Comunitat Valenciana

Les Corts Valencianes aproven la Llei de la Funció Social de l'Habitatge

  • El PP l'ha definit com "la llei Frankestein" i assegura que "les promeses els han portat a un president submís als peus d'un radicalisme més ranci".
  • Per a Podem, "es posa en marxa un rellotge que fa temps s'havia d'haver posat per a donar solució a famílies que han de veure com se'n van fora de casa".
  • S'ha aprovat este dimecres, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i C's i s'ha rebutjat la totalitat de les esmenes presentades pel PP i C's.
Concentración de representantes de la PAH de Valencia
Concentración de representantes de la PAH de Valencia
PAH
Concentración de representantes de la PAH de Valencia

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dimecres, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i C's, el projecte de la Llei per la Funció Social de l'Habitatge de la Comunitat, per 61 vots i amb l'únic vot en contra del PP.

Alhora, el parlament valencià ha rebutjat la totalitat de les esmenes presentades pel PP i C's i aprovat una de Podem per la qual es crea una comissió de seguiment específica per a lluitar contra la pobresa energètica amb la representació de moviments socials, representants dels departaments autonòmics i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Durant la defensa del text, el diputat de Podem César Jiménez ha destacat que amb l'aprovació d'esta llei "es posa en marxa un rellotge que fa temps s'havia d'haver posat per a donar solució a famílies que han de veure com se'n van fora de casa".

Després d'agrair a la PAH les seues aportacions i l'impuls que han donat per a l'aprovació de la norma, ha valorat que el text compte "amb molts mecanismes i engranatges" per a funcionar coordinadament. "Seguirem col·laborant perquè quan es pose en marxa la llei es puga millorar la seua aplicació", ha dit.

En similars termes s'ha pronunciat la diputada de Compromís Belén Bachero, qui ha qualificat la jornada de dia "històric" perquè les Corts donen "un pas cap endavant" per a garantir el dret de l'habitatge que el govern de Mariano Rajoy amb "la seua majoria absoluta i el seu corró "va vulnerar".

En este sentit, ha criticat que el 25 juny 2012 l'Executiu demanara "un rescat per a la banca" perquè "va arrabassar drets als espanyols per a donar privilegis als bancs". "Què poca vergonya. Este dia Rajoy va governar contra les persones i ara ens volen vendre que se'n recorden de les persones amb el decret que ha aprovat divendres el Consell de Ministres cap a les clàusules terra. Però que no ens enganyen, ho han fet per obligació d'Europa i el Suprem", ha remarcat. Per esta raó, ha defensat la necessitat d'esta llei pel reconeixement que fa a "un dels drets fonamentals" com és l'Habitatge.

"Naix ferida de mort"

Des de C's, María José García ha remarcat que la seua formació considera esta norma "fonamental", però ha lamentat que presenta "un inconvenient" i és que "naix ferida de mort" perquè no està "en harmonia amb la Constitució espanyola". "No podem legislar on no hi ha competències", ha recordat García per a advertir que alguns articles presenten "aspectes d'inconstitucionalitat" perquè "vulneren la seguretat jurídica". Per tant, des de C's han instat al Consell que "facen eco del seu caràcter dialogant i permeten fer i participar a tots d'este text amb un consens".

"No existeix contradicció"

Per la seua banda, el diputat del PSOE Rafael Briet ha demanat el vot favorable a tots els diputats del parlament perquè amb la norma es "reafirma el dret d'un habitatge digne". "Amb esta llei traslladem la veu del carrer a una norma jurídica i donem resposta a la situació de moltes famílies a les quals mai se'ls havia escoltat", ha manifestat el diputat socialista, qui ha reivindicat que esta llei "evidència que el Consell no és indiferent ni es queda al marge dels problemes de la gent, sinó que és partícip d'ells".

Ha defensat que "complementar no significa interferir", pel que ha puntualitzat que complementar la llei estatal amb esta norma autonòmica no suposa l'existència d'inconstitucionalitat ni contradicció.

"És un monstre, un esguerro"

Per a la diputada del PP, Elisa Díaz, en any i mig el Consell no ha portat a les Corts "una llei en condicions". "Això és la llei Frankeinstein", ha criticat la diputada popular, qui ha afegit: "Les seues promeses els han portat a un president submís als peus d'un radicalisme més ranci de l'esquerra. Això és demolidor i estes idees s'han plasmat en paper sense que es puguen complir".

Per a Díaz, la llei "discrimina" perquè "no reconeix el dret a l'habitatge de totes les persones perquè només es garantirà l'immoble a qui complisca els requisits que marca la norma". "Qui ha posat esta peça? És roig, morat o taronja?", s'ha preguntat.

Entre els aspectes que ha criticat la diputada, està la falta de concreció sobre les dates en les quals es preveu ampliar el parc públic d'habitatges. Alhora, ha apuntat que mostra "desigualtats, és de dubtosa aplicació efectiva i no plasma compromisos ni solucions concretes". Per esta raó, ha defensat que el vot en contra del seu grup no només està justificat, sinó que és per a "intentar evitar alimentar l'esperança de qui espera una resposta".

"És un nyap de llei, inaplicable i incapaç de resoldre els problemes de les persones. A la llei no possibiliten, obliguen; no proposen, imposen. Han creat un monstre molt gran, però molt barroer que quan comence a caminar es desmuntarà i no serà capaç d'arribar a cap lloc", ha tancat.

Sobre esta qüestió, el diputat socialista ha respost a la diputada del PP que l'únic monstre són "les peces judicials en les que està immersa" la seua formació política.

"Donem un pas cap endavant"

Abans de començar la sessió plenària, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del territori, María José Salvador, ha destacat que la norma aprovada és "la primera llei debatuda i votada en les Corts" i ha valorat que amb la norma es plasma la convicció del Consell per a garantir el dret de l'habitatge. "Donem un pas cap endavant a considerar l'habitatge com un dret subjectiu. És un pas importantíssim perquè l'Habitatge és un dret nuclear i prioritari", ha remarcat.

Ha recordat que la llei suposa mobilitzar tot l'estoc de l'habitatge buït que hi ha en la Comunitat perquè les persones que han demandat un habitatge social, les que han perdut la seua casa per no poder pagar la seua hipoteca per una situació econòmica sobrevinguda i les desnonades, puguen disposar d'un immoble.

Alhora, ha recordat que es crearà un registre d'Habitatge perquè les entitats financeres posen els immobles buits al servici del lloguer social. "També als propietaris particulars volem donar-los cobertura amb una fiança i ajudes a la reforma i rehabilitació", ha dit. En cas contrari, ha apuntat que la llei preveu multes i sancions cap als bancs que no se sumen a este registre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento