Comunitat Valenciana

Un estudi analitza la influència de la personalitat en l'adaptació dels pacients crònics a la malaltia

  • Quins són els mecanismes psicològics involucrats en l'adaptació de les persones a les quals se'ls diagnostica una malaltia crònica amb una llarga expectativa de vida i com influïxen els trets de la personalitat i la resiliència en la qualitat de vida són algunes de les qüestions que planteja la professora de Psicologia en els Graus de Medicina i Infermeria de la CEU-UCH de Castelló María Dolores Temprado Albalat, que acaba de publicar els resultats del seu tesi doctoral sobre esta matèria en la revista científica 'Journal of Health Psychology', en col·laboració amb els professors de la UJI Eladio Collado i Sonia Agut.
Investigadores del CEU
Investigadores del CEU
UCH-CEU
Investigadores del CEU

Segons explica la doctora Temprado, les malalties cròniques obliguen als pacients a aprendre a viure a llarg termini amb diferents limitacions i graus de dependència, així com a introduir noves rutines diàries d'autocura i higiene personal que provoquen fort estrès i alteren les relacions socials, les activitats de temps lliure i les relacions familiars, entre d'altres aspectes quotidians.

En relació amb este procés d'adaptació, "està constatat que hi ha diferències individuals en la manera com les persones s'adapten a canvis dràstics en la vida, com una malaltia crònica, que han de veure amb la personalitat i la resiliència". "Però són pocs els estudis que han indagat sobre la relació que existix entre estos dos aspectes i la seua influència en el procés d'adaptació a la nova situació", subratlla.

"En investigacions precedents a la nostra -afegix la professora Temprado- es relaciona, d'una banda, la personalitat amb l'adaptació a la malaltia crònica i, per un altre, el procés de resiliència amb esta adaptació. També existixen estudis científics sobre la relació entre la personalitat i la resiliència. A això sumem, en el nostre treball, la perspectiva que planteja la necessitat de mesurar l'adaptació a la malaltia a través de dos indicadors: la qualitat de vida i el nivell d'autocura. Amb tot això ens plantegem estudiar quina relació tenen la personalitat i la resiliència amb l'adaptació a la malaltia, mesurant-la a través de la qualitat de vida i del nivell d'autocura en els pacients portadors d'una enterostomia d'eliminació".

L'estudi de la CEU-UCH i la UJI s'ha realitzat sobre 125 pacients de la província de Castelló amb enterostomies d'eliminació dels excrements, tant colostomies com ileostomies, per haver patit càncer de còlon o patir alguna malaltia crònica, com la malaltia de Crohn, detalla la institució acadèmica a través d'un comunicat.

A Espanya, des de 2014 s'estima que més de 13.000 persones de mitjana cada any hauran de portar un drenatge enteroscòpic o dispositiu per a recollir els seus excrements. "Creiem que este increment de pacients amb enterostomia fa necessari conèixer millor els seus mecanismes d'adaptació a esta malaltia crònica en la seua vida quotidiana, no només des del punt de vista físic, sinó també des de l'emocional i el social, per a poder ajudar-los a millorar la seua qualitat de vida", destaca la professora Temprado, de la CEU-UCH.

EDUCAR PER A LA RESILIÈNCIA

Els resultats de la tesi doctoral de María Dolores Temprado, que acaben de publicar-se al Journal of Health Psychology, indiquen que un perfil de personalitat amb baixes puntuacions en neuroticisme i altes puntuacions en els altres quatre grans factors de la personalitat -que són extraversió, amabilitat, obertura i responsabilitat-, té un efecte indirecte, és a dir intervingut per la resiliència, sobre l'adaptació a la situació crònica de ser portador d'una enterostomia.

"Una explicació a este resultat podria ser que la resiliència és un mecanisme per a mantindre tant la salut física com psicològica, a través d'esmorteir les conseqüències negatives de moments difícils i a través de la millora psicològica de les persones. Per la qual cosa els resultats d'este estudi i d'estudis precedents coincidixen que la resiliència pot ser un factor clau en l'adaptació a situacions estressants i per tant a les malalties cròniques".

La professora Temprado destaca que "esta funció mediadora de la resiliència constitueix una nova evidència científica que reforça la importància de fer intervencions i programes educacionals per a millorar la resiliència en els pacients que tenen implantat tota la vida un drenatge enterostòmic".

L'estudi de la CEU-UCH i la UJI també revela que la percepció de la qualitat de vida en les persones que s'adapten a una malaltia crònica, com ser portador d'una enterostomia, està relacionada amb la seua capacitat per a l'autocura però, sorprenentment, en sentit negatiu. "Tindre un major coneixement de la malaltia o ser excessivament meticulosos i responsables a l'autocura influïx de manera negativa en la percepció de la qualitat de vida d'estos pacients crònics", assenyala la professora Temprado, de la CEU-UCH.

L'estudi "The mediating role of resilience in the relationship between personality and adjustment to disease in patients with a drainage enterostomy" acaba de ser publicat en el nombre de gener de la revista mèdica Journal of Health Psychology. Al costat de la professora de la CEU-UCH María Dolores Temprado són coautors de l'estudi els professors de la UJI Eladio Collado i Sonia Agut.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento