Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València retirarà els símbols religiosos de tots els seus edificis públics

  • La instrucció no afectarà a béns patrimonials i històrics contrastats com l'Ofrena de Falles, la Setmana Santa o el Corpus.
  • La moció ha sigut recolzada pel Govern local (Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú) i rebutjada pel PP i Ciutadans.
  • També demana renegociar el Concordat amb el Vaticà i que es "respecte el principi de no confessionalitat arreplegat en la Constitució".
Imagen del pleno del Ayuntamiento de Valencia.
Imagen del pleno del Ayuntamiento de Valencia.
EUROPA PRESS
Imagen del pleno del Ayuntamiento de Valencia.

L'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous que els reglaments d'honors municipals i protocols dels seus ens públics s'adeqüen a la aconfessionalitat de l'Estat i que en espais municipals públics no hi haja simbologia religiosa, excepte en el que signifique un bé patrimonial i històric contrastat.

Així consta en una moció presentada al ple d'aquest dijous per València en Comú (plataforma municipalista en la qual participa Podem) encara que acordada amb els seus socis de Govern local, Compromís i PSPV-PSOE, i que han rebutjat el PP i Ciutadans. 

La moció també insta a l'Ajuntament a celebrar actes i commemoracions "exclusivament de caràcter civil", a excepció dels quals suposen un llegat cultural o festiu, per la qual cosa el portaveu de València en Comú, Jordi Peris, ha dit que no desapareixen "ni l'Ofrena ni la Setmana Santa ni el Corpus" Christi

Amb aquest text, València es pronuncia a favor de modificar les lleis per a eliminar les exempcions fiscals de les confessions religioses i que paguen l'IBI sobre immobles destinats a negocis, i aprova demanar al Congrés dels Diputats i al Govern que renegocie el Concordat amb la Santa Seu per a "establir un nou marc de relacions" amb el Vaticà "que respecte el principi de no confessionalitat arreplegat en la Constitució". 

Igualment, contempla facilitar cerimònies civils de matrimonis i funerals i que en els cementeris municipals es puguen celebrar enterraments "sobre la base de les seues creences i conviccions", així com garantir la "neutralitat" confessional en els col·legis electorals. 

A més, s'instarà al Congrés i al Govern a elaborar un protocol per a l'organització d'actes "in memoriam" de caràcter civil promoguts per a les autoritats públiques per catàstrofes, homenatges, atemptats o mort de personalitats, i s'acorda la incorporació de València a la Xarxa de Municipis per un Estat laic. 

"No anem a destrossar esglésies ni cremar retaules ni impedir que s'entre a esglésies, sinagogues o mesquites", ha afirmat Peris per a acceptar que siguen experts els qui decidisquen quins elements culturals i patrimonials són tradició, després que el portaveu de C's, Fernando Giner, diguera que no es fiava del seu criteri.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento