Comunitat Valenciana

Fiscal veu "abusiu" que Marenostrum canvie dates i artistes sense tornar l'import d'entrades i demana anul·lar-lo

  • La Fiscalia Provincial de València veu "abusives" quatre clàusules incloses en les condicions de venda d'entrades de la mercantil Mare Music Events S.L., encarregada de promoure el Marenostrum Music Festival, relacionades amb el canvi de dates, llocs i artistes, i sol·licita a un Jutjat del Mercantil que les anul·le, segons consta en la demanda a la qual ha tingut accés Europa Press.
Festival Marenostrum
Festival Marenostrum
LUIS CROWN/MARENOSTRUM
Festival Marenostrum

Esta demanda s'origina arran de la publicació de notícies i d'un escrit tramès per la Unió de Consumidors de la CV sobre la no devolució per Marenostrum Music Festival del preu pagat per entrades venudes i despeses afegides per la cancel·lació del concert previst per als dies 8, 9 i 10 de juliol de 2016 a la localitat valenciana d'Alboraia amb preus que oscil·laven entre 25 i 350 euros.

L'esdeveniment no es va celebrar per no disposar l'empresa promotora, Mare Music Events, de la preceptiva llicència urbanística provisional i d'autorització per a la instal·lació. Després, ha fet els dies 28 a 30 de juliol un altre esdeveniment musical, anomenat Festival Marenostrum 2016, en la Marina Sur de la Marina Joan Carles I del Port de València i va oferir a les persones que havien comprat les entrades per al festival que se n'anava a fer a començament de mes, canviar-les per este nou esdeveniment musical. Però es va negar a reintegrar els imports pagats.

L'empresa promotora i demandada incloïa unes 'condicions legals' en el seu lloc web i venda d'entrades, algunes de les quals han sigut ara qüestionades pel ministeri fiscal perquè considera que són "abusives".

Si el jutge accedira a la petició del fiscal i anul·lara les clàusules qüestionades, les persones que en l'edició de 2016 van reclamar a l'empresa la devolució de l'import de les entrades després del canvi de dates i d'artistes i esta se'ls va denegar, podrien tornar a demanar-ho al jutjat i ho recuperarien. Per això, hauran de guardar la documentació acreditativa.

CLÀUSULES QÜESTIONADES

La primera de les clàusules qüestionades pel fiscal fa referència al canvi de dates. En concret, esta recull: "Si per causa de força major o altres degudament justificades no es pogués fer l'espectacle, l'organització podrà al seu criteri establir una nova data per a la celebració del mateix, pel que seria vàlida esta mateixa entrada, sense poder reclamar devolucions de l'import a menys que la nova data donés en més d'un mes de la qual consta a l'entrada de l'espectacle".

Sobre esta qüestió, Fiscalia considera que amb esta condició es produïx un "desequilibri important" dels drets i obligacions de les parts ja que vincula la forma d'execució del contracte "a l'exclusiva voluntat de l'empresa". Alhora, permet la modificació "unilateral" del contingut de la prestació 'al seu criteri' i la interpretació unilateral del que constituïx 'causa degudament justificada'.

També creu que existix una "falta de previsió de facultat recíproca al consumidor", en perjuí del mateix, de la possibilitat de modificació unilateral del contingut de la seua prestació -preu pagat- en cas de no poder assistir a l'esdeveniment musical contractat per causa de 'força major' o 'causa degudament justificada', així com del facultat d'interpretar unilateralment, per part del mateix, el que constituïx 'causa degudament justificada'.

Amb tot, el fiscal estima que en el cas que no se celebrara l'esdeveniment musical, no es podria demanar a l'empresa el seu compliment -celebració de l'acte contractat-, però sí la resolució contractual amb rescabalament de danys i abonament d'interessos així com, en el seu cas, indemnització de danys i perjuís causats.

CONDICIONS CLIMATOLÒGIQUES I ARTISTES

La segona clàusula que el fiscal considera "abusiva" indica que: "La no celebració de l'esdeveniment, ja siga de manera parcial o total per condicions climatològiques adverses, no donarà dret a la devolució de l'import de l'entrada". En este cas, el ministeri públic assenyala que també hi ha un "desequilibri" entre les parts.

D'altra banda, la tercera clàusula contractual qüestionada assenyala que: "Si per causes alienes a l'organitzador algun artista dels anunciats suspenguera la seua actuació amb anterioritat al dia de l'esdeveniment, o el mateix dia, per motius justificats, l'organitzador es reserva el dret de canviar-lo o no per un altre artista semblant si hi haguera temps material, no reprenent en cap cas l'import de les entrades si es realitzara l'espectacle amb la resta d'artistes".

Sobre esta qüestió, el fiscal lamenta que amb esta clàusula es vincula la manera i la forma d'execució del contracte, en cas d'absència d'actuació de part dels artistes anunciats, a l'exclusiva voluntat de l'empresa; i qüestiona que permeta l'empresa la modificació unilateral del contingut de la prestació del servei.

Finalment, la quarta clàusula que el ministeri públic veu "abusiva" preveu que: "L'organització es reserva el dret a modificar sense previ avís el lloc de celebració de l'esdeveniment per qualsevol motiu que esta estimi per al correcte desenvolupament de l'activitat anunciada, així com l'horari previst de la celebració del mateix". Un altre cop el ministeri públic qüestiona ací la 'exclusiva voluntat de l'empresa'.

Davant d'esta situació, Fiscalia ha formulat una demanda al jutjat i sol·licita que es dicte una sentència en la qual es condemne la mercantil Mare Music Events a eliminar -i abstindre's d'utilitzar d'ara endavant- les quatre clàusules que considera abusives predisposades als compradors d'entrades i assistents al Marenostrum Music Festival.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento