Comunitat Valenciana

El Pla de Democratització Cultural inclou 'butaques solidàries' per a persones en risc d'exclusió social

  • VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
Plan de Democratización Cultural de la Generalitat
Plan de Democratización Cultural de la Generalitat
GVA
Plan de Democratización Cultural de la Generalitat

El Pla de Democratització Cultural de la Generalitat, que inclou diverses accions per a facilitar l'accés de la ciutadania a la cultura i a la producció pròpia, ha posat en marxa la 'Butaca Solidària', una iniciativa que pretén "connectar" amb les persones en risc d'exclusió social a través de la reserva d'entrades gratuïtes o amb descompte, bons, accions per a visibilitzar l'oferta cultural del territori i diversos programes d'activitats.

El pla, emmarcat dins del Pla Estratègic Cultural 'Fes Cultura', ha sigut presentat este dijous pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, la directora general, Carmen Amoraga, i el secretari autonòmic d'Inclusió, Alberto Ibáñez, que han detallat les accions que s'estan portant a terme des de fa uns mesos. A l'acte han assistit el director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; i el director del Museu de Belles Arts de València, José Ignacio Casar.

L'objectiu de la 'Butaca Solidària' és "connectar" amb ciutadans en risc d'exclusió social a través de la Xarxa d'Intervenció Social, així com la creació de nous públics. Així coordina amb la Secretaria Autonòmica d'Inclusió i té la col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura (IVC), el Consorci de Museus, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), el Palau de Les Arts o el Museu de Belles Arts de València.

Segons el secretari autonòmic d'Inclusió, Alberto Ibáñez, l'objectiu d'esta iniciativa és "trencar la transmissió generacional de la pobresa" que fa que "el 80% dels xiquets que naixen en una casa empobrida estiguen empobrits demà". Per això, es potenciarà entre els xiquets tutelats per la Generalitat i altres col·lectius com les dones víctimes de la violència de gènere, immigrants o refugiats.

En este sentit, l'Institut Valencià de Cultura amb la Direcció General de la Infància i l'Adolescència va emprendre un projecte pilot que entre juny i novembre va comptar amb la participació de 628 espectadors en esdeveniments com Cinema Jove, Sagunt a Escena, Filmoteca d'Estiu, Festival de Música Antiga i Barroca i el Ballet de la Generalitat Valenciana. Des de novembre de 2016, s'ha ampliat al teatre Principal de Castelló, l'Auditori de Castelló i el teatre Arniches d'Alacant.

Per part seua el Consorci de Museus s'ha iniciat l'accés gratuït al centre del Carme, Programes Escolars de Proximitat, Aula D, #grupdelcarme o Comencem des de 0, mentre l'accions a Les Arts se centren en la jornada de portes obertes, activitats didàctiques, aproximacions a la producció d'òpera, preus populars de 4 i 5 euros per a funcions familiars i el descompte MENTOR-NEO.

També des de l'IVAM i el Museu de Belles Arts s'han iniciat i ampliat accions com el projecte Entenem Les Arts, la col·laboració amb Amnistia Internacional, ACCEM i CEAR-PV i RAIS, l'entrada gratuïta per a associacions o grups d'interès com el centre de menors del Cabanyal i, respectivament, el projecte experimental per a famílies amb visites guiades en cap de setmana o la col·laboració amb la Nau Gran per a la creació de cursos d'art.

El Pla Valencià de Democratització integra també totes les accions de col·laboració entre els tres museus de Belles Arts d'Alacant, Castelló i València, així com les accions de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i les biblioteques públiques de l'Estat, gestionades per la Generalitat per a fomentar els clubs de lectura fàcil dirigits a persones amb discapacitat.

'MOTXILLA CULTURAL' PER A ESTUDIANTS

En la mateixa línia, el pla aprofundix en la relació entre l'educació i la cultura a la recerca de "nous públics" a través de la programació cultural en centres educatius i de l'assistència d'alumnat a espais culturals valencians. La motxilla ha viatjat en 2016 tant per les sales i auditoris que té la Generalitat a Alacant, Castelló i València com per aquells municipis que han volgut participar amb la presentació de pel·lícules, concerts i espectacles que fomentin la pau, la igualtat de gènere, la no discriminació racial, la prevenció de la violència, la promoció de la convivència, el plaer de la reflexió i del saber o el coneixement dels nostres clàssics.

Segons Albert Girona, amb estes accions es pretén que la cultura ocupi un "espai central a la societat" com un "dret fonamental" al mateix nivell que l'educació. Segons la seua opinió, "en els últims 15 anys hem perdut gairebé dues generacions per al consum cultural" que cal recuperar amb "polítiques de base".

Així, l'IVC ha establit mecanismes de gratuïtat en el bo de l'entrada, perquè cap estudiant per motius econòmics o socials es quede sense poder participar.

PRIMERA 'CAPITAL CULTURAL VALENCIANA' PER A LA PRIMAVERA

El Programa de Democratització Cultural preveu a més la posada en marxa, per primera vegada en este 2017, del reconeixement d'un municipi de la Comunitat com a 'Capital Cultural Valenciana' (CCV) per ser "exemple" en polítiques culturals. El seu objectiu: "la visualització, el reconeixement i la deslocalització de la cultura al llarg

del territori valencià", ha explicat Carmen Amoraga.

El municipi guardonat serà seu, com a mínim, d'una exposició, una proposta escènica i un congrés o trobada organitzat per la Generalitat, que es compromet a portar allà el màxim possible de projectes culturals.

A més, mitjançant la Mesa de Turisme Cultural, la Conselleria farà arribar a l'Agència Valenciana de Turisme i la resta de components les dades del municipi guardonat, perquè també siga incorporat en els paquets turístics.

Els ajuntaments valencians ja poden presentar candidatures per a enguany. El nomenament de CCV es farà per un procediment obert i transparent de lliure concurrència. Les corporacions locals hauran de presentar una carta de motivació, un projecte d'activitats de durada anual, un estudi de les infraestructures culturals disponibles al municipi i un informe de les despeses que anualment es dediquen a matèries culturals. La guanyadora d'enguany es coneixerà a la primavera.

L'ESTATUT DE L'ARTISTA, PRIMER OBJECTIU DE LA MECUV

Al llarg de l'any, Mitjançant 'Fes Cultura' i del Codi de Bones Pràctiques s'han desenvolupat mecanismes per fomentar el diàleg i la participació dels diferents sectors culturals. Per a consolidar i institucionalitzar estos fòrums s'ha creat la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana (MECUV) que s'articula en sis comissions per a

les diverses àrees culturals.

La primera mesura que es marca la MECUV serà l'elaboració d'un Estatut de l'Artista en la Cultura Valenciana, que Carmen Amoraga espera que estiga llest este mateix any.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento