Comunitat Valenciana

PSPV, Compromís, Podem i C's lamenten que el PP bloquege la renovació del CJC tancant-se en el seu candidat

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)

El PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Ciudadanos (C's) en les Corts Valencianes han lamentat este dimarts que els membres del PP en esta institució bloquegen la renovació del Consell Jurídic Consultiu (CJC) tancant-se en el candidat que proposen i sense voler recolzar als plantejats per Podem i C's. Així ho han indicat els portaveus d'estos quatre grups parlamentaris en les seues compareixences abans els periodistes després de la Junta de Síndics celebrada en la Cambra autonòmica.

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha retret als 'populars' les seues "dificultats" per a "assumir la realitat" i el seu "sabotatge" al fet que "persones dignes puguen estar" en este "òrgan d'assessorament al govern" valencià. Ha explicat que en l'anterior legislatura "el PP tenia cinc representants" en el CJC i que ara l'actual Consell -conformat per PSPV i Compromís- planteja que "siguen tres els seus representants i tres els de els altres grups -PP, C's i Podem-".

Mata ha precisat respecte a estos últims que C's ha proposat José María Tomás i Tío, "un magistrat impecable"; el PP, a Enrique Fliquete, i Podem, a un professor de Drets Constitucional "amb un currículum extraordinari". Després d'açò, ha assenyalat que els 'populars', que "es vanaglorien que solament votaran el seu candidat", a més d'estar "boicotejant noms" s'arrisquen al fet que "la resta de grups no vote la seua proposta".

El responsable socialista ha considerat que la portaveu del PP, Isabel Bonig, "hauria de reflexionar sobre la deriva" del seu grup i sobre la "posició absurda" que manté en este assumpte, per la qual cosa li ha instat a abandonar la seua posició de "sabotatge innecessari". Al seu torn, ha dit que este tindrà les seues conseqüències perquè "no es pot ser tan antisistema i voler alhora estar representat a tot arreu".

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha comentat que la seua formació ha demanat que la distribució d'eixos tres llocs "no siga un repartiment de quotes" perquè si és així "passa el que està passant", que "el PP creu que li toquen dos, Podem un i C's un".

"TRENCA EL CONSENS"

Ferri ha negat que no s'haja parlat amb els 'populars' d'este assumpte i ha apuntat que en una reunió celebrada el passat 7 de novembre per a abordar este assumpte estava Bonig. "La seua postura va ser a la meua em toquen dos. D'ací no em moc i no votem el candidat de Podem", ha dit el diputat, que ha opinat que açò "trenca el consens".

Igualment, el representant de Compromís ha assenyalat que el PP "està tancat" també perquè "no li interessa renovar". "Tots menys el PP hem fet un exercici de diàleg i hem arribat a un acord que portarem al ple. El PP ha decidit anar-se'n a les muntanyes, dir que mai hem parlat amb ells i votar solament al seu candidat", ha manifestat.

Ferri, que ha apuntat que Compromís ha posat com a "única condició" per a triar els tres noms que falten que un siga dona amb la finalitat de "garantir la paritat", ha afegit que amb el seu "bloqueig" els 'populars' "seguixen en el model de la majoria absoluta i de la imposició". Ha censurat que així opten també per "cremar" els "noms" d'els qui proposen si no es trien.

"FER ENTRAR EN RAÓ Al PP"

Pel seu costat, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha ressaltat la "obligació" que hi ha de "fer entrar en raó al PP" ja que "fa mal bloquejant la renovació d'un òrgan estatutari". D'esta manera, ha estimat que els 'populars' "haurien de reconsiderar la seua posició", deixar de "jugar a automarginarse de les acció de les Corts" i "exercir la responsabilitat que tenen".

Montiel ha lamentat que el PP "s'autoexcluya de l'acord" perquè està "solament disposat a votar al seu candidat", així com que esta circumstància haja portat al fet que la renovació del CJC no es desbloquege i no es puga tractar en el pròxim ple de la Cambra autonòmica. "Açò obliga a plantejar-se com abordar la renovació", ha agregat, alhora que ha assegurat que "no beneficia la imatge del legislatiu la incapacitat per a arribar a acords" i que tampoc ajuda "la situació d'interinitat en el CJC".

El portaveu de Ciudadanos, Alexis Marí, per la seua banda, ha criticat el PP per a "seguir enrocat i no voler arribar a un acord" sobre este òrgan i ha acusat Isabel Bonig de "no dir en un moment donat el que vol fer" i de "mentir més que les gallines" en dir que "no s'ha explicat" amb el PP per a parlar del CJC i que no hi ha hagut reunions amb esta formació quan hi ha hagut "tres reunions".

"ARRIBA EL MUR I LA TRINXERA"

Marí ha asseverat que la portaveu 'popular' és "digna representant del PP de les últimes legislatures" i ha afegit que encara que li interesse el "status quo actual" del CJC "és necessari desbloquejar les institucions" per a "el normal funcionament de l'administració" i ha precisat que "si és per acord de tots, millor".

"A Bonig no li agrada ningú, qualsevol dia es mira a l'espill i no s'agrada ni ella. No li agrada ni el candidat de C's no el de Podem", ha dit, a més d'afirmar que amb ella "arriba el mur i la trinxera" i subratllar que no s'està per a "fer política d'eixe tipus".

Pel seu costat, la portaveu adjunta del PP, María José Catalá, ha exposat que el seu grup "no està d'acord amb alguns candidats d'altres grups" i ha assenyalat que per açò la seua decisió és "votar al triat" pels 'populars'. "No ens pareix bé recolzar amb el nostre vot a un altre. Els grups que voten i nosaltres votarem al nostre", ha asseverat.

"NO ESTEM CÒMODES"

Així mateix, Catalá ha apuntat que "hi ha candidats plantejats que no ens pareixen bé i amb els quals no estem còmodes votant-los", a més de plantejar que la postura del seu grup "ha sigut parlar i negociar estes qüestions".

La representant del PP pensa que "el candidat de Podem hauria de ser adscrit als membres del Consell" perquè "és un partit que sosté amb el seu suport al Govern del Botànic" i ha defès per al seu partit major representativitat en el CJC atés que és el grup "amb major nombre de representants" de les Corts i "el més votat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento