento