Comunitat Valenciana

Els pobles justifiquen el 99,5% de les obres del Pla d'Inversions Sostenibles de Diputació

  • Han sigut al voltant de 69 milions d'euros invertits en actuacions que, en molts casos, eren "reivindicacions històriques" dels municipis.
  • Segons Rodríguez, són "actuacions que escapen del concepte d'obres faraòniques d'una altra època i se centren a resoldre problemes".
  • En 2017 més de 75 milions d'euros en transferències incondicionades, que podran destinar a inversions però també a despesa corrent.
Pleno de la Diputación de Valencia
Pleno de la Diputación de Valencia
RAQUEL ABULAILA
Pleno de la Diputación de Valencia

Els 266 ajuntaments valencians han justificat el 99,5% de les obres del primer Pla d'Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) de la Diputació de València, segons ha informat en un comunicat la corporació provincial, que ha destacat que es tracta del programa d'ajudes als municipis amb el qual el president de la institució, Jorge Rodríguez, va evitar en ccedir al càrrec que els 70 milions de romanent no gestionats per part de l'anterior equip de govern acabara en els bancs.

Segons ha destacat Rodríguez en un comunicat, "este nivell d'execució que voreja el cent per cent demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que valen la pena, com és este pla que ha deixat quasi 70 milions d'euros als municipis valencians, amb 1.200 obres executades i propostes pels propis ajuntaments i al voltant de 2.400 llocs de treball que s'han creat o mantingut".

Per al president de la Diputació, "el més destacat del balanç global del PIFS és que més enllà de les bones intencions hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més d'acabar amb els plans teledirigits de l'anterior etapa concedint als alcaldes i alcaldesses l'autonomia per a decidir les inversions, s'ha aconseguit que estes inversions s'executen i hui siguen realitats que poden gaudir els veïns dels municipis valencians".

Els ajuntaments van tindre un primer termini d'un parell de mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes, i una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per justificar amb documentació que les actuacions s'havien realitzat i pagat.

Finalitzat este període, el balanç ha sigut d'un 99,5% d'execució i al voltant de 69 milions d'euros invertits en actuacions que, en molts casos, eren "reivindicacions històriques" dels municipis. Entre ells, s'invertiran per a millorar l'asfaltat dels carrers, les xarxes d'aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l'accessibilitat de les voreres i els edificis públics, rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l'equipament i els servicis en general dels ajuntaments i municipis.

En percentatges, les actuacions de reurbanització de carrers han suposat el 25% del total de les obres; el 13% han sigut millores a l'equipament esportiu; el 9% intervencions en repavimentació de camins; un altre 9% s'ha destinat a equipaments socials; un 8% a obres d'aigua i sanejament; un altre 8% a zones verdes i un 5% a la millora de l'equipament cultural.

Segons Rodríguez, són "actuacions que escapen del concepte d'obres faraòniques d'una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre's, bé a falta de recursos o simplement per desinterès".

El maig de 2016, els municipis havien justificat ja el 40% de les 1.200 obres licitades, i en la segona meitat de l'any els consistoris han aconseguit completar les actuacions previstes i entregar a temps la documentació perquè la Diputació procedisca al pagament de les obres. En paral·lel, es troba en marxa un segon PIFS dirigit als més de 180 municipis de menys de 5.000 habitants de la província, amb aproximadament un miler d'obres projectades.

Es dupliquen les transferències directes

En xifres globals, els municipis valencians rebran al llarg de 2017 més de 75 milions d'euros en transferències incondicionades, que podran destinar a inversions però també a despesa corrent, "una reivindicació històrica del municipalisme", segons assenyala Jorge Rodríguez, que considera que amb el nou model de finançament local entre la Diputació i la Generalitat "estem quadrant el cercle del finançament dels municipis valencians".

Estes transferències directes arribaran als municipis a través del Fons de Cooperació compartit amb el Consell, amb 41,2 milions d'euros, i d'un Pla Provincial d'Obres i Servicis (PPOS) que, com a mínim, garanteix els 34 milions dels quals va disposar l'any passat, i que tractarà d'incrementar-se amb el romanent del present exercici.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento