Comunitat Valenciana

Educació envia guies als centres per a aplicar el programa de plurilingüisme

  • És un document per a facilitar "al màxim" els tràmits per a aplicar el Programa educatiu plurilingüe dinàmic en el segon cicle d'Infantil.
  • La Generalitat recorda que el nivell que escull cada centre educatiu del PEPD ha d'estar aprovat per 2/3 del consell escolar de cada centre.
  • Des de la Conselleria, s'estan organitzant sessions tutorials per a tots els equips directius, amb la intenció d'ajudar-los el màxim possible en el tràmit.
El Consell tramita el decret d'educació plurilingüe
El Consell tramita el decret d'educació plurilingüe
EUROPA PRESS/JCCM
El Consell tramita el decret d'educació plurilingüe

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica este dilluns el Decret de Plurilingüisme educatiu aprovat en el ple del Consell el passat 27 de gener, la qual cosa ha permès a la Conselleria d'Educació enviar a tots els centres les instruccions i una guia per a facilitar-los "al màxim" els tràmits per a aplicar el Programa educatiu plurilingüe dinàmic (PEPD) en el segon cicle d'Infantil (3, 4 i 5 anys) per al curs 2017-2018. Este model, que s'implantarà de forma progressiva, serà avaluat cada quatre cursos escolars.

L'objectiu de les instruccions és facilitar i orientar als centres educatius en la implantació del PEPD i en el procés d'elaboració del projecte lingüístic de centre. Des de la Generalitat han recordat en un comunicat que el nivell que escull cada centre educatiu del PEPD ha d'estar aprovat per 2/3 del consell escolar de cada centre.

Per a elaborar el projecte lingüístic de centre adaptat a un dels 6 nivells, la Conselleria també ha facilitat una guia per a emplenar tota la tramitació de forma "clara, pràctica i eficaç amb la intenció de reduir la burocràcia que generen estos tràmits", han assenyalat.

A més, han assegurat que les escoles compten amb el suport directe de l'Assessoria d'Educació Plurilingüe de la Conselleria i s'estan organitzant sessions tutorials per a tots els equips directius, amb la intenció d'ajudar-los el màxim possible en el tràmit.

Fins al 15 de març per a presentar projectes

El termini de presentació del projecte lingüístic de centre és fins al 15 de març. Entre els requisits específics per al professorat arreplegats en el decret publicat en el DOGV, consta l'acreditació d'un nivell C1 de coneixement de valencià i castellà que assegure la competència suficient per a portar a terme treballs docents, així com del nivell C1 per a vehicular àrees.

Avaluació del model

La Conselleria durà a terme una avaluació del model lingüístic per a comprovar el grau de compliment dels objectius proposats, millorar la qualitat de l'educació plurilingüe i intercultural que proporciona, adequar la política lingüística educativa a les necessitats de la societat, optimitzar els recursos del sistema educatiu i augmentar la seua eficiència i transparència, facilitar la incorporació d'innovacions i introduir canvis per a millorar el model.

Segons consta en el decret, l'avaluació global s'aplicarà als resultats de l'alumnat, l'eficàcia dels nivells del programa, la idoneïtat dels enfocaments metodològics, l'adequació de l'acreditació del coneixement de llengües per a l'accés a la docència i l'avanç de l'ús vehicular del valencià, de l'anglés i d'altres llengües estrangeres.

Respecte a la temporalitat d'estes avaluacions, es duran a terme "almenys cada quatre cursos escolars", encara que si la Conselleria ho considera convenient "podrà fer una avaluació sobre determinats aspectes del model lingüístic per a detectar insuficiències i introduir millores".

Així, la direcció general competent en matèria educativa portarà a terme estos processos d'avaluació, els resultats de la qual seran difosos i, atenent als mateixos, es faran "els canvis necessaris" a tots els nivells del model perquè els objectius i els nivells bàsics de referència proposats "puguen ser aconseguits per tot l'alumnat en totes les etapes i modalitats d'ensenyament". A més, estos resultats no s'utilitzaran per a establir rànquings de centres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento