Comunitat Valenciana

Desenvolupen panells biodegradables i ignífugs per a camions i autobusos amb residus

  • Estan fabricats a partir de biopolímeros procedents de subproductes de la fabricació de pasta de cel·lulosa paperera.
  • Són totalment biodegradables i també compostables després del seu triturat a diferència de les resines termoestables que s'utilitzen actualment.
  • Estos panells 3D es podran aplicar també en trens, vaixells, furgonetes i altres mitjans de transport de mercaderies i persones.
Aimplas logra nuevos paneles ignífugos para vehículos
Aimplas logra nuevos paneles ignífugos para vehículos
AIMPLAS
Aimplas logra nuevos paneles ignífugos para vehículos

Aimplas, Institut Tecnològic del Plàstic, situat al Parc tecnològic de Paterna, ha completat després de 48 mesos d'investigacions el projecte europeu 'Brigit', que ha permès aconseguir nous panells biodegradables i ignífugs per a camions i autobusos a partir de residus.

En este treball han participat altres 15 socis entre els quals es troben la Universitat de Cantàbria i l'empresa espanyola Green Source S.A. Gràcies a estes investigacions s'ha obtingut com a resultat una nova generació de panells ignífugs per a l'interior de camions i autobusos fabricats a partir de biopolímeros procedents de subproductes de la fabricació de pasta de cel·lulosa paperera, destaca Aimplas a través d'un comunicat.

El projecte Brigit, que va arrancar l'agost de 2012, ha comptat amb el finançament de fons europeus dins del VII Programa Marc baix el nombre d'acord KBBE-20126-311935. Durant la seua realització, s'ha abordat des de l'obtenció dels biopolímeros, la seua formulació i modificació per a millorar el seu comportament al foc fins al processat dels biocomposites resultants per a la posterior fabricació dels panells que s'instal·laran a l'interior dels camions i els autobusos de Solaris i Fiat. A més, s'ha validat la viabilitat econòmica i mediambiental dels nous productes.

Per a aconseguir els innovadors panells, els socis del projecte han desenvolupat un nou procés d'obtenció dels bioplàstics, concretament PHB (polihidroxibutirato) i PBS (polibutileno succinat), més ecològic que els existents, a partir de subproductes del procés d'obtenció de la cel·lulosa.

Com explica l'investigador principal del projecte Miguel Ángel Valera, "la feina dels subproductes del procés de producció de la cel·lulosa com a font de sucres necessaris per a fer el procés de fermentació dels microorganismes que produïxen el PHB i l'àcid succinico, permet una integració dels processos necessaris per a l'obtenció dels biopolímeros treballadors en Brigit i per tant un estalvi en els costos de producció".

Vehicles més reciclables i ecològics

Mitjançant tècniques de compounding, Aimplas s'ha encarregat de barrejar i modificar tots dos biopolímeros per a obtindre un biocompost amb alts requeriments. En primer lloc, es tracta d'un material processable mitjançant extrusió, amb la resistència mecànica i al foc que exigeix la indústria del transport, però amb l'avantatge afegit de ser totalment biodegradable i també compostable després del seu triturat a diferència de les resines termoestables que s'utilitzen actualment.

Després, i mitjançant modelatge per compressió contínua, s'han fabricat els panells multicapa formats per làmines de biocompost i fibres naturals (en substitució de l'habitual fibra de vidre), i un nucli lleuger de suro al seu interior. A més d'instal·lar-se a l'interior de camions i autobusos en forma de columnes i panells laterals, estos panells 3D es podran aplicar també en trens, vaixells, furgonetes i altres mitjans de transport de mercaderies i persones.

Les actuals línies d'investigació en matèria de biopolímeros i les innovacions de les principals empreses del sector estaran presents en la sisena edició del Seminari Internacional de Biopolímeros i Composites Sostenibles www.biopolymersmeeting.com que Aimplas ha organitzat per als dies 1 i 2 de març de 2017.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento